„Intelligenex”, al treilea volum din seria „Gemini”: ce ne-a mai pregătit Monica Ramirez

„Intelligenex”, al treilea volum din seria „Gemini”: ce ne-a mai pregătit Monica Ramirez

Redactor Andreea Baluteanu

Până să o cunoaștem pe Monica Ramirez, trăiam într-o lume gri, abătute de convingerea că literatura română e un spațiu în care James Bond și Jason Bourne ar muri de singurătate. Departe de noi gândul de a minimiza valoarea autorilor români contemporani sau a nenumăratelor opere literare de geniu care ne-au mișcat până la lacrimi, dar este cazul să recunoaștem că acțiunea, thrillerele politice și spionajul erau mai degrabă concepte străine în spațiul literar mioritic.

Din fericire, nu mai e cazul! Monica Ramirez, scriitoarea ce ne-a dăruit seriile „Gemini” și „Alina Marinescu”, e creatoarea unei lumi fascinante, colorate, în care pericolul se îmbrățișează cu dragostea interzisă, comploturile și răsturnările de situație abundă la tot pasul, iar lumea e într-o stare de perpetuă amenințare, mereu pe muchie de cuțit. Am așteptat cu sufletul la gură, dar și cu un strop de melancolie, ultimul roman din seria „Gemini”, iar acum a ajuns în mâinile noastre fremătătoare: află ce părere avem despre „Intelligenex” în rândurile de mai jos!

Spioni, biochimie și dragoste: rețeta de succes a unei cărți pe care nu o vei uita

La DivaHair ne place să citim (și te încurajăm și pe tine din tot sufletul să o faci) și adorăm să susținem scriitorii români contemporani. Iar Monica Ramirez se numără printre preferatele noastre: cine altcineva ne mai ține treze la ceas de seară, îmbătându-ne cu proză de calitate, cu acțiune explozivă, personaje captivante și dragoste fierbinte? Al treilea (și, din păcate, ultimul) roman din seria „Gemini” respectă aceeași rețetă pestriță și de succes precum predecesoarele sale, dar aduce toate ingredientele la desăvârșire, fiind bigger, better, faster, stronger.

Sursa foto: Instagram Monica Ramirez

Nu ne crezi? Iată despre ce e vorba în „Intelligenex”!

E suficient să trecem înfometate de primele pagini pentru a înțelege că surprizele care ne așteaptă în „Intelligenex” sunt cât se poate de îmbietoare. „Prin înșelăciune vei face război. Nu există coincidențe și accidente, totul e dinainte planificat și executat de o armată nevăzută creată într-o fabrică secretă a fantomelor.” Cu alte cuvinte, pătrundem înfiorate în plin teritoriu Mossad (Serviciul de Informații Externe al Israelului), gata să fim subjugate de noi eroi și revoltate de noi tentative de a instaura haosul în lume.

Trecem cu lăcomie peste următoarele pagini și deja ne descoperim antagonistul: de data aceasta, este vorba despre Emad Modirzadeh, un consilier militar iranian de rang înalt, în plină glorie după ce echipa sa de genii în biochimie moleculară a descoperit serul Intelligenex, capabil să crească IQ-ul unei persoane cu cel puțin 20 de puncte, dar care, „ghidat” așa cum trebuie de creatorii săi, se poate transforma într-o armă biologică. Sesizând dilemele morale și potențialul a ceea ce obținuse, Emad ne lasă fără cuvinte atunci când pune capăt vieții inventatorilor săi.

Ni se permite un răgaz atunci când ne cunoaștem salvatorul, pe Quinn Altman, un spion al Mossadului, american la origine, care se întoarce în țara natală pentru a-și sărbători tatăl sexagenar. Cu o mamă evreică, gimnastă olimpică, ucisă de atentatele sinucigașe ale unui palestinian, Quinn își folosește furia drept motivație și devine un Kidon de elită, unul dintre cei mai tari operatori de teren ai Mossadului. Un erou pe gustul nostru.

Firește, vacanța liniștită pe care și-o imagina nu se țese deloc conform dorințelor sale, ci se transformă rapid într-un coșmar. După o aventură de o noapte, Quinn e săltat de poliție și acuzat că și-ar fi ucis tatăl, fratele și mama vitregă, care au pierit cu toții din cauza unei intoxicații cu monoxid de carbon la bordul iahtului recent cumpărat. Pe protagonist nu-l ajută deloc faptul că a lipsit de pe iaht, nici că tocmai a moștenit 10 milioane de dolari, dar nici că logodnica fratelui său, superba Stephanie, a fost la rândul ei absentă de lângă iubitul său și i-a supraviețuit.

Cu gânduri deloc frumoase la adresa poliției incompetente din San Francisco, îl însoțim pe Quinn la închisoare, acolo unde eroul așteaptă liniștit ca organele legii să găsească adevăratul criminal. Dar avocatul angajat de Collin Acker, un milionar de Silicon Valley și fost partener de afaceri al tatălui său, și conversațiile cu singura sa vizitatoare, Stephanie, îi dau de înțeles că șansele sale la libertate sunt, în cel mai bun caz, insignifiante, dacă nu chiar inexistente.

Luându-și situația în propriile mâini (așa cum abia așteptam), Quinn va înțelege rapid că singura metodă prin care își poate demonstra nevinovăția este să găsească ucigașii familiei sale și să se răzbune pe ei. Iar singurul aliat îi este Stephanie, tânara superbă și inteligentă care fusese iubirea vieții fratelui său și față de care Quinn începe să nutrească aceleași sentimente. Din cosmopolitul San Francisco până în exoticul Teheran, revenind în mereu surprinzătorul Washington, eroii noștri luptă contra cronometru pentru a-și salva viața și pentru a deznoda un conflict mondial care amenință să prăbușească din nou fragila balanță de putere. Pregătește-te pentru…Intelligenex!

Cât ai da pentru 20 de puncte în plus la IQ?

Poate că e o întrebare pe care nu ți-ai adresat-o niciodată; noi știm că nu ne-a trecut așa ceva prin cap, motiv pentru care o admirăm și mai tare pe Monica Ramirez. Însă „Intelligenex” te provoacă să încerci să găsești un răspuns: ce ai face, ce ai oferi și cât ai plăti pentru a deveni cea mai deșteaptă persoană de la job, din oraș sau poate din toată țara? Căci punctele în plus la IQ nu ar însemna doar rezultate mai bune la un test de pe net, ci cunoștințe, putere, autoritate. Personajele Monicăi Ramirez sunt înzestrate deja cu toate aceste daruri și ar face orice pentru a le multiplica.

Sursa foto: Instagram Monica Ramirez

Suntem convinse că însăși scriitoarea trebuie să își fi administrat cumva serul, deoarece firul acțiunii din „Intelligenex” curge într-un ritm de geniu, comploturile succedându-se cu ingeniozitate, legându-se și desfăcându-se sub ochii noștri cu viteza cu care Quinn dă pumni și Stephanie se adaptează la viața de spion. E o mișcare extrem de abilă din partea autoarei de a fi dublat motivațiile politice ce animau personajele din celelalte două cărți ale seriei „Gemini” cu dileme morale, cu întrebări pe care și cititorul necunoscător de intrigi internaționale și le poate adresa tulburat.

„Intelligenex” face tot ce au făcut „Gemini” și „Rogue”, dar un pic mai bine. Suntem din nou angrenați în tentativa unui pion al puterii, de data asta Iranul, de a prelua supremația globală, însă invenția serului ne implică personal în această luptă, deoarece nu te poți abține să nu te întrebi: oare eu cum aș proceda în această situație? Și, dacă în titlurile precedente puteam zâmbi liniștite, știind că ne-am fi situat în tabăra celor buni, acum răspunsul nu mai e atât de ușor. Este exact ceea ce face literatura de calitate: te provoacă, te neliniștește, te determină să sondezi adânc în tine.

Monica Ramirez are un mare „bravo” din partea noastră și pentru viziunea cinematografică, pentru talentul cu care ne poartă din nou într-o călătorie fictivă pe glob. „Intelligenex” e la fel de bine documentat și de strălucitor ambalat precum predecesoarele sale, dar deja ne așteptam la aceste atuuri. Personajele sunt, din nou, fascinante, iar dilema morală „aș folosi/nu aș folosi Intelligenex dacă mi s-ar oferi ocazia” e dublată de cea sentimentală, „ce aș face dacă m-aș îndrăgosti de fratele logodnicului meu mort?”.

Cu o carte atât de intensă din toate punctele de vedere, anticipăm ce vei face: o vei devora până la ultima pagină. Noi știm că am sorbit „Intelligenex” până la ultimul cuvânt și abia așteptăm să aflăm ce părere ai și tu!

Dacă ești la fel de ispitită, poți comanda „Intelligenex” de pe site-ul editurii Tritonic. Lectură plăcută îți urăm și nu uita să revii să ne împărtășești părerile tale!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
„Tristețea grădinii de șofran” de Monica Ramirez, un „roman-mamut” care se joacă cu limitele imaginației tale
„Tristețea grădinii de șofran” de Monica Ramirez, un „roman-mamut” care se joacă cu limitele imaginației tale
Cât de pregătit/ă ești să faci față coronavirusului? Testează-ți cunoștințele
Incepe quiz
Cât de pregătit/ă ești să faci față coronavirusului? Testează-ți cunoștințele

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.