Obiceiuri care au mutilat femeile de-a lungul timpului

Obiceiuri care au mutilat femeile de-a lungul timpului

Mihaela Onofrei, redactor Divahair.ro

Orice femeie vrea să fie frumoasă și să își pună în evidență trăsăturile, iar pentru acest lucru este în stare să facă orice. Produse cosmetice de lux, tocuri și haine inconfortabile sau chiar operații estetice complexe și scumpe – nimic nu poate fi prea mult atunci când vine vorba de frumusețe.

Totuși aceste practici au îmbrăcat alte forme de-a lungul timpului, iar femeile au trecut prin adevărate chinuri și mutilări din cauza modificărilor ce trebuiau făcute asupra corpului. Dacă în Occident aceste obiceiuri au putut fi oarecum controlate, pe continentul african și cel asiatic aceste tradiții au fost duse la extrem, iar femeile au fost nevoite să suporte consecințele nefaste ale unor practici culturale greu de înțeles.

femeie la apus de soare

Cele mai îngrozitoare obiceiuri care au mutilat femeile de-a lungul timpului

Întinderea lobului urechii

Este imposibil de spus în care parte a lumii a apărut prima dată această tradiție. Astăzi, multe culturi (chiar și cea occidentală) practică arta întinderii urechii din diferite motive. Religie, diferite ceremonii de maturizare, venerarea răului, practici sexuale sau frumusețe – acestea sunt principalele motivații pentru care femeile alegeau și aleg să își mutileze această parte a corpului. Deși în Occident nu vedem urechi întinse până la umeri sau la piept, în tribul Masai din Kenia și în tribul Huaorani din bazinul Amazonului toate femeile practică acest ritual de frumusețe dureros și se întrec în întinderea lobului urechii.

Consumul de arsenic

În secolul al XIX-lea, femeile consumau regulat arsenic pentru a fi mai frumoase. Se spunea că arsenicul îți face pielea mult mai strălucitoare, oferă o frumusețe aparte ochilor și te ajută să ai o siluetă de invidiat. Erau și reguli, desigur, după care se făcea această practică. Totuși majoritatea femeilor mureau otrăvite din cauza acestei substanțe.

Dopuri de lemn în nas

Tribul Apati din valea Ziro (undeva în nord-estul Indiei) era cunoscut pentru cele mai frumoase femei din zonă. Se spune că erau atât de frumoase, încât trebuiau să recurgă la practici de urâțire pentru a proteja tribul de invazii. Ca să pară mai urâte, femeile își făceau găuri mari în nas pe care le umpleau cu bucăți rotunde de lemn. Această tradiție s-a pierdut astăzi și niciun membru dintre cei 26.000 nu mai practică această mutilare.

Înghițirea de tenii

Pe lângă faptul că era o practică destul de periculoasă, înghițirea de viermi pentru slăbire era și dezgustătoare. Ouăle de tenii erau luate sub formă de pastile. Odată dezvoltate, teniile începeau să consume toate substanțele nutritive din intestinul gazdei. Astfel, femeia respectivă începea să slăbească, iar parazitul „se îngrășa”. Unele tenii puteau ajunge până la 30 de metri lungime, iar procesul de eliminare a acestor viermi din corp era foarte neplăcut, dar și extrem de periculos.

femeie cu cicatrici pe maini

Mutilarea facială

Această mutilare din tribul Dinka din Sudan era făcută atât femeilor, cât și bărbaților. Cel care făcea acest ritual folosea un cuțit înroșit cu ajutorul căruia desena diferite modele pe față. Nimeni nu trebuia să plângă în timpul acestei mutilări, deoarece s-ar fi făcut de râs în fața membrilor comunității. Și în ziua de azi se mai întâlnește această practică despre care se spune că oferă o identitate tribului, dar și că le face mult mai frumoase pe femei.

Legarea picioarelor sau picioarele-lotus

Mulți istorici consideră că povestea Cenușăresei își are originea în China. În alte culturi, pare ciudat să ai un picior atât de mic încât să ai nevoie de o încălțăminte specială. Legarea picioarelor a apărut în secolul X și s-a transformat curând în „lotusul de aur”. Picioarele erau legate cât mai strâns încă din primele zile de viață, pentru a nu crește. Astfel femeile creșteau cu aceste picioare deformate, care le făcea mersul o adevărată tortură. Degetele erau atât de strânse între ele, încât era aproape imposibil să poată fi curățate. În prezența soțului, femeia niciodată nu îți arăta laba piciorului. Această trăsătură îi dădea femeii un aer nobil, arătând că nu trebuie pusă la treabă. Practica s-a pierdut odată cu revoluția comunistă din 1949, când toată lumea trebuia să muncească pentru binele cumunității.

Dinți ascuțiți

Ascuțirea dinților se executa de obicei pe cei incisivi și era o practică cunoscută în mai multe culturi. În Bali, dinții erau ascuțiți deoarece se credea că aceștia reprezintă furia, gelozia și alte emoții negative. De asemenea, acest obicei mai făcea și trecerea de la copilărie la adolescență. În cultura mayașă, pe lângă ascuțire, dinții mai erau și inscripionați. Astfel, cei din clasele superioare puteau fi distinși mult mai ușor de lumea de rând.

femeie din trib

Circumcizia feminină

Deși astăzi începe să fie interzisă datorită implicării comunității internaționale, această practică este destul de veche și își are originile în special în Africa. În funcție de regiune și de trib, clitorisul și labiile erau înlăturate, iar uneori se intervenea și în zona vulvei. Femeia putea fi cusută, iar spațiul rămas îi permitea doar să își facă nevoile fiziologice și să elimine menstruația.

Mătrăgună pentru pupile dilatate

În trecut, femeile colectau sucul acestei plante, folosindu-l ca picături de ochi. Sucul de mătrăgună ducea la dilatarea pupilelor, aspect pe care femeile îl considerau... sexi. De multe ori însă, se întâmpla ca acele femei să orbească sau chiar să moară otrăvite.

Buza inferioară mărită

Cu siguranță ai văzut deja acest obicei de înfrumusețare în diverse filme documentare. Ceea ce se întâmplă mai exact este că buza este găurită, iar în locul respectiv este introdus un disc din lut. În Africa, această practică mai este făcută și pentru buza superioară, de cele mai multe ori fiind însoțită și de extirparea incisivilor.

Gât de girafă

Femeile din tribul Kaya din nordul Thailandei sunt cunoscute pentru colierele strălucitoare pe care le poartă la gât. Acestea sunt numite „gâturi lungi” sau „femeile-girafă” de către străini și pot purta până la 25 de coliere, pe care nu le dau jos niciodată. Fetițele primesc primul set de coliere la vârsta de 5 ani și sunt adăugate pe măsură ce cresc.

Deși aceste obiceiuri continuă să șocheze lumea din Occident, uităm adesea că și noi avem propriile obiceiuri de frumusețe ce implică mutilarea și care pot fi văzute la fel de ciudate pentru cei care trăiesc în alte colțuri ale lumii. Operațiile estetice, implanturile cu silicon în diferite părți ale corpului, mărirea buzelor, ridicarea pomeților – toate aceste practici se aseamănă extrem de mult cu cele din triburile mai sus menționate și mutilează femeile în numele frumuseții.

Surse foto: Pixabay

Articolul urmator
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Alexandru! Ce să nu faci în această zi sfântă
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Alexandru! Ce să nu faci în această zi sfântă
Cât de multe știi despre femeile care conduc lumea?
Incepe quiz
Cât de multe știi despre femeile care conduc lumea?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.