O femeie a rămas paralizată, după ce a mângâiat o pisică. Cum a fost posibil

O femeie a rămas paralizată, după ce a mângâiat o pisică. Cum a fost posibil

Lorena Teacă

Toți iubitorii de animale trebuie să fie foarte atenți, deoarece o femeie a rămas paralizată după ce pur și simplu a mângâiat o pisică.

Gemma Birch, o femeie în vârstă de 24 de ani, a fost într-o vacanță în Portugalia, unde a întâlnit o pisică neagră pe care a lăsat-o să intre în camera ei, unde i-a oferit lapte. 

Cu toate că acest eveniment este unul obișnuit, se pare că femeia a început să se simtă rău spre finalul vacanței. Mai mult decât atât, Gemma a început să vomite și a simțit că leșină, iar simptomele s-au înrăutățit rapid.

„Îmi simțeam stomacul umflat și arătam de parcă eram însărcinată în nouă luni, în ciuda faptului că nu mâncasem și nu băusem nimic”, a declarat Gemma.

Aceasta a fost de urgență la spital, unde a descoperit, în urma analizelor, că era infectată cu o bacterie numită Campylobacter pylori, care se găsește adesea în carnea de pui crudă. Femeia a fost surprinsă de acest lucru, pentru că în ultimul an renunțase la alimentele de origine animală, înlocuindu-le cu pește.

Când a fost întrebată dacă a avut recent contact cu animale, Gemmy Birch a realizat că pisica neagră din Portugalia s-ar putea face vinovată de situație. Probabil felina scotocise prin gunoaie și mâncase resturi alimentare de origine animală contaminate cu această bacterie. 

O femeie care ține în brațe o pisică

La scurt timp, englezoaica a căzut din pat într-o noapte, fără a-și mai simți picioarele. După ce s-a întors în spital, aceasta a fost diagnosticată cu sindromul Guillain-Barré, afecțiune rară în care sistemul imunitar atacă nervii.

Ulterior, femeia a paralizat de la șolduri în jos și a fost internată pentru trei săptămâni, după care 8 luni a făcut reabilitare, învățând din nou să meargă.

„A trebuit să mă bazez pe asistente medicale să mă ducă să mă spăl. Mi-am pierdut complet controlul asupra intestinelor și a vezicii, nu puteam să-mi folosesc mâinile și brațele pentru că erau foarte slăbite”, a adăugat ea.

La peste un an de la eveniment, Gemma Birch s-a recuperat în mare parte, dar a declarat că, oricât de mult iubește pisicile, nu va mai atinge una prea curând.

Despre sindromul Guillain-Barré

Sindromul Guillain-Barré reprezintă o condiție rară, în care sistemul imunitar atacă nervii. Primele simptome constau în furnicături la nivelul extremităților, dar această senzație se poate răspândi, ajungând să paralizeze, eventual, întreg corpul. 

Alte simptome ale sindromului Guillain-Barré pot fi:

 • senzația de ace în degete, glezne sau încheieturi
 • slăbiciune în picioare, care se răspândește în partea superioară a corpului
 • incapacitate de a merge sau de a urca scări
 • dificultate în mișcări oculare sau faciale, inclusiv în vorbire, mestecare sau înghițire
 • dificultate în controlarea vezicii 
 • ritm cardiac accelerat
 • respirație îngreunată

Cauza exactă a acestui sindrom nu este cunoscută, iar tratamentul curativ împotriva acestei afecțiuni nu a fost găsit până acum. Cu toate acestea, multe tratamente pot ameliora simptomele și pot reduce durata bolii. 

Majoritatea oamenilor se recuperează, însă unii pot rămâne cu simptome permanente, precum amorțeală, slăbiciune sau oboseală. 

Femeie în scaun cu rotile

Cu toate că nu a fost găsită cauza exactă a declanșării acestei boli, următorii factorii ar putea influența apariția acesteia:

 • infecția cu Campylobacter, care este cea mai frecventă
 • virusul gripal
 • virusul Zika
 • virusul Epstein-Barr
 • hepatita A, B, C sau E
 • HIV
 • intervenția chirurgicală
 • vaccinurile gripale sau ale copilăriei, dar aceste cauze sunt rare

Dacă nu este tratată la timp sau ținută sub control, boala poate prezenta complicații, care pun în pericol viața.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Totul despre rugăciunea pentru cei dragi și protecția maternă: este posibil să salvezi rudele de greutăți?
Totul despre rugăciunea pentru cei dragi și protecția maternă: este posibil să salvezi rudele de greutăți?
Ce crede pisica ta despre tine?
Incepe quiz
Ce crede pisica ta despre tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (8)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.