Psalmul 13 și puterea lui vindecătoare și binecuvântătoare. Cum și când trebuie rostit

Psalmul 13 și puterea lui vindecătoare și binecuvântătoare. Cum și când trebuie rostit

Lorena Pintilie

Suntem convinși că toți oamenii de pe Pământ au trecut prin crize sufletești de un fel sau altul, iar cei care nu au trecut încă, vor simți mai devreme sau mai târziu gustul amar al acestor probleme. Din nefericire, nimeni nu este scutit de testul divin prin care trebuie să își deschidă inima în cele mai vulnerabile momente. Uneori, problemele sufletești devin atât de copleșitoare încât oamenii uită să se îngrijească de legătura lor cu Dumnezeu, iar acest lucru îi afundă și mai tare în griji. Ce este de făcut în asemenea situații? Oare trebuie să aștepte până ce trece criza și abia apoi să reia legătura cu Dumnezeu? Să apeleze la persoanele din jurul lor, cerandu-le ajutorul, sau mai bine ar fi să încerce singuri să lupte cu ispita și descurajarea?

Desigur, și acestea sunt niște opțiuni. Dar oare ce rezultat vor avea? Dacă toți ar aștepta ca timpul să rezolve criza, inima lor ar deveni de piatră fără ca măcar să își dea seama. Dacă așteaptă prea mult din partea semenilor vor rămâne decepționați de lipsa lor de neînțelegere și mai ales de incapacitatea lor de a-i ajuta. Dacă încearcă singuri să lupte contra ispitei și durerii se vor trezi copleșiți în fața unui adversar nevăzut, dar extrem de puternic: lipsa credinței!

Psalmistul David vine însă cu o soluție salvatoare, pe care o oferă în cele câteva versuri ale Psalmului 13: rugăciunea, sau, cu alte cuvinte, continuarea legăturii cu Dumnezeu, indiferent de natura crizei sufletești și căutarea ajutorului la El, nu la oameni, va scoate pe oricine din disperarea unei crize sufletești.

Ce înseamnă INRI, prescurtarea folosită pe cruci de mii de ani

Psalmul 13 al lui David

Psalmul 13 al lui David se citește de trei ori pe zi, timp de trei zile la rând, pentru a avea sănătate, liniște și fericire și pentru a scăpa de povara sufletească ce te apasă.

1. Zis‑a cel nebun în inima sa: «Nu este Dumnezeu!» Stricatu‑s‑au oamenii și urâți s‑au făcut întru îndeletnicirile lor. Nu este cel ce face bunătate, nu este până la unul.
2. Domnul din cer a privit peste fiii oamenilor, să vadă de este cel ce înțelege sau cel ce caută pe Dumnezeu.
3. Toți s‑au abătut, împreună netrebnici s‑au făcut; nu este cel ce face bunătate, nu este până la unul.
4. Oare, nu se vor înțelepți toți cei ce lucrează fărădelegea? Cei ce mănâncă pe poporul Meu ca pâinea, pe Domnul nu L‑au chemat.
5. Acolo s‑au temut de frică, unde nu era frică, că Dumnezeu este cu neamul drepților.
6. Săracul nădăjduiește în Domnul și voi ați râs de nădejdea lui, zicând: Cine va da din Sion mântuire lui Israel?
7. Dar când va întoarce Domnul pe cei robiți ai poporului Său, bucura‑se‑va Iacob și se va veseli Israel”.

Psalmul este cuprins în cadrul Catismei a II-a. După citirea acestei catisme se rostesc rugăciunile: Sfinte Dumnezeule, Preasfântă Treime și Tatăl nostru.

Apoi se continuă cu rostirea rugăciunii de umilință în fața lui DUmnezeu: „Eu sunt, Doamne, pomul cel neroditor, care nici o roadă de pocăință nu aduc și mă tem de tăiere, și de focul cel nestins mă înfricoșez. Pentru aceea mă rog Ție: mai înainte de împrejurarea aceea, întoarce‑mă și mă mântuiește! Ca valurile mării s‑au ridicat asupra mea fărădelegile mele și ca o corabie pe luciul mării mă înviforez de mulțimea greșelilor: Tu, Doamne, îndreptează‑mă prin pocăință la limanul cel lin și mă mântuiește! Slavă… Miluiește‑mă! a zis David. Și eu strig către Tine: greșit‑am, Mântuitorule: ci, ștergându‑mi păcatele prin pocăință, miluiește‑mă! Mijlocitoarea cea fierbinte a creștinilor, roagă pe Fiul tău, Născătoare de Dumnezeu, să ne izbăvească de toată răutatea și necazul vrăjmașului și să ne dea iertare de cele ce am greșit, pentru îndurările cele milostive, cu rugăciunile tale, Maică Fecioară!”.

După rostirea rugăciunii de umilință și milostenie, se rostește „Doamne Miluiește!de 40 de ori, fiind urmat apoi de o altă rugăciune: „Stăpâne întru tot puternice, Părintele Domnului nostru Iisus Hristos, al Unuia‑Născut Fiului Tău, dă‑mi trup neîntinat, inimă curată, minte trează, cunoștință nerătăcită și venirea Duhului Sfânt, spre câștigarea și încredințarea adevărului celui întru Hristosul Tău, cu Care Ți se cuvine slava, cinstea și închinăciunea, împreună cu Duhul Sfânt. Amin”.

Te poți împărtăși dacă nu ai ținut post? Ce spune Biserica

Roagă-te zilnic!

Rugăciunea este de mare ajutor pentru o viață liniștită, spun cei mai înalți oameni ai Bisericii. Nu uita că în zilele de post rugăciunile sunt mult mai puternice și că te poți ruga atât pentru tine, dar și pentru cei din familie și prieteni.

Rugăciunea nu-L schimbă pe Dumnezeu, ci pe omul care se roagă. Rugăciunea nu-L coboară pe Dumnezeu, ci îl înalță pe omul care se roagă. Rugăciunea nu-I aduce aminte lui Dumnezeu de noi, ci nouă ne aduce aminte că El este soluția la toate problemele și luptele noastre.

Nu lăsa ca legătura ta cu cerul să fie întreruptă, oricât ar costa aceasta! Cu siguranță că Dumnezeu nu va dezamăgi pe niciun om care-L caută din toată inima. Mântuitorul a lăsat o promisiune deosebit de prețioasă: „Pe cel ce vine la Mine, nu-l voi izgoni afară” ( Ioan 6, 37 ).

Dumnezeu, în momentul în care David a început să se roage, i-a poruncit unui înger puternic: „Du-te la acest fiu al Meu și dă-i lumină și speranță! Întărește-l și încurajează-l! I-am încercat credința și am găsit-o mare”.

De ce n-ar fi aceasta și experiența ta ?

Surse foto: Freepik

Surse articol: Locuri sacre, loribalogh.ro

Articolul urmator
Psalmul 149 te ajută să te conectezi profund cu Dumnezeu și să îți exprimi recunoștința nemărginită
Psalmul 149 te ajută să te conectezi profund cu Dumnezeu și să îți exprimi recunoștința nemărginită
Ce trebuie sa schimbi la viata ta sexuala?
Incepe quiz
Ce trebuie sa schimbi la viata ta sexuala?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.8 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.