Nu Skin
Adevarata Stare de Bine
Optezi sa Impresionezi

Redescopera patrimoniul Daciei romane in cadrul unei noi expozitii

Redactor Divahair.ro

Joi, 3 noiembrie 2011, ora 12.00, la Muzeul National al Unirii Alba Iulia va avea loc vernisarea expozitiei „Palatul guvernatorului Daciei romane de la Apulum. O redescoperire a patrimoniului".

Cu aceasta ocazie vor fi expuse un numar impresionant de artefacte romane descoperite in sapaturile arheologice facute de-a lungul timpului la sediul guvernatorului provinciei Daciei romane, care si-a avut resedinta in orasul antic Apulum (Alba Iulia). Astfel, publicul vizitator va putea sa admire un material bogat si variat compus din inscriptii, piese de podoaba si vestimentatie, parti ale unor statui imperiale, obiecte folosite in viata cotidiana, materia tegular purtand stampilele trupelor insarcinate cu paza guvernatorului etc.

 

Evenimentul este o parte importanta a unui proiect cultural, finantat de Administratia Fondului Cultural National, care-si propune de a face cunoscut publicului larg Palatul guvernatorului Daciei romane de la Apulum. Se cunoaste ca incepand cu a doua jumatate a secolului a II-lea p. Chr., guvernatorul Daciei romane isi va stabili sediul pe teritoriul anticului Apulum. Palatul servea ca sediu oficial al administratiei provinciale romane, fiind de fapt o combinatie intre o institutie de prim rang in provincie si resedinta privata a guvernatorului. Vestigiile apartinand acestui edificiu complex - de la descoperirile facute de Adalbert Cserni, primul director al Muzeului din Alba Iulia si pana la cercetarile recente, facute pe str. Munteniei de un colectiv condus de Viorica Rusu-Bolindet, in perioada 1992-2011 - vor fi „redescoperite" de cei interesati in cadrul acestei expozitii. Modul de valorificare a acestor impozante ruine - de la imagini si planuri la machete si reconstituiri 3D - vor avea darul de a oferi vizitatorilor un tablou a ceea ce a insemnat in antichitate Palatul guvernatorului Daciei romane de la Apulum.

Vernisajul va fi dublat de lansarea unui pliant si a unei brosuri semnate de Viorica Rusu-Bolindet, Teodor Muntean, Rada Varga, Iulia Strambu si George Bounegru. Ambele au un caracter popularizator, menit sa faca cunoscut publicului rezultatele cercetarilor arheologice efectuate la Palatul guvernatorului de la sfarsitul secolului al XIX-lea si pana in prezent.

Manifestarea este organizata Consiliul Judetean Alba, Muzeul National de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca si Muzeul National al Unirii Alba Iulia, in colaborare cu Ministerul Culturii si Patrimoniului National si Directia Judeteana pentru Cultura si Patrimoniu National Alba.

Muzeul albaiulian va gazdui expozitia in perioada 3 noiembrie-31 decembrie 2011.

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta

    LIKE si intra in universul divelor!