Noile clase energetice: cum citești corect etichetele electrocasnicelor?

Noile clase energetice: cum citești corect etichetele electrocasnicelor?

Redactor Raluca Margean

Noile clase energetice introduse în 2021 de UE permit o mai bună diferențiere a produselor electronice din punctul de vedere al eficienței lor energetice. Datorită acestor noi etichete, poți afla câtă energie consumă electrocasnicele din gospodăria ta într-un an și poți trece la un model mai economic. Află din acest articol care sunt noile etichete energetice actualizate și căror produse li se aplică!

Ce sunt clasele energetice?

Clasele energetice indică în ce categorie de eficiență energetică se încadrează un produs sau un aparat electric. Este un sistem complet, care este valabil în întreaga Uniune Europeană (UE) și a fost conceput pentru a oferi consumatorilor o mai bună înțelegere a eficienței și eficacității aparatelor electrocasnice.

Cu alte cuvinte, folosind aceste clase energetice, poți afla câtă energie electrică consumă produsul pe care vrei să-l cumperi și cât de mare va fi impactul lui asupra facturii tale de energie electrică.

Pe lângă conștientizarea consumului de energie, această clasificare te ajută să înțelegi care aparate sunt cele mai eficiente pentru mediu.

Sistemul claselor energetice a intrat în vigoare în 1995, dar în martie 2021, UE a considerat necesară actualizarea vechiului sistem și, prin urmare, introducerea unor noi clase energetice. În noul sistem, clasele A+, A++ și A+++ au fost înlocuite cu B,C și D, pentru a fi mai ușor să distingi produsele eficiente de celelalte mai puțin eficiente. Schimbarea a fost necesară deoarece cele mai multe produse electronice erau încadrate în categoriile A+, A++ și A+++, iar acest lucru era derutant pentru consumatori. Atunci când oamenii achiziționau un aparat din categoria A+, majoritatea dintre ei credeau că obțin un produs cu un nivel înalt de eficiență energetică, ceea ce nu era adevărat.

Noile clase energetice: care sunt principalele schimbări?

Așa cum am menționat mai sus, scara energetică ce conține categoriile A+, A++ și A+++ a fost înlocuită cu o scară mai strictă, clasificată de la A la G. Astfel, acum va fi clar pentru consumatori că A este cel mai mare rating de eficiență, iar consumul de energie crește cu cât te îndepărtezi de litera A. Potrivit noilor reglementări, cele mai ineficiente și consumatoare de energie sunt aparatele electronice din clasa G.

O serie de elemente noi au fost incluse în noile clase energetice, inclusiv un cod QR care oferă acces la o bază de date la nivelul UE, ce permite consumatorilor să găsească mai multe informații despre un anumit produs. Aceste date se referă la dimensiunile produsului, caracteristicile sale specifice sau rezultatele diverselor teste efectuate, în funcție de aparat. Conform noilor reglementări europene, toate aparatele de pe piața UE trebuie să fie înregistrate într-o nouă bază de date - Registrul european de produse pentru etichete energetice (EPREL). Acest lucru va facilita și mai mult compararea produselor similare de către consumatori.

Căror produse li se aplică noile clase energetice?

Aparate electrocasnice mari
Sursa foto:iStock.com

Începând cu martie 2021, noile clase energetice au fost introduse la patru categorii de produse:

  • Frigidere și congelatoare
  • Mașini de spălat vase 
  • Mașini de spălat rufe
  • Televizoare și alte monitoare externe

De la 1 septembrie 2021 au fost aplicate noi etichete pentru becuri și lămpi cu surse fixe de lumină, iar în următorii ani vor urma și alte produse.

Etichetele energetice de pe alte aparate electronice, cum sunt, de exemplu, uscătoarele de rufe, cuptoarele cu microunde și aparatele de aer condiționat nu se vor schimba deocamdată.

Cum citești etichetele de pe electrocasnice?

Iată cum arată etichetele produselor după introducerea noilor clase energetice:

Mașini de spălat rufe

Noile etichete energetice pentru mașinile de spălat rufe și uscătoare de uz casnic utilizează o scară de la A (cel mai eficient) la G (cel mai puțin eficient). Etichetele oferă următoarele informații despre produs:

  • Clasa de eficiență energetică (calculată după noile standarde)
  • Consumul de energie pentru 100 de cicluri
  • Consumul de apă pentru 1 ciclu
  • Durata pentru 1 ciclu
  • Emisii de zgomot 
Noua etichetă energetică pentru mașina de spălat
Sursa foto: ec.europa.eu

Mașini de spălat vase

Reglementările UE pentru mașinile de spălat vase se aplică tuturor mașinilor de spălat vase de uz casnic automate care curăță și clătesc vesela. Etichetările nu se aplică mașinilor de spălat vase concepute pentru scopuri comerciale sau acelor mașini de spălat vase de uz casnic care funcționează în principal cu baterii.

Noile etichete energetice pentru mașini de spălat vase
Sursa foto: ec.europa.eu

Frigidere și congelatoare

Noile etichete energetice se aplică frigiderelor de uz casnic, congelatoarelor și aparatelor combinate, dar și unităților de depozitare a vinului și mini-barurilor.

Clase energetice pentru frigidere
Sursa foto: ec.europa.eu
Clasă energetică frigidere
Sursa foto: ec.europa.eu

Televizoare, monitoare

Televizoarele și monitoarele sunt etichetate pe o scară de eficiență energetică care variază de la A (cel mai eficient) la G (cel mai puțin eficient). Noile clase energetice țin mai bine cont de zona ecranului și prezintă și eficiența produsului atunci când acesta arată conținut în HDR, deoarece poate consuma de două ori mai multă energie decât alte setări. În plus, eticheta afișează și informații despre diagonala și rezoluția ecranului.

Clase energetice pentru televizoare
Sursa foto: ec.europa.eu

Produse de iluminat

Din luna martie 2023, noua etichetă energetică va fi obligatorie pentru toate lămpile, corpurile de iluminat și modulele LED.

Etichetă energetică produse de iluminat
Sursa foto: ec.europa.eu

Noi reglementări privind proiectarea ecologică (Eco-design)

Pe lângă noile clase energetice, au fost introduse noi reglementări privind proiectarea ecologică. Acestea au scopul de a susține economia circulară și să facă economii și mai mari de energie. Prin urmare, se pune un accent sporit pe repararea produselor, pe dezasamblarea ușoară a acestora, pe posibilitatea de modernizare și reciclare.

Mai exact, producătorii sau importatorii au de-acum obligația să pună la dispoziția celor interesați piese esențiale necesare reparării produselor timp de câțiva ani după scoaterea de pe piață a unui produs.

Așadar, noile clase energetice au fost introduse de UE cu scopul de a ajuta consumatorii să-și reducă factura la energie și amprenta de carbon. Este important să cunoști noile reglementări pentru a cumpăra produse mai eficiente din punct de vedere energetic.

Citește și: 10 modele de case 100% bio

Surse foto: iStock.com

Surse articol: Ec.europa.eu

Articolul urmator
De ce rugăciunile tale fierbinți nu au fost ascultate până acum și cum să schimbi asta
De ce rugăciunile tale fierbinți nu au fost ascultate până acum și cum să schimbi asta
Cât de bine te pricepi să citești oamenii? Fă quiz-ul și nu te mai lăsa păcălită!
Incepe quiz
Cât de bine te pricepi să citești oamenii? Fă quiz-ul și nu te mai lăsa păcălită!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.