Punctele cardinale: ce sunt și de ce sunt importante în zodiac

Punctele cardinale: ce sunt și de ce sunt importante în zodiac

Redactor Raluca Margean

Dacă ești pasionată de astrologie și ai început să citești mai multe lucruri despre acest domeniu, cel mai probabil, la un moment dat vei descoperi că există și noțiunea de ”puncte cardinale ale zodiacului”. Acestea sunt reprezentate de patru zodii orientate către cele patru puncte cardinale ale busolei. Zodiile cardinale au anumite caracteristici unice care le diferențiază de celelalte semne zodiacale. Îți prezentăm în acest articol care sunt zodiile cardinale ale zodiacului, ce calități specifice au aceste semne zodiacale și alte aspecte fascinante despre ele!

Clasificarea semnelor zodiacale după Soare, Lună și elementele primordiale

În astrologie, există mai multe clasificări ale semnelor zodiacale, însă cele mai cunoscute sunt împărțirile după Soare, Lună și după cele 4 elemente primordiale (Apă, Aer, Foc și Pământ). 

Poziția Pământului, Soarelui și Lunii

Semnele zodiacale Solare și Lunare

Înainte să afli care sunt punctele cardinale zodiacale, trebuie să știi că semnul principal zodiacal este cel solar. Acesta este determinat de luna și data nașterii și îți dezvăluie trăsăturile native. Harta ta natală conține și semnul lunar, care este calculat ținând cont de poziția Lunii la momentul nașterii tale. Semnul lunar reprezintă lumea ta interioară emoțională. Pe lângă semnul solar și lunar, există semnul Ascendent, care se referă la semnul zodiacal care se afla la orizontul estic atunci când tu te-ai născut. Cu ajutorul Ascendentului îți poți da seama de personalitatea ta socială, de felul în care te comporți cu oamenii din jurul tău.

Semnele zodiacale de Apă, Aer, Foc și Pământ

Pe lângă această clasificare, există și împărțirea zodiilor în funcție de cele patru elemente primordiale: Apă, Aer, Foc și Pământ. Fiecare element oferă trăsături specifice semnelor zodiacale și, în general, această clasificare îți poate oferi indicii despre persoanele cu care te înțelegi cel mai bine, compatibilitățile. Semnele de Apă sunt: Racii, Scorpionii, Peștii, iar semnele de Aer sunt: Gemenii, Balanțele și Vărsătorii. Semnele de Foc sunt: Berbecul, Leul și Săgetătorul, iar semnele de Pământ sunt: Taurul, Fecioara și Capricornul.

Semnele zodiacale după Modalități: Care sunt punctele cardinale, fixe și mobile ale zodiacului?

O clasificare mai puțin cunoscută este cea după Modalități (Calități sau Triplicități). Modalitățile semnelor zodiacale exprimă energia, felul în care reacționează la diferite circumstanțe și modul în care navighează prin viață. Sunt trei modalități în astrologie, fiecare cuprinzând câte 4 semne zodiacale. Fiecare modalitate este caracterizată de o anumită Calitate (Cardinală, Fixă sau Mobilă).

Așadar, cele trei modalități sunt:

  • Semnele cardinale: Berbec, Rac, Balanță și Capricorn
  • Semnele fixe: Taur, Leu, Scorpion și Vărsător
  • Semnele mobile: Gemeni, Fecioară, Săgetător și Pești

Punctele cardinale zodiacale: caracteristici principale

Semnele cardinale sunt zodiile orientate spre punctele cardinale ale busolei (Berbecul se află la Est, Capricornul la Sud, Balanța la Apus și Racul la Nord). Principala calitate a semnelor cardinale este Inițiativa. Zodiile cardinale sunt cele care încep ceva, planifică și îndeamnă la acțiune. Nativii din aceste zodii sunt cei care pun lucrurile în mișcare și au întotdeauna inițiativa. În general, semnele cardinale sunt asociate cu începutul unei etape noi dintr-un ciclu natural și sunt poziționate la începutul fiecărui nou anotimp.

Conform site-ului Yourtango.com, principalele trăsături ale semnelor cardinale sunt:

  • Determinare

Femeie cu o umbră de super-woman

Nativii din punctele cardinale zodiacale sunt persoane extrem de determinate. Ei au întotdeauna planuri și nu se lasă până nu își ating obiectivele. Ambiția lor nemăsurată îi determină să profite de fiecare oportunitate ce li se oferă. Ei pot depăși cu ușurință obstacolele, dacă au un obiectiv de îndeplinit și dacă simt că sunt pe drumul cel bun. Întotdeauna tind să-și depășească performanțele.

  • Inteligență emoțională

Semnele cardinale sunt emoționale și, uneori, capricioase, dar asta se întâmplă doar pentru că sunt predispuse să-și exprime sentimentele. Persoanele cu inteligență emoțională sunt adeseori descriși ca fiind motivați, empatici și conștienți de sine. Ei își recunosc emoțiile, nu le suprimă, ci le folosesc pentru a-și ghida gândirea și acțiunile. În acest fel, își ating mai ușor scopurile.

  • Sociabilitate

Deoarece sunt lideri înnăscuți, semnele cardinale tind să fie persoane sociabile și extravertite. Ei sunt primii care încearcă ceva nou, stabilesc tendințe și îi pun pe alții să execute. Preiau repede controlul și se descurcă de minune făcând acest lucru deoarece știu să se comporte cu alții și să-i convingă pe oamenii din jurul lor să-i urmeze.

  • Inițiativă

Aceste semne zodiacale nu se dau în lături atunci când trebuie să înceapă ceva nou. Sunt oameni de acțiune, persoane care știu să dezvolte planuri pe termen lung și să-i facă pe ceilalți să adere la aceste planuri. Nativii din punctele cardinale zodiacale analizează lucrurile din toate unghiurile (în special Balanța) și îi implică pe cei dragi în planurile lor pentru o viață mai împlinită.

  • Pesimism

Semnele cardinale sunt mereu înconjurați de oameni, iar din acest motiv ei captează de multe ori energia celor din jurul lor, devenind bureți emoționali. Din păcate, în unele cazuri, nu pot să treacă peste anumite nemulțumiri și supărări din trecut și devin foarte ranchiunoși.

Semnele fixe: trăsături specifice

Semnele fixe sunt cele care îndeplinesc planurile. Ele sunt extrem de muncitoare, le place să creeze liste de sarcini și sunt foarte dedicate să ducă planul la bun sfârșit. Semnele fixe dau dovadă de perseverentă, tenacitate, consecvență și răbdare. Nu este de mirare faptul că ele se află la mijlocul fiecărui anotimp, atunci când caracteristicile anotimpului respectiv sunt bine fixate și evidențiate.

Semnele mobile: abilități

Persoană care sare de pe o stâncă pe alta

Acestea reprezintă sfârșitul anotimpului și sunt caracterizate prin mișcare, schimbare. După ce planul a fost construit de semnele aflate la punctele cardinale ale zodiacului, apoi a fost pus în aplicare de semnele fixe, semnele mobile sunt cele care îi pregătesc pe toți pentru încheierea etapei și trecerea la alta nouă. Deosebit de inteligente și înțelepte, semnele mutabile știu că toate lucrurile trebuie să se încheie și rolul lor este să-i pregătească pe toți pentru schimbare. Indiferent dacă finalurile sunt bune sau rele, semnele mutabile au puterea de a impune o întorsătură inteligentă și pozitivă oricărei situații, aducând-o la o concluzie solidă. Semnele mobile/mutabile sunt ”cameleonice”, fiind cele mai flexibile și mai adaptabile dintre cele trei semne.

Cum diferă semnele cardinale în funcție de elementele primordiale?

Pe lângă trăsăturile comune pe care le dețin cele 4 semne aflate la punctele cardinale ale zodiacului, există și anumite caracteristici distincte ale fiecărei zodii. Acestea sunt date de elementul asociat fiecărui semn zodiacal (apă, foc, aer și pământ).

Semnul cardinal Berbec are elementul asociat- Focul. Datorită acestuia, Berbecul este un catalizator, un brand care îi inspiră pe alții, o persoană total dedicată propriei sale viziuni. Berbecul este extrem de ambițios și, dacă își propune să facă ceva, nimic nu-i poate sta în cale să acționeze.

Simbolul zodiei Rac

Semnul cardinal Rac are elementul asociat- Apa. Acesta îl determină să fie extrem de sentimental. Racul are o forță emoțională incredibil de puternică și emoțiile sunt cele care îl inspiră în toate acțiunile sale.  De multe ori, acest semn zodiacal se folosește de forța sentimentelor pentru a atrage alte persoane și, uneori, pentru a le manipula.

Semnul cardinal Balanță are elementul asociat- Aerul. Asemeni celorlalte puncte cardinale ale zodiacului, Balanța este cu inițiativa. Însă, în plus față de celelalte zodii, acest semn zodiacal vine întotdeauna cu idei noi, ce sunt de mare folos la planificare. De asemenea, are o capacitate extraordinară de a echilibra raporturile dintre oameni. Aerul cardinal este extrem de creativ și își folosește ideile ca armă pentru a mișca lucrurile în direcția dorită.

Semnul cardinal Capricorn are elementul asociat - Pământul. Acesta îl ajută să fie o prezență formidabilă și să aibă o autoritate naturală. El este, de cele mai multe ori, stăpânul pe planul fizic, liderul, cel pe care toți îl ascultă și urmează. Pământul cardinal are o forță de realizare substanțială și este dispus să facă orice este posibil pentru atingerea obiectivelor pe termen lung.

Care este fiecare anotimp asociat punctelor cardinale zodiacale?

Toate punctele cardinale zodiacale sunt poziționate la începutul unui anotimp. Berbecul începe în 21 martie, odată cu echinocțiul de primăvară. Fiind prima zodie de primăvară, Berbecul este cel care anunță începutul unui nou ciclu în natură. Este o zodie plină de lumină, o zodie solară, îndreptată spre răsăritul Soarelui.

Femeie care sare în sus pe un câmp

Racul începe în același timp cu solstițiul de vară, adică în 21 iunie. Este o zodie de vară, perioada când lumina Soarelui este în creștere, la fel ca și sentimentele și emoțiile nativilor din această zodie.  

Balanța începe în 21 septembrie, odată cu echinocțiul de toamnă, perioada în care ziua începe să devină egală cu noaptea. Din acest motiv, Balanța este o zodie care echilibrează, iar nativii cu acest semn zodiacal sunt persoane echilibrate și obiective.   

Ultimul din punctele cardinale zodiacale, Capricornul este asociat cu iarna. Această zodie începe în 21 decembrie, atunci când este solstițiul de iarnă. Deși apparent sunt reci, Capricornii sunt suflete sensibile. Serioși și mult mai maturi decât vârsta pe care o au, Capricornii sunt personalități echilibrate și tenace.

Cum se înțeleg punctele cardinale zodiacale între ele?

În timp ce semnele mobile se înțeleg destul de bine, nu același lucru se poate spune despre semnele cardinale. Chiar dacă ele nu se află întotdeauna în conflict, de cele mai multe ori ies scântei atunci când se întâlnesc. Acest lucru se datorează faptului că tuturor acestor patru semne le place să preia conducerea și niciunul nu lasă de la el.

De obicei, între punctele cardinale zodiacale apare o luptă pentru putere, deoarece toți preiau controlul și tind să creadă că lucrurile ar trebui să fie făcute așa cum spun ei. Fiecare acționează cum crede și merge pe principiul: ”prefer să cer iertare decât să cer permisiunea”.

Luptă în pumni

Pentru a se putea înțelege, doi parteneri cu semne cardinale trebuie să-și alinieze viziunea. Amândoi trebuie să aibă același scop și să-și împartă teritoriile. De exemplu, într-o gospodărie, unul este repsonsabil cu grădina, iar celălalt cu casa. Într-o organizație, unul se ocupă cu marketingul și vânzările, iar altul cu design-ul și producția.

În concluzie, semnele zodiacale cardinale sunt cele care, pe harta zodiacului, sunt îndreptate spre punctele cardinale. Nativii din aceste zodii sunt plini de inițiativă, sunt tot timpul gata să intre într-un nou proiect și vin întotdeauna cu idei bune. Sunt oameni buni pe care să-i ai în echipa ta și, deși tind să facă numai așa cum vor, trebuie să ții cont de faptul că, cel mai probabil, felul lor de a face lucrurile este într-adevăr cel mai bun.

Citește și: Casa în care se află fiecare semn are cea mai puternică influență. Află ce reprezintă casa zodiei tale

Surse foto: iStock.com

Articolul urmator
Ce a spus Baba Vanga despre anul 2024. Împlinirea previziunilor sale i-ar face bucuroși pe mulți și ar putea aduce alinare multor bolnavi
Ce a spus Baba Vanga despre anul 2024. Împlinirea previziunilor sale i-ar face bucuroși pe mulți și ar putea aduce alinare multor bolnavi
Ce sanse sunt sa fii inselata?
Incepe quiz
Ce sanse sunt sa fii inselata?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (3)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.