Procesiune cu rugăciuni și moaște pe străzile Capitalei, pentru protejarea populației împotriva coronavirusului

Procesiune cu rugăciuni și moaște pe străzile Capitalei, pentru protejarea populației împotriva coronavirusului

Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro

Ieri, după ce obișnuita slujbă duminicală a ajuns la final, moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștiului, au fost scoase din Catedrala Patriarhală și purtate pe străzile Capitalei, într-o procesiune condusă de Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul. Motivul, cum bine o spune și titlul articolului, a fost şi încetarea epidemiei de coronavirus.

Astfel că, pe tot parcursul traseului, clericii care au participat la procesiune au rostit rugăciuni către Sfântul Dimitrie pentru izbăvirea de boală.

Sursa foto Basilica.ro

Traseul urmat de cele 3 autovehicule care au alcătuit micuța procesiune a fost următorul: Dealul Patriarhiei ca punct de pornire - Spitalul Municipal - Politehnica - Mihai Bravu până la Spitalul "Victor Babeş", aici a avut loc o primă oprire pentru rostirea unei ectenii şi rugăciunea specială pentru încetarea noii epidemii. Apoi, conform colegilor de la digi24, clericii au mers la Institutul "Matei Balş", unde s-a făcut o nouă oprire şi au fost rostite rugăciuni, apoi a fost urmată ruta Piaţa Victoriei – Universitate (unde a avut loc a treia oprire, în faţa Crucii eroilor martiri din 1989 și s-a intonat troparul Sfântului Dimitrie cel Nou) - Unirii.

Citește și Raed Arafat, apel disperat: "Ne vom confrunta cu o perioadă grea. Puneți măști, dacă nu găsiți, improvizați ceva"

Sursa foto Basilica.ro

La final, procesiunea s-a oprit la Crucea Brâncovenească de pe Dealul Patriarhiei, unde a fost rostită încă o ectenie, iar moaştele au fost reaşezate în Catedrală.

Un lucru extrem de important de știut este faptul că la Sfântul Dimitrie cel Nou (Basarabov) s-au rugat bucureştenii şi în urmă cu două secole, în timpul epidemiei de ciumă bubonică (1812-1813). Atunci, ca și acum, moaştele Sfântului ocrotitor al Capitalei au fost purtate pe străzile orașului, iar în urma acestei procesiuni numărul îmbolnăvirilor a scăzut foarte mult. De menționat și faptul că Sf. Dimitrie Basarabov a fost purtat în procesiuni şi în timpul secetei din 1827 sau al holerei din 1831.

Procesiune la Iași, cu moaștele Sfintei Paraschiva

În vreme ce procesiunea de la București a avut loc într-un cadru extrem de restrâns și făcută cu maximum de responsabilitate, același lucru nu se poate spune despre ce s-a întâmplat la Iași.

Citește și Studiu: Un medicament împotriva coronavirus care există în farmacii ar putea fi salvarea: „O singură doză omoară virusul în 48 de ore”

Moaștele Cuvioasei Parascheva au ieșit din Iași pentru a ajunge în câteva dintre localitățile din raza județului Neamț. La această procesiune au luat parte sute de maici și călugări de la mănăstirile din regiune.

Potrivit declarației făcută presei de către preotul Constantin Sturzu - purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei -, este a treia oară în istorie când sfintele moaște au ieșit din Iași: „Au ieșit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și când a fost seceta din 1947. Nu este o procesiune cu opriri, ci doar o deplasare pentru a aduce binecuvântarea Sfintei acelor locuri. Mașina nu a oprit nicăieri”.

Reprezentanții Mitropoliei au încercat să țină secret traseul și orarul deplasării, la care participă și IPS Teofan, tocmai pentru evitarea aglomerării și pentru ca oamenii să nu fie expuși riscului de infectare.

Rugăciune specială pentru încetarea pandemiei de coronavirus

Ce trebuie spus ca să scăpăm de boala ucigașă:

„Doamne, Dumnezeul nostru, Cel ce eşti bogat în milă şi, cu purtarea Ta de grijă cea înţeleaptă, ocârmuieşti viaţa noastră, ascultă rugăciunea noastră, primeşte pocăinţa noastră pentru păcate, opreşte noua boală molipsitoare (noua epidemie), precum ai încetat pedepsirea poporului Tău în vremea regelui David. Cel ce eşti Doctorul sufletelor şi al trupurilor noastre, dăruieşte însănătoşire celor cuprinşi de boală, ridicându-i grabnic din patul durerii, ca să Te slăvească pe Tine, Mântuitorul cel Milostiv, iar pe cei sănătoşi îi ocroteşte de orice boală. Binecuvintează, întăreşte şi păzeşte, Doamne, cu harul Tău, pe toţi cei care, cu iubire de oameni şi jertfelnicie, îi îngrijesc pe cei bolnavi la casele lor sau în spitale. Îndepărtează toată boala şi suferinţa din popor şi ne învaţă să preţuim viaţa şi sănătatea ca daruri ale Tale. Dăruieşte-ne, Dumnezeule, pacea Ta şi umple inimile noastre de credinţă neclintită în ocrotirea Ta, de nădejde în ajutorul Tău şi de dragoste faţă de Tine şi de aproapele. Că al Tău este a ne milui şi a ne mântui pe noi, Dumnezeul nostru, şi Ţie slavă înălţăm: Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!”.

Citește și Un om de știință avertizează: "Până la sfârșitul anului vom rămâne fără părinți și bunici"

Articolul urmator
Povestea uluitoare a părintelui Ilie Lacătușu! A salvat multe vieți și a săvârșit nenumărate minuni după ce sufletul său a trecut la cele sfinte
Povestea uluitoare a părintelui Ilie Lacătușu! A salvat multe vieți și a săvârșit nenumărate minuni după ce sufletul său a trecut la cele sfinte
Cât de pregătit/ă ești să faci față coronavirusului? Testează-ți cunoștințele
Incepe quiz
Cât de pregătit/ă ești să faci față coronavirusului? Testează-ți cunoștințele

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.