Ora de iarnă 2022: când dăm anul acesta ceasul cu o oră înapoi

Ora de iarnă 2022: când dăm anul acesta ceasul cu o oră înapoi

Ramona Jurubita

Trecerea la ora de iarnă se face anual, așa că suntem deja obișnuiți cu ideea de schimbare, chiar dacă de fiecare dată ne acomodăm destul de greu. Această trecere de la ora de vară la cea de iarnă are loc la sfârșitul lui octombrie, mai exact în ultimul weekend al lunii.

Astfel, noaptea de sâmbătă spre duminică (29 spre 30 octombrie) va fi cea în care ceasurile noastre vor fi date cu o oră înapoi.

Ce înseamnă asta? Ora 4:00 va deveni ora 3:00, mărindu-ne programul de somn. Din acest motiv, ziua de 30 octombrie va avea 25 de ore în loc de 24 de ore, devenind cea mai lungă din an. De menționat este faptul că nu toate țările au aceleași perioade stabilite pentru schimbarea orelor, dar aproximativ 70 de state au adoptat acest obicei în timp.

Te întrebi cum se hotărăște data pentru o asemenea modificare? În general, se ține cont de echinocțiul de toamnă, adică de momentul în care Soarele traversează Ecuatorul ceresc și ajunge în Emisfera Sudică. Acesta a avut loc pe 22 septembrie și a marcat intrarea oficială în cel de-al treilea anotimp al anului – toamna. Ceasurile se vor da înapoi la aproximativ o lună după echinocțiu.

Efectele pe care le are trecerea la ora de iarnă asupra noastră

Pe lângă faptul că rutina zilnică va avea de suferit, iar corpul va trebui să se adapteze la noul context, ne putem da seama că nu ne mai odihnim suficient. De exemplu, dacă înainte mergeai la culcare la ora 23:00, acum s-ar putea să ți se facă somn mai devreme. Există posibilitatea să eviți să te bagi în pat, fiindcă vei avea impresia că este mult mai devreme. 

Indicat este să respecți același program de somn, astfel încât să nu îți dai organismul peste cap. Deși ceasurile se resetează automat, creierului uman îi este imposibil să facă asta, așa că trebuie să îl ajutăm să se obișnuiască. Poți alege să adormi la ora 22:00 care era 23:00 înainte, iar apoi să adaugi treptat câteva minute. Așa nu îi vei oferi un șoc organismului tău. Va dura între una și două săptămâni până când te vei simți perfect odihnit/ă după trecerea la noul fus orar.

S-a ales ca schimbarea orelor să se facă Duminica, tocmai pentru a nu încurca programul zilelor lucrătoare, când unii oameni, din neobișnuință sau din uitare, ar merge fie mai devreme, fie mi târziu la serviciu.

Bărbat care se uită panicat la ceas când își dă seama că a întârziat.

Ce poți simți înainte ca organismul tău să accepte schimbarea:

  • Oboseală;
  • Scăderea vigilenței;
  • Nivel de stres crescut;
  • Pot interveni dereglări hormonale, mai ales ale melatoninei (hormonul somnului);
  • Astenia de toamnă se va instala (dificultăți în ceea ce privește trezitul de dimineață, stări de rău și nervozitate generală).

Studiile arată că bătrânii și copiii sunt afectați în proporție mai mare, dar nu este exclus ca adulții să aibă mari dificultăți dacă nu au un stil de viață sănătos. Ca să eviți apariția acestor neplăceri, trebuie să îți creezi o rutină care te va ajuta să te eliberezi de stres, să adormi ușor și să fii relaxat/ă.

Nu este recomandat să bei cafea seara sau să consumi ciocolată cu minim șase ore înainte de culcare. În loc să alegi astfel de „plăceri vinovate”, ai putea opta pentru o baie caldă, puțină muzică liniștitoare sau pentru lecturarea câtorva pagini din cartea începută de curând.

Nu în ultimul rând, ai nevoie de multă răbdare, astfel încât să poți depăși stările pe care le vei simți la începutul lunii noiembrie.

Totul despre acest obicei adoptat de România

În țara noastră, acest sistem a fost implementat pentru prima oară în 1917, în vremea Primului Război Mondial.

„De azi se schimbă ora – se dă înainte, ora șapte e deja ora opt și așa mai departe. A trebuit să o facem pentru că rușii așa procedează, ca să evităm confuziile – motivul e economia la electricitate. La început va pricinui totuși încurcături, fără îndoială.”, a scris Regina Maria în jurnalul său.

Decizia a fost suspendată după încheierea războiului și reluată, de mai multe ori, după aceea. Așadar, România nu a fost constantă în ceea ce privește resetarea ceasurilor, fiindcă au existat mai mulți ani în care s-a făcut pauză. Obiceiul a rămas neschimbat din 1997, când România s-a alăturat celorlalte țări Europene care treceau la ora de vară în ultima duminică a lunii martie și la ora de iarnă în ultima duminică a lunii octombrie.

În anul 2019 s-a votat renunțarea la acest sistem, dar se pare că nu ne bucurăm nici anul acesta de primirea unei aprobări în acest sens.

În acest articol găsești mai multe detalii despre schimbarea orelor în România. Nu ezita să îl citești dacă vrei să știi perioadele exacte în care România nu a mai trecut la ora de vară sau de iarnă.

Surse foto: iStock

Surse articol: LibertateaOraexactaStirilekanald

Articolul urmator
Acatistul Sfântului Ciprian: când să îl citești și cum te ajută
Acatistul Sfântului Ciprian: când să îl citești și cum te ajută
Cat de cuminte ai fost anul acesta?
Incepe quiz
Cat de cuminte ai fost anul acesta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.