Rețete delicioase
Adevarata Stare de Bine
Nu Skin

Rețetă tradițională de sângerete

Miercuri, 16.08.2017
de Diana Coteanu
Timp de gătire:
45-60 minute
Modalitate de preparare:
Fierbere
Rețetă tradițională de sângerete

Caracteristici

Foarte populară în Transilvania, această specialitate din categoria mezelurilor este încă produsă în gospodării, mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă. Tradiția spune că sângeretele trebuie fabricat imediat după sacrificarea animalului, deoarece sângele folosit trebuie să fie cât mai proaspăt.

Ingrediente

În rețeta originală, sângeretele are ca ingrediente principale carnea și sângele de porc. Ai nevoie de:

- 2 litri de sânge proaspăt de porc;
- 2 kilograme de carne de porc grasă (cu tot cu șorici);
- 600 de grame de șorici;
- 3 căni de orez;
- un kilogram de ceapă albă;
- 4 linguri de untură;
- 5 foi de dafin;
- intestine;
- sare;
- piper;
- 1 linguriță de ienibahar;
- 2 lingurițe maghiran;
- cimbru.

Mod de preparare

  1. Într-un vas se pune sângele și se adaugă două linguri de sare și se amestecă bine. Se fierbe carnea, șoriciul și slănina, împreună cu foile de dafin. Fierbe timp de două ore, apoi scoate carnea să se răcească. Lasă zeama în vas, pentru că o vei folosi mai târziu. 

  2. Într-o cratiță topește untura și călește orezul, apoi fierbe-l în supă de pui sau apă. Scoate orezul după 10 minute de fiert și apoi lasă-l să se răcească într-un recipient acoperit. Curăță ceapa, tai-o mărunt și adaug-o în tigaie. 

  3. Slănina de porc se taie în cubulețe, iar carnea și șoriciul se dau prin mașina de tocat. Amestecă ceapa călită cu orezul, apoi adaugă carnea tocată și sângele și amestecă până se omogenizează. Presară praful de ienibahar, măghiranul, cimbrul, sarea și piperul.

  4. Se umplu intestinele cu compoziția rezultată și se leagă la capăt cu ață groasă. Este important să nu îi îndeși prea tare, deoarece se vor umfla și pot exploda. Se pune la fiert, într-o oală mare, în zeama în care a fiert carnea, cam 40 minute.

Sângeretele este gata atunci când se ridică la suprafață. Sângeretele tradițional se afumă, pentru o savoare autentică. Se servește ca atare, tăiat în bucăți mai groase, pe pâine prăjită. Îl poți servi și prăjit în tigaie, cu cartofi și murături. Poftă bună!

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta

    Ai nevoide de un SFAT?

    Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

    întreabă

    LIKE si intra in universul divelor!