Aventura continuă cu „Trezirea focului” de Costin Neață: ce „vrăji” mai fac eroii noștri preferați?

Aventura continuă cu „Trezirea focului” de Costin Neață: ce „vrăji” mai fac eroii noștri preferați?

Redactor Andreea Baluteanu

Când lansa, în plin an 2020, „Cartea de vrăji”, Costin Neață ne oferea un motiv (în plus) să ne bucurăm de carantină și să profităm de timpul liber pentru a citi pe îndestulate. Peripețiile adolescentului vrăjitor antrenat de vânătorii de creaturi supranaturale ne țineau cu sufletul la gură, introducându-ne într-o lume populată cu ființe ale binelui și ale răului, cu frânturi de întuneric și haos readuse la viață, și, firește, cu dragoste, magie și acțiune cât cuprinde.

Pregătește-te să condimentezi acest amestec colorat de mai sus și să adaugi și mai multă trepidație, și mai mult suspans, dar și mize mai mari și mai înfricoșătoare: seria fantasy pentru adolescenți a momentului își primește continuarea mult-așteptată cu „Trezirea focului” de Costin Neață!

„Trezirea focului”: puterea elementelor prinde viață într-un roman fantasy de excepție

Apă, aer, pământ, vânt: dacă acest refren îți amintește de eroii copilăriei tale, din Captain Planet, pregătește-te să descoperi atotputernicia elementelor, întrupate de adolescenți înzestrați în a doua carte din seria „Despre magie și alte secrete” a lui Costin Neață!

fata care citeste in pat cu tablie de lemn si bea o cafea

Dacă nu mai ții minte ce s-a întâmplat în prima parte, îți reamintim, pe scurt: Mihai este un adolescent de 16 ani care descoperă că e vrăjitor și este antrenat de o organizație ce luptă contra ființelor supranaturale ce pun umanitatea în pericol, OVP, cu sediul în Brașov. Acolo îl cunoaște pe Vlad, un tânăr care îi dezvăluie misterele lumii înconjurătoare. În misiunea de a salva lumea de Cassandra, o vrăjitoare puternică ce plănuiește să îl readucă la viață pe Chao Tenebris, un monstru antic ce întruchipează haosul, Andrei face echipă cu prietenii săi, Clara și Andrei: fata de care se îndrăgostește e sora lui Robert, liderul OVP, iar Andrei e nepotul unui vânător experimentat. Împreună, cei patru tineri descoperă puteri nebănuite, trăiesc primii fiori ai dragostei, sacrifică, pierd și câștigă într-o epopee care îți face părul măciucă și inima să o ia la goană, trepidând. La finalul „Cărții de vrăji”, Katia, tânăra înzestrată cu puterea de a controla vântul, pe care Cassandra o crescuse cu scopul de a o sacrifica, face alianță cu Jordan, urmașul lui Chao Tenebris.

Citește și recenzia noastră de la „Cartea de vrăji”, fantasy-ul cu adolescenţi al lui Costin Neață!

Acțiunea din „Trezirea focului” se petrece la 4 ani după distrugerea Cassandrei, momentul de o maximă încărcătură când Binele și Răul fuseseră în sfârșit în echilibru, într-un balans aproape perfect ce promitea lumii pacea binemeritată. Mihai continuă să studieze magia, vrăjitorul cu ochii verzi aprofundându-și cunoștințele și dezvoltându-și puterile. Clara, iubita sa, face parte din trupele de teren ale vânătorilor, iar Vlad e descendent al elementului pământ, abia jonglând cu delicata natură a puterilor sale. Andrei le propune prietenilor săi să facă o incursiune la casa bunicului său, Dumitru, la cinci ani după moartea sa, pentru a putea sorta obiectele rămase în urma acestuia, în casa din Cluj.

Costin Neață nu mai pierde vremea și, după ce restabilește succint legătura dintre personajele sale și ne pune la curent cu ceea ce s-a petrecut în ultimii patru ani, își invită ceremonios cititorii în hora magiei, făcându-ne cunoștință cu eroul noii sale cărți, Maximilian. Provenind dintr-o familie columbiană implicată în trafic de droguri și retrasă în România, Max este plictisit de viața searbădă de licean din Cluj și tânjește să facă mai mult. Decizând să viziteze adresa de unde primise, la vârsta de 10 ani, un medalion în formă de dragon pe care îl purtase cu conștiinciozitate, atras de aura sa bizară de putere, Max ajunge tocmai în casa bunicului lui Andrei, unde descoperă o vrăjitoare spânzurată în pivniță, ce prinde însă viață în fața ochilor săi îngroziți.

Pe măsură ce ne facem comozi în viața adolescentului de 15 ani, îl cunoaștem și pe Benjamin, un tânăr blond și popular, singurul care se apropie de Max. Nu trece mult și cititorul intuiește că cu acești doi eroi atât de diferiți vom completa tabloul celor 4 descendenți ai elementelor. Dar scena nu strălucește doar animată de puterea binelui: Jordan, reprezentant al haosului, are un plan sumbru, care poate distruge lumea, iar Katia îi stă alături. Când OVP-ul și prietenii noștri literari primesc ajutor din partea unui războinic misterios călare pe un dragon, Scânteia iadului, începi să bănuiești că trezirea focului nu este, neapărat, de bun augur. Sau? Rămâne să descoperi în paginile lui Costin Neață!

Personaje noi + acțiune trepidantă = suspans din plin

A fost un mare act de curaj din partea lui Costin Neață ca, odată ce a dat naștere unui erou iubit de cititorii de toate vârstele, să îl înlocuiască cu un altul, poate mai greu de digerat, din multe privințe. Mihai nu pleacă nicăieri, rămâne vrăjitorul pe care știm că ne putem baza, deși puterile îi sunt diminuate în prezența lui Jordan, dar cedează cu generozitate lumina reflectoarelor mai tânărului sau aliat, misteriosul Max.

Iar aici, Costin Neață demonstrează că are fler de mare scriitor, conturând un portret al unui erou complex, ce cochetează cu răul, are o personalitate impulsivă și nu e mereu mânat de cele mai bune intenții. Adevărul este că, în multe ipostaze ale romanului, prietenia cu Ben, de care îl unește ceva ce nu poate explica, este practic singura relație care îl umanizează pe Max. Și se știe cât de mult ne plac eroii cu stofă de antierou!

trezirea focului de costin neata imagine cu cartea de pe Facebook-ul autorului

Sursa foto: Facebook

Creat precum o contrapondere a lui Max, Ben e prototipul copilului popular, amabil și vesel, ce va crește însă sub ochii uimiți ai cititorului, pe măsură ce începe să își controleze stăpânirea asupra apei.

Una dintre favoritele noastre, Katia, are în sfârșit parte de atenția pe care o merita: nu o să ne vezi niciodată spunând „nu” unei doze acide de girlpower. Și trebuie să recunoaștem că schimbul de replici dintre descendenta aerului și Clara este pur și simplu delicios.

Dar capitolul la care Costin Neață excelează este acțiunea. După un debut de serie atât de exploziv, sequel-ul ia practic foc din toate punctele de vedere. Lupte cu strigoi în mitica Pădure Hoia Baciu, atacuri ale dragonilor, peșteri subacvatice pierdute sub Insula Șerpilor și o confruntare finală tensionată în deșert: „Trezirea focului” te invită într-o călătorie magică în jurul lumii, pasager catapultat direct în mijlocul acțiunii explozive, protejat însă de vrăjile de camuflaj ale paginii și de chingile de siguranță ale propriului pat, de acasă. Maestru al aventurii, autorul nu ne lasă decât prea puține clipe de răgaz, și tot ce ne putem întreba este: oare vor supraviețui eroii noștri în această nouă aventură nebunească?

Costin Neață a dovedit de asemenea un fler genial pentru epiloguri care te lasă cu gura căscată. Fără a-ți dezvălui niciun secret, îți spunem că următoarea lansare din seria „Despre magie și alte secrete” va avea un teritoriu de desfășurare mult mai extins, șoptind practic la urechile noastre „lumea nu mai de ajuns”. Și noi suntem cuprinse de o nerăbdare căreia nu știm cum îi vom face față.

Dacă ai poftă de un roman fantasy dedicat adolescenților, dar conceput pentru orice vârstă, de o carte care te va trezi la viață oricare ar fi numărul tău de ani trupești sau sufletești, „Trezirea focului” te așteaptă să o primești în brațele tale pe site-ul editurii UP. Poate că îți va fura câteva nopți de somn, dar crede-ne, va merita!

Surse foto: Facebook, iStock

Articolul urmator
Câteva lucruri pe care mi le amintesc când îmi este cel mai dor de tine
Câteva lucruri pe care mi le amintesc când îmi este cel mai dor de tine
Cu ce bad boy celebru ar trebui sa ai o aventura?
Incepe quiz
Cu ce bad boy celebru ar trebui sa ai o aventura?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.