Premieră mondială: Noua Zeelandă a anunțat că a „eliminat” noul coronavirus! Cum a reușit asta

Premieră mondială: Noua Zeelandă a anunțat că a „eliminat” noul coronavirus! Cum a reușit asta

Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro

La cinci săptămâni de la lansarea unei carantine totale la nivel național pentru combaterea pandemiei de coronavirus, guvernul din Noua Zeelandă a anunțat că a „eliminat” noul coronavirus.

 Premierul țării, Jacinda Ardern, a declarat luni că, deși cazurile nu au ajuns la zero, cazurile noi au fost în cifre unice(sub 10) în ultimele câteva zile - o statistică „incredibilă”, a spus Ardern, având în vedere faptul că alte țări se confruntă cu mii de cazuri noi pe zi.

„Am făcut ceea ce foarte puține țări au reușit să facă”, a declarat Ardern săptămâna trecută, în timp ce țara se pregătea să treacă de la restricțiile de nivel 4 la nivelul 3, permițând unor întreprinderi să se redeschidă. Luni a fost raportat un singur nou caz, precum și patru "cazuri probabile" și doar un nou deces. „Ne-am atins obiectivul de eliminare ... Asta nu a însemnat niciodată zero, dar înseamnă că știm de unde provin cazurile noastre, de unde se infectează oamenii”, a spus directorul general al Sănătății Ashley Bloomfield.

Citește și: Medic britanic: ”Aceste trei alimente sunt un bun aliat împotriva COVID-19”

Deoarece țara reduce restricțiile la nivelul 3, întreprinderile care se vor redeschide vor fi obligate să mențină reguli de distanțare fizică. Școlile se vor redeschide cu capacitate limitată, iar lucrătorii vor fi încurajați să lucreze de acasă dacă vor putea. Evenimente precum nunți și înmormântări vor putea avea loc doar cu până la 10 persoane prezente, iar clădiri publice, cum ar fi muzee, biblioteci și săli de sport, vor rămâne închise deocamdată.
Noua Zeelandă a confirmat un total de 1.469 de cazuri de COVID-19, boala cauzată de noul coronavirus, primul caz acolo fiind detectat pe 28 februarie.

În Noua Zeelandă, casă pentru 4,8 milioane de suflete, boala a infectat aproximativ 30 din 100.000 de oameni și a ucis 19 persoane – raportul fiind de mai puțin de 1 din 100.000 de persoane.

Numerele națiunii insulare contrastează puternic cu cele din S.U.A., unde aproape 1 milion de oameni au fost infectați - aproape 300 din 100.000 - și peste 50.000 de oameni au murit.

Ardern a fost lăudată pentru că a introdus cele mai stricte restricții chiar înainte ca boala să fi început să curme vieți în Noua Zeelandă. La două săptămâni după ce a fost raportat primul caz, premierul a ordonat oricui intra în țară să se auto-carantineze timp de 14 zile. Majoritatea întreprinderilor s-au închis pe 23 martie, când au existat 102 cazuri și nu au existat decese, iar țara a început să aplice restricțiile de nivel 4 - interzicând persoanelor să plece de acasă, cu excepția exercițiilor în aer liber din apropiere - pe 25 martie.

Citește și: Anunț îngrijorător de la OMS: „Nu vă relaxați! Ce e mai rău abia urmează”

Măsurile extreme ale lui Ardern au fost în conformitate cu recomandările oficialilor de top din domeniul sănătății publice, inclusiv a directorului de sănătate al Institutului Național al Sănătății, Francis Collins, care a declarat luna trecută că măsurile cele mai eficiente pentru încetinirea focarului ar fi considerate probabil „prea drastice” de către mulți.
Noua Zeelandă a testat și publicul la una dintre cele mai mari rate de testare din lume, a declarat Ardern luni, administrând aproape 124.000 de teste în ultimele săptămâni, având pozibilitatea de a afla rezultatele la 8.000 de teste pe zi.
Pe de altă parte, SUA și-a mărit capacitatea de testare în ultima lună, însă experții în sănătate publică spun că decalajul sever în confruntarea cu pandemia din Statele Unite, după ce primul infectat a fost raportat acolo în data de 20 ianuarie a făcut ca boala să fie greu de ținut în frâu.

Pe rețelele de socializare, observatorii au subliniat contrastul dur între abordările celor două țări în fața aceluiași inamic, arătând clar că răspunsul Statelor Unite a fost marcat de „incompetența neîntreruptă” a administrației Trump.

Citește și 6 simptome-cheie pe care le ai dacă suferi de coronavirus

Noua Zeelandă a reușit să țină oamenii acasă timp de cinci săptămâni, cu un pachet de ajutor uriaș care se ridică la aproximativ 4% din PIB-ul țării - un plan de cheltuieli mult mai semnificativ decât alte țări înstărite. Guvernul a acoperit salariile tuturor neoelandezilor care trebuiau să se auto-izoleze dar nu puteau lucra de acasă sau aveau grijă de membrii bolnavi ai familiei. De asemenea, întreprinderilor li s-a oferit subvenții pentru a continua să plătească angajații, iar guvernul și-a dublat cheltuielile de sănătate.

Agențiilor de sănătate publică li s-au oferit resurse pentru a determina care dinter persoanele bolnave ar putea răspândi boala, în timp ce spitalele au primit sprijin pentru creșterea unităților de terapie intensivă.
"Acest pachet este unul dintre cele mai mari din lume, pe cap de locuitor", a declarat Grant Robertson, ministrul finanțelor din Noua Zeelandă, în martie, când a fost anunțat pachetul.

Între timp, în SUA, președintele Donald Trump a lăsat în mare măsură statelor să stabilească modul de abordare a blocajelor, iar mai multe state au început să-și redeschidă economiile - chiar dacă rata de testare în SUA este mai mică decât Noua Zeelandă și mii(!!!) de cazuri noi sunt raportate pe zi.
„Cu cât guvernele au acționat mai devreme și mai decisiv, cu atât mai repede vor putea să-și ușureze în mod responsabil blocajele”, a concluzionat jurnalistul George Monbiot. „Spre deosebire de cele din Noua Zeelandă și Coreea de Sud, guvernul SUA s-a retras și a întârziat. Drept urmare, acum suntem într-o situație groaznică”.

Surse foto: Getty

Articolul urmator
De ce rugăciunile tale fierbinți nu au fost ascultate până acum și cum să schimbi asta
De ce rugăciunile tale fierbinți nu au fost ascultate până acum și cum să schimbi asta
Ce costum de baie trebuie sa porti vara asta?
Incepe quiz
Ce costum de baie trebuie sa porti vara asta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.