swipe

Meniu complet pentru sărbători. Ce feluri de mâncare nu lipsesc în niciun an de pe mesele românilor

Salata boeuf

Deși inventatorul ei a fost francez, nu este o salată specifică Franței. Ea se regăsește cel mai des în meniurile din România, Moldova și Rusia. Renumitul chef francez Lucien Olivier a făcut pentru prima dată acest preparat, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, la restaurantul Hérmitage din Moscova. Inițial, era numită „vânat în maioneză”. Se aseamănă cu „salata a la russe”, denumită și „salata Olivier”.

Sigur știi și tu care sunt ingredientele, dar ți le voi aminti. Ai nevoie de: cartofi, morcovi, boabe de mazăre, castraveți murați, ardei murați, carne la alegere (vită/porc/pasăre) și nelipsita maioneză. Aici găsești rețeta completă și pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a obține o salată delicioasă și frumos decorată.

Meniu complet pentru sărbători. Ce feluri de mâncare nu lipsesc în niciun an de pe mesele românilor

Sarmale

Când spunem Crăciun, în mod clar ne gândim la miros de brad, portocale, decorațiuni cu Moș Crăciun dar și... la celebrele sarmale! Au origini orientale, dar sunt preparate și în multe țări europene, printre care și România.

Cuvântul „sarma” provine din verbul turcesc „sarmak” (a înfășura). Până la urmă totul are sens, nu? Carnea tocată (de porc de cele mai multe) se înfășoară în foi de varză murată sau în foi de viță. Fiecare țară are propriul stil de preparare, dar parcă tot cele românești sunt mai bune, așa-i?

Știai că există și sarmale în foi de ștevie? O bunătate!

Află: Ce ingredient cheie folosește Cătălin Scărlătescu pentru sarmale mai bune ca la mama acasă

Meniu complet pentru sărbători. Ce feluri de mâncare nu lipsesc în niciun an de pe mesele românilor

Cozonac

Este desertul tradițional românesc nelipsit de pe mesele îmbrăcate în straie de sărbătoare. Gospodinele din țara noastră îl fac atât de Paște, cât și de Crăciun, respectând întocmai rețetele învățate de la mame și bunici. Cu nucă, rahat, cacao sau, mai nou, cu multă ciocolată – fiecare variantă este la fel de bună, mai ales dacă pașii de preparare sunt respectați cu sfințenie.

Pentru doamnele sau domnișoarele care nu vor să se complice și să piardă mult timp în bucătărie, a fost inventat și cozonacul fără frământare. Nu-i așa că este o alternativă ușoară și rapidă? Este la fel de gustos, crede-mă!

Meniu complet pentru sărbători. Ce feluri de mâncare nu lipsesc în niciun an de pe mesele românilor

Piftie/răcitură

Piftia este o gustare rece și se obține prin fierberea îndelungată a cărnii cu os și cartilaje. Se poate folosi carne de porc, de curcan, de cocoș, de gâscă și chiar pește. De asemenea, pot fi adăugate și legume, în funcție de preferințe. O răcitură perfectă ar trebui să fie limpede, iar asta înseamnă că pe parcursul fierberii, spuma trebuie îndepărtată.

Dar mai bine te las să vezi aici explicațiile oferite de unul dintre cei mai renumiți chefi din România: Cum să faci piftie după rețeta lui Cătălin Scărlătescu

Meniu complet pentru sărbători. Ce feluri de mâncare nu lipsesc în niciun an de pe mesele românilor

Cârnați de porc

Aroma îmbietoare a cârnaților tradiționali românești completează perfect cadrul sărbătorilor de iarnă.

Carnea tocată de porc este foarte importantă, dar contează mult și dozarea condimentelor. Mațele de porc trebuie și ele alese cu mare grijă, astfel încât să obții cârnați în dimensiunea dorită. Dacă nu stai la țară și nici nu ai de unde să cumperi mațele, poți opta pentru o membrană artificială care se găsește la orice supermarket.

Vrei să prepari cei mai buni cârnați de casă? Dacă folosești această rețetă, îți vei surprinde în mod plăcut invitații de la masa de Crăciun.

Meniu complet pentru sărbători. Ce feluri de mâncare nu lipsesc în niciun an de pe mesele românilor

Tobă

Nu-i român care să nu știe cum arată delicioasa tobă din carne de porc. Pentru prepararea ei ai nevoie un maț gros de porc/vită sau chiar un stomac, iar pentru umplutură îți trebuie carne de la picioarele și de la capul porcului, rinichii, inima, limba, urechile, șoriciul și câteva condimente bine alese.

Te întrebi ce se întâmplă cu persoanele care nu consumă carne de porc? Să știi că nu vor sta la masă și nu se vor uita la ceilalți musafiri. Există și o variantă pe gustul lor – toba preparată din carne de curcan. Tu pe care o preferi?

Meniu complet pentru sărbători. Ce feluri de mâncare nu lipsesc în niciun an de pe mesele românilor

Caltaboș

Caltaboșul seamănă foarte mult cu toba, doar că are mai puține ingrediente, introduse într-un maț mai subțire. Opțional, măruntaiele fierte și tocate se pot amesteca și cu orez. În unele zone din țară, caltaboșii se mănâncă prăjiți în tigaie sau gătiți la cuptor (așa cum se pot face și cârnații, după cum dorește fiecare).

Un derivat al acestui preparat este sângeretele și probabil ai ghicit de unde vine denumirea. Ingredientelor pentru caltaboș li se adaugă și sânge de porc, recoltat în momentul sacrificării animalului.

Tot pe site-ul nostra găsești și cea mai simplă rețetă de caltaboș ca la bunica acasă!

Meniu complet pentru sărbători. Ce feluri de mâncare nu lipsesc în niciun an de pe mesele românilor

Ciorbă de perișoare

Doar la simpla citire a numelui acestui preparat, mulți oameni îi pot simți mirosul. Ca să se încadreze perfect în specificul tradițional românesc, unele gospodine aleg să o pună în străchini de pământ. Bineînțeles, pentru un plus de savoare, verdeața de deasupra nu trebuie să lipsească.

Perișoarele se fac din carne de porc și legume. Secretul este folosirea unui ou care să lege compoziția. Dacă nu îl pui, riști ca perișoarele tale să se fărâme în oală, iar supa își va pierde din claritate. Pentru acrit, se poate folosi borș sau zeamă de varză. În anumite zone, această ciorbă se consumă cu smântână. Ție cum îți place mai mult?

Uite aici: 3 retete gustoase de ciorba de perisoare

‹ Vezi si