Problema pe care o rezolvă doar oamenii cu o logică bună

Luni, 11.07.2016
de Alexa Galgau

Internetul este plin de informații deloc folositoare, însă poți găsi și lucruri foarte interesante, care să îți dezvolte gândirea, dacă știi unde să cauți. Chit că vorbim despre teste de inteligență, de cultură generală sau de probleme de logică, resurse sunt suficiente pentru cei care au sete de cunoaștere și vor să își testeze capacitățile intelectuale. Astăzi îți prezentăm o problemă de logică foarte dificilă, care a făcut înconjurul lumii în mediul virtual și pe care foarte puțini oameni au reușit să o rezolve corect.

Tu reușești să o rezolvi? Citește-o cu atenție, încearcă să îi dai de capăt, iar dacă nu reușești, răspunsul îl găsești la sfârșitul articolului!

Una dintre cele mai dificile probleme de logică

Această problemă devenită virală pe internet a fost publicată un prezentator TV din Singapore, pe pagina lui de Facebook. În doar câteva zile, o lume întreagă încerca să o rezolve și să găsească răspunsul la întrebarea „Când este ziua lui Cheryl?”. Nici nu e de mirare că puțini au reușit să găsească răspunsul, pentru că problema a fost prima oară dată la olimpiada de matematică în școlile asiatice (și deja știm că asiaticii sunt mult mai buni la matermatică și logică decât alte popoare, deci standardele sunt înalte la un astfel de concurs).

Problema sună așa: Albert și Bernard tocmai au devenit prieteni cu Cheryl. Pentru că sunt încă în faza în care vor să se cunoască mai bine, Albert vrea să știe când este ziua lui Cheryl. Fata refuză să îi dea un răspuns direct și îi propune o mică ghicitoare pentru ca noul ei prieten să afle ceea ce dorește. Astfel, ea îi oferă 10 date posibile la care ar putea fi născută:

15 mai - 16 mai - 19 mai

17 iunie - 18 iunie

14 iulie - 16 iulie

14 august - 15 august - 17 august

„Una dintre aceste date este cu siguranță ziua mea de naștere și o să vă dau fiecăruia dintre voi câte un indiciu, separat.” Lui Albert îi șoptește luna în care este născută, lui Bernard îi spune doar ziua nașterii. Când Cheryl îi întreabă pe băieți când e ziua ei, Albert spune: „Nu știu când este ziua ta, dar știu că nici Albert nu știe”.

Bernard spune: „La început nu am știut, dar acum știu”.

Albert spune: ”Ei bine, acum știu și eu”.

Așadar, când este ziua lui Cheryl?

Răspunsul la problema de logică

Dacă nu reușești să deduci răspunsul la această problemă, iată care este linia de gândire pe care trebuie să o ai! În primul rând, cum a putut să știe Bernard care este ziua ei de naștere din moment ce i s-a dat doar ziua, nu și luna? Dacă Cheryl ar fi șoptit „19”, atunci Bernard ar fi avut data exactă, pentru că există un singur șir care conține 19. În mod similar, dacă Cheryl i-ar fi șoptit „18”, atunci el ar fi știu sigur că ziua ei este pe 18 iunie. Acestea au fost singurele date unice din variantele date de Cheryl, așadar, atunci când Albert spune că nu știe, dar cu siguranță că nici Bernard nu știe, le exclude, relevând faptul că Cheryl nu i-a șoptit „mai” sau „iunie”. Dacă Cheryl i-ar fi șoptit lui Albert una dintre aceste luni, el nu ar mai fi putut spune cu certitudine că Bernard nu știe ziua de naștere, pentru că ar fi existat variantele unice, care i-ar fi permis acestuia să își dea seama pe loc.

Apoi, Bernard spune: „La început nu am știut, dar acum știu”. Așadar, din spusele lui Albert, Bernard știe acum că ziua lui Cheryl nu are cum să fie în iunie sau mai, eliminând astfel jumătate din posibilități. Acum, singurele variante rămân 14 iulie, 16 iulie, 14 august, 15 august și 17 august. Pentru că acum Bernard zice că știe răspunsul, acesta nu are cum să fie una dintre datele care se repetă, adică nu are cum să fie 14 iulie și 14 august. Singurele variante rămase sunt 16 iulie, 15 august și 17 august.

Apoi, Albert spune că știe răspunsul. Pentru ca Albert să știe în momentul respectiv care este data corectă, luna trebuie să fie iulie, pentru că dacă Cheryl i-ar fi spus „august”, ar mai fi rămas două posibilități, din care nu ar fi avut cum să aleagă: 15 august și 17 august.

În concluzie, singurul răspuns corect este 16 iulie. Oare cât de încântați ar fi băieții dacă toate fetele i-ar pune să rezolve probleme de logică pentru a afla ceva despre ele?

Tu ai reușit să ghicești răspunsul la această problemă de logică sau a trebuit să citești rezolvarea detaliată de mai sus? Dacă ți s-a părut o problemă interesantă, nu uita să le-o dai și prietenilor să o rezolve, pentru a vă amuza (sau enerva) împreună!

Descoperă și un test cu 11 întrebări-capcană care îți testează inteligența!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)

Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

Cauta un furnizor in zona ta

Ai nevoide de un SFAT?

Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

întreabă

LIKE si intra in universul divelor!