Proiecțiile astrale pe înțelesul tuturor. Este adevărat că-ți poți părăsi corpul fizic? Ce spun specialiștii

Proiecțiile astrale pe înțelesul tuturor. Este adevărat că-ți poți părăsi corpul fizic? Ce spun specialiștii

Ramona Jurubita

Ți s-a întâmplat vreodată să simți că ai rămas marcat/ă de un vis pe care l-ai avut într-un anumit moment al vieții tale? Un vis în care totul părea extrem de real, iar tu erai spectator/oare la o scenă cu tine? Te priveai obiectiv și nu îți venea să crezi că te poți uita direct la tine? E posibil să fi avut parte de fenomenul celebru numit "proiecție astrală". Nu-i nicio problemă dacă nu știi ce înseamnă, căci vei afla chiar acum toate detaliile de care ai nevoie. Așa-i că ți-am stârnit curiozitatea? 

Termenul tehnic folosit la IIPC (International Institute of Projectiology and Conscientiology) este proiecția/proiectarea conștiinței, dar există multe alte cuvinte prin care fenomenul poate fi explicat. Se spune că în timpul unor astfel de proiecții, sufletul se desprinde de trup și fiecare persoană se poate privi din exterior, de la diferite distanțe. Asta înseamnă că el poate călători în afara corpilui și de aceea, un alt termen folosit pentru acest fenomen este „călătorie astrală”.

Sufletul mai este numit și „corpul astral” și se spune că el poate părăsi corpul fizic în timp ce ființa umană doarme sau meditează. De asemenea, fenomenul mai poartă următoarele nume: decorporalizare, dedublare astrală, experiență extracorporală, experiența din afara corpului (OBE – out of body experience). Totuși, unii experți susțin că proiecția astrală și experiența din afara corpului sunt două lucruri total diferite.

„O proiecție astrală implică de obicei un efort intenționat de a-ți trimite conștiința din corpul tău. De obicei, se referă la conștiința ta care călătorește din corpul tău către un plan sau o dimensiune spirituală.
Un OBE, pe de altă parte, este de obicei neplanificat. Și mai degrabă decât să călătorească, se spune că sufletul tău, pur și simplu, zboară sau plutește deasupra corpului tău fizic.
OBE – sau cel puțin senzațiile ei – sunt în mare măsură recunoscute în comunitatea medicală și au făcut obiectul multor studii. Totuși, proiecția astrală este considerată a fi o practică spirituală.”, notează Healthline.

Asta înseamnă că o persoană poate avea parte de o asemenea experiență atât în mod intenționat (cu ajutorul meditației) și total inconștient (în timpul somnului sau în timpul șocului provocat de o traumă emoțională).

Imagine care ilustrează o proiecție astrală - momentul în care sufletul unei femei părăsește corpul

Noțiunea de proiecție astrală datează din cele mai vechi timpuri, fiindcă strămoșii anumitor popoare considerau că proiecția astrală este reală și mulți o practicau ca pe o formă de îngrijire de sine sau de vindecare spirituală. Totuși, dacă nu ai mai trecut prin asta niciodată, nu ar trebui să încerci să experimentezi fenomenul în mod intenționat, mai ales dacă nu ai cunoștințe și experiență în domeniu.

O profesoară spirituală de renume mondial, clarvăzătoare și doctoriță în acupunctură spune că proiecția astrală intenționată ar trebui practicată cu atenție. Este vorba despre Dr. Deganit Nuur de la Nuurvana Clairvoyant Healing, care a discutat acest subiect cu jurnaliștii de la Elite Daily. Se pare că în momentul în care oamenii se confruntă cu un eveniment traumatizant, ei pot ajunge să se proiecteze astral și să-și piardă sentimentul de control. Iată explicațiile sale:

„O putem face inconștient, atunci când nu ne simțim în siguranță... spiritul părăsește corpul și se proiectează în altă parte... Când nu este practicat în mod responsabil, poți pierde sentimentul de autoritate și control față de propriul tău corp, poate fi cu adevărat frustrant, pentru că devii neputincios.”

Mulți consideră că proiecția astrală poate fi o experiență filozofică, dar nu există încă nicio dovadă științifică menită să ateste caracterul real al unei astfel de întâmplări. Nu se știe concret dacă spiritul unei persoane poate sau nu să părăsească trupul și apoi să intre înapoi în timpul somnului sau al meditației. Cea mai simplă explicație pentru experiențele din afara corpului este următoarea: persoana fantezează sau visează.

Femeie îmbrăcată în haine comode, care stă în aer liber și meditează, fiind așezată în șezut, cu picioarele încrucișate, pe un drum cu pietre

De asemenea, Live Science rezumă astfel:

„Deși practicanții de proiecție astrală insistă că experiențele lor sunt reale, dovezile aduse de ei sunt toate anecdotice – la fel cum o persoană care ia anumite substanțe poate fi cu adevărat convinsă că a interacționat cu Dumnezeu, cu oamenii morți sau cu îngerii. Proiecția astrală este o distracție inofensivă care poate părea profundă și, în unele cazuri, chiar schimbătoare de viață. Dar nu există nicio dovadă că experiențele din afara corpului au loc în afara corpului și nu în interiorul creierului.”

Cum poți experimenta o proiecție astrală cu ajutorul meditației

Vrei să practici intenționat, dar sigur proiecția astrală? Atunci e nevoie să citești înainte sfatul specialistei. Dr. Deganit Nuur a oferit, de asemenea, explicații pentru persoanele care vor să încerce această experiență.

Ea descrie cordonul astral ca fiind un tub plin de lumină care se întinde de la a treia chakră (plexul solar, situat în partea superioară a abdomenului) a corpului fizic până la a treia chakră a "corpului de lumină", sau a sufletului - similar cu modul în care mama și copilul sunt conectați prin cordonul ombilical.

 1. Trebuie să te relaxezi și să îți imaginezi cordonul astral care se extinde din a treia chakră în planul astral (tărâmul/ lumea astrală, unde se află conștiința).
 2. Odată ce ajungi în această lume, este probabil să ai o senzație de ușurare – din acest motiv, procesul este folosit pentru a ajuta la eliberarea tensiunii și la vindecarea traumelor nerezolvate.

Cu toate acestea, înainte de a te avânta într-o asemenea aventură fără să ai experiență, ar trebui să te documentezi temeinic și să găsești un expert în domeniu. El te va ghida în direcția corectă pentru a practica în siguranță decorporalizarea.

Ce simți în timpul unei proiecții astrale?

Este greu de stabilit cum se simte un OBE cu exactitate. Totuși, experții care studiază aceste întâmplări au întocmit o listă de senzații ce pot apărea, conform relatărilor celor care au trecut prin asta:

 • senzația de a pluti în afara corpului tău;
 • o percepție alterată a lumii, cum ar fi privirea în jos de la înălțime;
 • senzația că privești de sus la propria persoană;
 • un sentiment că tot ce se întâmplă este cât se poate de real.

Nu se cunoaște cauza exactă a dedublării astrale, dar experții au observat că ea apare mai des când pacienții trec printr-un șoc, suferă o traumă, sunt în pericol de moarte sau consumă anumite substanțe și medicamente ce pot da efecte halucinogene (canabis, ketamină, LSD etc.)

Afecțiuni medicale ale celor care povestesc astfel de experiențe sau contexte în care ei s-au aflat:

 • epilepsie;
 • migrenă;
 • stop cardiac;
 • leziuni cerebrale;
 • depresie;
 • anxietate;
 • Sindromul Guillain Barre;
 • hemoragii cerebrale;
 • înec;
 • sufocare;
 • leziune traumatică;
 • privare de somn;
 • hipnoză/transă meditativă.

Unii oameni pot experimenta un astfel de fenomen o singură dată în viață, în timp ce alții pot avea parte de el de mai multe ori. Potrivit Healthline, persoanele care suferă de epilepsie au tendința de a avea mai des astfel de episoade. Cercetările existente nu au legat proiecțiile astrale de niciun risc major pentru sănătate, dar, în unele cazuri, s-ar putea să dea amețeli sau confuzie.

Vrei sa te relaxezi? Incearca meditatia ghidata

Surse foto: iStock, Pixabay

Surse articol: DreamsHealthlineIipcLivescience

Articolul urmator
Un tată le răspunde celor care spun că nu ar trebui să-și pupe fiul de 5 ani pe buze. "O să-l pup cât timp o să-mi permită"
Un tată le răspunde celor care spun că nu ar trebui să-și pupe fiul de 5 ani pe buze. "O să-l pup cât timp o să-mi permită"
Ce antrenament fizic te reprezinta?
Incepe quiz
Ce antrenament fizic te reprezinta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.