Nu Skin
Optezi sa Impresionezi

Un om de știință avertizează: "Până la sfârșitul anului vom rămâne fără părinți și bunici"

Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro

Cea mai dureroasă frază din istoria omenirii a fost rostită - “Până la sfârşitul anului, mulţi vom rămâne fără părinţi şi bunici“. Concluzia dureroasă aparține lui Albert - Lászlò Barabási, profesor născut în România dar care profesează la Northeastern University din Boston.

Sursa foto Wikipedia

Savantul în vârstă de 53 de ani s-a folosit de pagina lui de Facebook pentru a transmite un mesaj mai mult decât cutremurător întregii omeniri. Mesajul postării făcute este dificil de acceptat dar extrem, extrem de revelator. Și nu este om pe planeta asta care nu ar trebui să cirească acest text, cel puțin o dată. Dacă nici asta nu ne trezește la realitate și nu ne învață, odată pentru totdeauna, ce este mai important pentru noi, atât din punct de vedere individual cât și colectiv... atunci nu știm, sincer, ce o va face!

Vă redăm, integral, postarea profesorului Barabási, în rândurile de mai jos:

„În următoarele luni, foarte probabil voi fii printre cei infectaţi. Miliarde de coronavirusuri se vor dezvolta în corpul meu, declanşând o luptă disperată cu celulele mele imune. În absenţa unei boli cronice, fiind în Boston, în proximitatea spitalelor de la Harvard, am încredere că sistemul meu imunitar va câştiga. 

Totuşi, sunt foarte îngrijorat de acest virus. E inevitabil să închidem lumea timp de două luni. Nu pentru mine aş face asta, ci pentru mama mea. În laborator ştim încă din februarie că lumea se va opri la mijlocul lunii martie. Am spus asta multor prieteni în urmă cu câteva săptămâni, cu toate astea şi pentru mine a fost greu de anticipat ce va însemna asta cu exactitate. Acum putem vedea deja – urmează două luni grele, şi mai e mult până la final. Ştiam ce se va întâmpla, deoarece la Network Science Institute, acolo unde lucrez, colegii mei reuşesc de ani de zile, cu ajutorul teoriei reţelelor, să prezică cu exactitate răspândirea virusurilor de acum.

 Au urmărit Zika, Ebola, iar acum chiar coronavirusul e la rând. Nu o să intru acum în amănuntele teoriei reţelelor – despre asta e vorba în Networked X şi capitolul X din cursul cursul meu (http://networksciencebook.com/). Epidemia de coronavirus este o problemă de reţea, astfel că este nevoie de metodologia şi gândirea reţelelor pentru a prezice şi în cele din urmă pentru a controla răspândirea ei. Înţelegem acum că virusul nu poate fi oprit. Se va răspândi indiferent de câte ţări îşi închid frontiera şi câte zboruri sunt anulate sau câte şcoli sunt fost închise.

 Acolo unde sunt zece bolnavi spitalizaţi, acolo există deja peste o sută de persoane infectate în comunitate. Mulţi nu vor şti niciodată că au fost infectaţi, deoarece nu au avut simptome. Dar şi ei răspândesc virusul. Am trecut de punctul în care răspândirea Covid-19 se poate frâna prin carantină. Ebola a putut fi oprit astfel, dar coronavirusul este foarte contagios şi deja mult prea răspândit. În plus, nu ne putem aştepta nici la un vaccin anul acesta.

Te-ar putea interesa si: Predicțiile înfricoșătoare ale directorului OMS: "În câteva zile vom ajunge la un milion de cazuri și 50.000 de decese" 

Dacă e de neoprit, de ce am pus frână la activitatea social? De ce închidem şcolile, de împingem economia mondială în recesiune? Există un singur motiv – să-l putem încetini. Pentru că, făcând acest lucru, ne putem salva părinţii, bunicii şi în unele situaţii chiar pe noi.

 

Fiecare model prezice că aproximativ jumătate din populaţie se va infecta într-un an. În lipsa acţiunii, procesul urmează o curbă Gaussiană bine stabilită – o creştere rapidă, o perioadă de vârf şi apoi scăderea. În perioada de vârf spitalele nu pot să ofere sprijin pentru toată lumea care va avea nevoie. Iar acest vârf este înfricoşător de aproape – în câteva săptămâni, zeci de mii de persoane vor fi infectate dacă nu facem nimic. Putem vedea în exemplul Italiei ce se întâmplă dacă virusul este scăpat de sub control. Din lipsă de personal, medicii obligaţi să decidă asupra vieţii şi morţii, ajută unii pacienţi, pe alţii sunt nevoiţi să-i lase. Mulţi continuă să creadă că avem de-a face cu un virus gripal inofesiv, care nu reprezintă niciun pericol pentru mulţi dintre noi, doar îi evită pe cei tineri, în special copiii.

Citește și Predicțiile înfricoșătoare ale directorului OMS: "În câteva zile vom ajunge la un milion de cazuri și 50.000 de decese"

 Acest lucru nu este adevărat – coronavirusul se răspândeşte mai repede decât gripa şi nu se întâlneşte cu imunitate. Până ce gripa ajunge în Europa în toamnă, un procent semnificativ al populaţiei este deja vaccinat, ceea ce face mai dificil răspândirea. Coronavirusul infectează nestingherit şi provoacă un procent mai mare de decese la vârstnici şi în rândul bolnavilor. Îmi fac griji în special pentru persoanele în vârstă. Toţi cei care aveţi în familie bătrâni sau bolnavi, ori vecini, aveţi o mare responsabilitate.

  Nu duceţi virusul acasă! Faceţi-i să înţeleagă că pericolul este real în privinţa lor! Asiguraţi-vă că au mâncare, dacă nu, faceţi cumpărături pentru ei. Ajutaţi-i să se poată izola în următoarele două luni! Şi faceţi tot posibilul să nu răspândiţi virusul, astfel reducând din povara de pe sistemul sanitar. Dacă vom lua acum cu toţii în serios Covid-19, putem să evităm să fim bolnavi în acelaş timp. Aşa se va păstra aprovizionarea şi oxigenul pentru cei care sunt infectaţi grav. Dacă nu facem tot ce ţine de noi pentru a încetini epidemia, până la sfârşitul anului, mulţi vom rămâne fără părinţi şi bunici”

 Citește și Citește și: Mircea Dinescu își trimite lăutarii la livrări, după ce autoritățile i-au închis restaurantul, din cauza pandemiei

Surse foto: Wikipedia, Pixabay

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (15)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta