Problema de clasa a V-a care dă bătăi de cap adulților. Dacă știi să o rezolvi, ești mai deștept ca mulți!

Problema de clasa a V-a care dă bătăi de cap adulților. Dacă știi să o rezolvi, ești mai deștept ca mulți!

Ramona Jurubita

Matematica nu este deloc simplă, mai ales pentru cei care au înclinații artistice sau filologice. De multe ori, copiii ajung să fie ajutați la teme de către părinți și, din păcate, asta nu reprezintă, mereu, o situație ideală. Aceștia din urmă pot întâmpina ei înșiși dificultăți când dau de ochii cu exercițiul în cauză, pentru că, să fim sinceri, mulți dintre noi ajungem să uităm ce am învățat în școală, dacă nu aplicăm acele informații în viața de zi cu zi. Ei bine, o situație de genul a avut loc pe forumul Mumsnet, după ce un utilizator a venit cu o problemă simplă de matematică. Simplă la prima vedere, având în vedere ce discuții încinse și în contradictoriu a putut stârni.

Postarea a declanșat controverse în rândul părinților, care au început de îndată să se contrazică în legătură cu rezultatul, cum era și de așteptat în cazuri de genul. Deși, la o primă citire, exercițiul poate părea simplu, mulți greșesc din grabă sau, pur și simplu, din neatenție și ajung să nu găsească răspunsul corect.

Iată problema în cauză, care ar putea să îți dea și ție bătăi de cap, asemenea "victimelor" mai sus numite:

Problema de clasa a V-a, despre profitul obținut de un bărbat care cumpără un ceas și apoi îl vinde

Utilizatorii care au încercat să rezolve problema de pe MentalFloss au venit cu răspunsuri mai mult decât variate. Unii au afirmat că bărbatul a obţinut un profit de 10 lei, alții că a făcut 20 de lei sau chiar și 30 de lei în urma tranzacției. Tu ce zici? Care dintre cele trei variante este cea corectă din punctul tău de vedere?

Iată cum trebuie să abordezi acest gen de problemă:

Principala greșeală este să crezi că persoana respectivă a făcut doar o singură tranzacție, formată din patru etape. Ei bine, adevărul este că sunt, de fapt, doar două tranzacții pentru că bărbatul cumpără un ceas şi vinde chiar același obiect înapoi. Dacă ajungi la concluzia aceasta, realizezi rapid că singurul răspuns corect este că, în cele din urmă, bărbatul obţine un profit de 20 de lei.

Citește și: Problema pe care o rezolvă doar oamenii cu o logică bună

Surse articol: MentalflossMumsnetDescopera

Articolul urmator
Rugăciunea desfacerii blestemelor până la șapte generații. Când și cum trebuie să o rostești dacă vrei să scapi de puterea necuratului
Rugăciunea desfacerii blestemelor până la șapte generații. Când și cum trebuie să o rostești dacă vrei să scapi de puterea necuratului
Ce problema de personalitate ai?
Incepe quiz
Ce problema de personalitate ai?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.