Raed Arafat ne avertizează - totul se va schimba radical! Cum va arăta viața românilor după 15 mai

Raed Arafat ne avertizează - totul se va schimba radical! Cum va arăta viața românilor după 15 mai

Cristina Gherghina

După o lungă perioadă plină de restricții, iată că data la care ar trebui să ieșim din starea de urgență se apropie rapid. Dar, înainte de a sări în sus de bucurie, Raed Arafat a dorit să clarifice câteva amănunte despre posibila relaxare a restricțiilor într-o intervenție la Digi24

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne a aprecizat că măsurile care urmează să fie luate sunt încă în analize. Autoritățile nu doresc ca o dată cu relaxarea măsurilor să ne confruntăm cu o explozie de cazuri de coronavirus, tocmai de aceea vom reveni la normalitate treptat. 

Se deschid școlile în septembrie?

În privința școlilor, Raed Arafat spune că cel mai probabil copiii nu se vor întoarce în bănci în septembrie. Cei mici sunt cei mai feriți în fața coronavirusului, dar ei pot deveni purtători, iar acest lucru le-ar putea pune familiile în pericol. 

raed arafat

Sursă foto: Facebook 

"Școlile se vor deschide în septembrie, nu cred că se va reveni, a fost anunțat oficial. Copiii sunt cel mai puțin vulnerabili, problema e că pot să fie vectori de transmitere, către profesori sau părinți și bunici. Este foarte greu să faci într-o școală distanțare, să ții în pauză să nu interacționeze copiii”, a subliniat Raed Arafat. 

Șeful DSU a mai precizat că redeschiderea mall-urilor nu va fi printre primele măsuri luate, având în vedere că cel mai probabil lumea se va aglomera în aceste spații comerciale. Totul depinde de cum va evolua situația. 

"Nu cred că mall-urile vor fi printre primele măsuri luate.(…) Unde ai loc de aglomeraţie mare şi nu este esenţial, încă se aşteaptă în prima fază. Lumea nu ştie cum va fi, noi nu ştim dacă după primele măsuri vom vedea o creştere, vom vedea o stabilitate sau dacă suntem în scădere sau continuă scăderea sau continuă această stabilitate în dinţi de fierăstrău. Vedeţi într-o zi suntem cu un număr de cazuri, în altă zi cu altul şi suntem aşa acum, nu suntem cu un trend în fiecare zi mai puţin de celălălt. Noi nu ştim când se iau măsurile de relaxare, dacă vom începe să vedem o creştere sau va continua modul în care acum evoluează boala" 

Citeste si: Un medicament care tratează bolnavii de coronavirus se găsește acum și în România. Iată de ce este atât de lăudat!

În ce condiții purtarea măștilor devine obligatorie

Așa cum bine știm, purtarea măștilor după relaxarea măsurilor va deveni obligatorie. Șeful DSU a spus că de fiecare dată când ieșim din casă nu trebuie să ne lipsească masca de protecție. De asemenea, acesta a precizat că există 3 tipuri de măști care pot fi folosite: masca de bumbac, masca chirurgicală și masca de tip FFP2.

"La masca de bumbac, nemedicală, trebuie să ai două trei cu tine. Masca chirurgicală, pentru stradă, are un anumit grad de protecție mult mai bun, are mai multe straturi, nu este ca măștile medicale FFP2, asta se schimbă cam la 4 ore, dacă strănuți în ea trebuie să o schimbi", a spus el. 

De asemenea, acesta a precizat că prețul măștilor va scădea considerabil, având în vedere că acestea au început să se producă și la noi în țară. 

masca de protectie coronavirus

 Totodată, Raed Arafat a spus că purtarea măștilor ține de educația noastră și lumea ar trebui să o poarte din bun simț. 

În ceea ce privește dezinfectantul, șeful DSU a trasmis românilor că îl pot folosi ori de câte ori simt că este necesar. În situația în care nu putem cumpăra dezinfectant, apa și săpunul trebuie să devină cei mai buni prieteni ai noștri.

"Dacă ating suprafețe necunoscute, am pus mâna, când m-am urcat în mașină am scos dezinfectantul, pe bază de alcool. Este și spălatul cu apă și săpun, minim 20-30 de secunde, că nu toată lumea are bani pentru dezinfectant, cum vii de la metrou, de afară, imediat te-ai spălat", a spus Arafat.

Citeste si: Un medic aruncă bomba: Restaurantele cu terasă au șanse mai mari să redeschidă după 15 mai!

Măsurile privind transportul în comun 

Așa cum bine știm, metroul este cel mai aglomerat mijloc de transport, tocmai de aceea va fi nevoie de o suplimentare a mijloacelor de transport de la suprafață. 

De asemenea, pe lângă biletul de călătorie, și masca va deveni obligatorie. 

"Va trebui să ne obișnuim, la metrou, la transport public, va trebui să devină o condiție ca să urci. Legal, dacă nu ai masca, conducătorul auto trebuie să se uite, la toate mijloacele de transport aglomerate. Eu în mașina de serviciu - dacă sunt cu șoferul suntem cu masca pe față. Dacă sunt singur, nu sunt cu mască. Dacă călătoresc persoane din aceeași casă, nu trebuie. Dacă iei un coleg pe drum, trebuie și ai și tu și el. Și la supermarket - probabil se vor gândi că e un lucru care să-l dea clienților, dacă vrea să vină înăuntru", a subliniat Raed Arafat.

Potrivit lui Raed Arafat, alte măsuri privind relaxarea traficului vor fi programul defazat, adică oamenii să vină în mai multe intervale orare, lucrul de acasă unde este posibil sau ture de două săptămâni acolo unde se poate.

În plus, verificarea temeperaturii va deveni un lucru normal în următoarea perioadă. 

"Cel puțin câteva luni va trebui să mergem așa, să ne obișnuim cu scanarea la intrare, nu numai la serviciu, să ajungem să ne obișnuim ca cineva să ne ia temperatura - e posibil să fie o măsură luată legal. Eu când întru în MAI mi se ia temperatura, de către jandarm, chiar dacă sunt secretar. Dacă e de la 37 în sus, nu mai intru", a spus Arafat.

aglomeratie la metrou

Ce se întâmplă cu izolarea la domiciliu și carantina

Dacă măsurile de relaxare vor fi luate, Rae dArafat a spus că izolarea la domiciliu și carantina vor fi în continuare păstrate. 

"Nu văd cum să fie lăsate din momentul când avem alte zone care sunt încă într-o situaţie gravă. Decizia legată de transporturile aeriene nu o putem lua noi, va fi o decizie europeană. Pentru că industria transportului aerian să zicem va trebui să se adapteze. Ce vom face? Scanăm oamenii înainte să se urce în avion şi cine e bolnav nu îl lăsăm să urce? Asta ar fi o soluţie foarte bună pentru a-i proteja pe cei care sunt în avion.

Punem locuri libere între oameni în avion, astfel încât să nu stea unul lângă celălalt şi să ne trezim că se transmite infecţia pentru că stau aproape. Astea toate sunt măsuri care trebuie gândite. Pentru că avionul costă, dacă tu vii şi reduci locurile cu 30% ca să păstrezi o distanţare socială sau cu 40%, e posibil să crească preţul biletelor. Sunt mai multe aspecte care trebuie discutate foarte serios", a explicat Arafat la Digi24.

Totodată, zonele în care există focare nu se vor relaxa în același timp cu alte localități. 

"Focarele care există, dacă rămân focare pe perioada respectivă, se vor trata diferenţiat. Trebuie să acceptăm ca, în momentul în care începi relaxarea, focarele existente să fie întârziate sau dacă apar focare, să fie izolate şi aplicate măsuri cu focarul respectiv. Dacă avem focare care ne atrag atenţia şi aici, iarăşi, pe baza analizelor epidemiologice aceste focare pot să aştepte mai mult decât restul.

Dacă nu e rezolvată Suceava, nu poţi să relaxezi. Suceava să mai suporte un pic măsurile până se rezolvă problema acolo. Altfel relaxezi totul şi focarul respectivă să devină periculos pentru zona limitrofă lui şi lărgim focarul în loc să îl controlăm. Fie unele zone nu se relaxează de la început, fie că unele zone, după relaxare, dacă apare un focar, acolo să fie limitate pe parcurs", a adăugat Arafat.

coronavirus

"Nu este o gripă obișnuită" 

Raed Arafat a dorit să le reamintească oamenilor care cer relaxarea măsurile cât mai repede posibil, că acest coronavirus nu este o gripă obișnuită. 

"Ce nu înțelegea lumea: unii, iarăși, că asta e gripă obișnuită, dați drumul la tot, relaxați. Să repetăm: nu este o gripă obișnuită, este o boală la care în acest moment nu avem pentru ea tratament, nu avem vaccin. Problema principala este modul în care poate impacta sistemul sanitar și economia. Înainte de emisiune am avut un briefing și avem un număr de pacțienți în secțiile ATI, care crește, scade. Gândiți-vă acest număr să fie de 3-4 ori mai mare, numărul de persoane infectate să fie mai mare, să stea acasă, și să aibă contacți de 4-5 ori mai mult, ce economie mai ai? Pentru că așa e impactată economia. Când boala scapă de sub control vor fi uzinele și altele foarte impactate. Redeschiderea - parțială și treptată", a spus Raed Arafat.

Reamintim că în România au fost înregistrate 13,163 de cazuri cu coronavirus și 803 de decese. Mai multe informații pe datelazi.ro.

Surse foto: Facebook

Articolul urmator
Cum arată casele Regelui Charles din România. De ce este monarhul îndrăgostit de meleagurile românești
Cum arată casele Regelui Charles din România. De ce este monarhul îndrăgostit de meleagurile românești
Cum va arata viata ta peste 5 ani?
Incepe quiz
Cum va arata viata ta peste 5 ani?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.