Rusalii 2020: când cad Rusaliile și ce tradiții și obiceiuri trebuie să respecţi

Rusalii 2020: când cad Rusaliile și ce tradiții și obiceiuri trebuie să respecţi

Redactor Andreea Baluteanu

La 50 de zile de la Învierea Domnului, creștinii celebrează Rusaliile, una dintre cele mai importante sărbători de pretutindeni. Încheind ciclul început cu Paștele și continuat cu Înălțarea, Rusaliile desăvârșesc Sfânta Treime, atestând Pogorârea Sfântului Duh asupra apostolilor.

Azi îți spunem tot ce trebuie să știi despre această sărbătoare plină de semnificații, de la conotația sa religioasă până la tradițiile și obiceiurile care se mai respectă încă la sate și în comunitățile mici. Află tot ce trebuie să știi despre Rusalii 2020 din rândurile de mai jos!

Rusalii 2020: când se sărbătorește Pogorârea Sfântului Duh

Rusaliile au loc la 50 de zile după Învierea lui Iisus Hristos, sărbătorea mai fiind numită popular și Cincizecimea, din această cauză. Alte denumiri sub care mai poți recunoaște Rusaliile sunt Pogorârea Duhului Sfânt sau Duminica Mare. Cu toate acestea, titulatura de Rusalii vine de fapt de la o sărbătoare a romanilor, Rosalia, închinată trandafirilor sau rozelor și ținută în aceeași perioadă.

sfintii apostoli

Conform Bibliei, la 50 de zile după ce Iisus a înviat, apostolii se adunaseră într-o casă, ce s-a umplut dintr-odată de un zgomot „ca de suflare de vânt”, iar limbi de foc i-au cuprins pe însoțitorii Mântuitorului. Duhul Sfânt a cuprins ființa Apostolilor și le-a făcut daruri. Primul dintre ele a fost cel al limbilor, oamenii sfinți putând comunica astfel cu toate populațiile pământului, pentru a împărtăși credința cea dreaptă. De asemenea, Apostolii au primit harul de a face minuni, pentru a putea să însoțească de dovezi grăitoare credința în unicul Hristos.

Evenimentele de mai sus, ce au fost descrise în „Faptele Apostolilor” (cartea a V-a a Noului Testament) sunt considerate și piatra de temelie a Bisericii creștine. Din acest moment, Apostolii erau cei care preluau de la Fiul lui Dumnezeu misiunea răspândirii credinței. Primul pas a fost reprezentat chiar de botezul celor 3000 de suflete care au asistat la predica ținută de Apostolul Petru în urma Pogorârii Duhului Sfânt.

Din punct de vedere calendaristic, Rusaliile din 2020 sunt sărbătorite la 10 de zile de la Înălțare, respectiv pe 7 și 8 iunie. Zilele sunt libere de la stat. Însă sărbătorile de Rusalii țin în mod popular mai mult: în Transilvania se desfășoară pe durata a 3 zile, în  Moldova și Oltenia timp de 7 zile, iar Banatul „e fruncea”, celebrând pentru 8 zile.

Când se sărbătoresc Rusaliile catolice în 2020

Precum în cazul Rusaliilor ortodoxe, și Rusaliile catolice se țin la 50 de zile de la Înviere. Date fiind însă datele de celebrare diferite ale Sfintelor Paște la catolici și la ortodocși, nici Rusaliile nu vor avea loc în aceeași zi.

Astfel, în 2020, credincioșii de rit catolic vor sărbători Rusaliile pe 31 mai și pe 1 iunie.

Ce tradiții și obiceiuri creștine respectăm de Rusalii în 2020

Bogăția de rituri și tradiții la ortodocși este cu adevărat impresionantă. De aceste sărbătorii, creștinii cinstesc revelarea Duhului Sfânt mergând la biserică, rugându-se și bucurându-se. În comunitățile mai mici, preoții credincioșii merg pe câmp, acolo unde are loc săvârșirea sfeștaniei, cu care urmează să se stropească apoi roadele agricole.

Conform Sinodului I ecumenic, în zilele de Rusalii este interzis îngenuncheatul, atât la biserică, dar și acasă. Cu toate acestea, trebuie să știi că, dacă simți dorința de a te pune în genunchi, stârnită din propriul suflet plin de umilință și de venerație, nu e nici pe departe un păcat.

În vremurile de demult, ale Imperiului Bizantin, nu se țineau spectacole de teatru sau de circ de Rusalii, considerându-se că acestea ar fi întinat cu caracterul lor lumesc frumusețea sărbătorii. Îți este însă permis să te bucuri, să cânți sau să dansezi, evitând firește manifestările exagerate.

Dar poate cel mai frumos gest al Rusaliilor este mersul la biserică, acolo unde creștinii duc ramuri verzi de nuc sau de tei, ce sunt sfințite și cu care își împodobesc apoi casele. Semnificațiile sunt atât de emoționante: ramurile de nuc simbolizează limbile de foc care s-au pogorât peste Apostoli, iar cele de tei te feresc de grindină sau de duhurile rele.

Tradiții și obiceiuri catolice pentru Rusalii 2020

În ceea ce îi privește pe credincioșii catolici, principalul obicei respectat cu sfinţenie de Rusalii este pelerinajul la Șumuleul Ciuc. Un cartier al Municipiului Miercurea Ciuc, sediu al Bazilicii Sfânta Maria, locul a fost vizitat și de Papa Francisc în timpul vizitei sale de pe meleagurile noastre din 2019.

Inițiat în urmă cu patru secole și jumătate, pelerinajul este cel mai mare din întreaga Europă Centrală și de Est. Dar în inima sa stă statuia Fecioarei Maria de la Sanctuarul Marian, sculptată din lemn de tei în secolul al XVI-lea și înfățișând-o pe Maica Domnului cu Pruncul său în brațe. Sunt multe voci care afirmă că aceasta este cea mai puternică statuie făcătoare de minuni din întreaga lume, un motiv în plus pentru care România este considerată țara Fecioarei Maria.

Deși Mănăstirea de la Șumuleu Ciuc, aparținând franciscanilor observanți, este în mare necunoscută românilor, sute de mii de credincioși catolici o vizitează anual, sedimentând locul pe care îl are țara noastră pe marea hartă religioasă a lumii.

duhul sfant

Cum se sărbătoresc Rusaliile 2020 în popor: datini și obiceiuri strămoșești

Deși Rusaliile sunt o sărbătoare religioasă, oamenii au adaptat-o atât de frumos în propria lor viață. În comunitățile mici, datinile și obiceiurile populare de Cincizecimea încă se mai țin, iar noi sperăm să le facem cunoscute pentru a fi respectate sute de ani de acum încolo.

Astfel, dincolo de obiceiul de a împodobi casele cu ramurile de nuc și de tei, pentru a ține spiritele rele la depărtare, în anumite zone ale țării oamenii țin în buzunare leuștean, usturoi sau pelin, scopul fiind același, de a nu atrage atenția temutelor iele.

Și mai plin de semnificații este Dansul Călușarilor, care ne mai încântă încă în anumite zone din Oltenia. Fiindu-i atribuite puteri tămăduitoare, jocul este întâmpinat de oamenii locului cu ierburile de mai sus, dar și cu bani, prin care sunt răsplătiți dansatorii.

În Ardeal nu se joacă sprințarul căluș, dar are loc „Împănatul boului”. Astfel, animalul este decorat cu flori și plante și este purtat pe ulița satului până la biserică, acolo unde e sfințit de preot. După ce este eliberat, boul trebuie „domesticit” de o fată, care înconjoară apoi o masă de trei ori și despre care se spune că se va căsători în anul următor.

Tot în Transilvania se mai celebrează încă obiceiul numit „udatul nevestelor”. Stropite cu apă, femeile își păstrează astfel frumusețea și sănătatea pentru tot cuprinsul anului.

Ce nu ai voie să faci de Rusalii în  2020: superstiții de care să ții cont

Aflate în egida populară sub imperiul ielelor, zâne ale apelor care răpesc muritorii și le fură sufletele pentru totdeauna, Rusaliile sunt apanajul a numeroase superstiții. Iată ce nu ai voie să faci cu această ocazie:

  • nu merge la scăldat. Dat fiind faptul că tărâmul apelor aparține de Rusalii ielelor, așa crește pericolul de înec;
  • nu merge la fântână, în vie sau la câmp, nu dormi sub cerul liber, nu vizita locuri solitare sau bântuite, unde spiritele rele pot căpăta și mai multă putere și unde te poți întâlni și cu terifiantele iele. De asemenea, evită și podurile sau spațiile de trecere.
  • Sub nicio formă să nu lucrezi și să nu trebăluiești de Rusalii. Ielele se vor supăra și te vor pedepsi. Roagă-te, veselește-te și stai alături de familia ta;
  • E de asemenea interzis să te cerți sau să blestemi de Rusalii, fiindcă tot ce vei spune de rău se va întoarce împotriva ta;
  • De la Rusalii încolo, timp de 9 săptămâni, nu e recomandat să culegi ierburi de leac;
  • Chiar dacă multe dintre noi decid să profite de zilele libere de Rusalii pentru un mic city break, în tradiția populară nu e recomandat să pleci departe de casă. Ferește-te mai ales de locurile înalte, așa că gândește-te de două ori înainte de acea excursie la munte.
  • Nu arunca gunoiul. Chiar vrei să le întristezi pe iele cu un asemenea gest de ziua lor?

Ce sărbătorim de Sfânta Treime, a doua zi de Rusalii

În Vechiul Testament, Sfânta Treime era doar sugerată, dar în Noul Testament ea devine evidentă încă de la botezul Fiului lui Dumnezeu. Dar odată cu Pogorârea Duhului Sfânt, triada devine „vizibilă” credincioșilor, care pot experimenta cu har atingerea sa divină.

Sfânta Treime marchează acest moment al comuniunii cu Sfântul Duh, care are loc chiar prin intrarea în biserică. De aceea, atât botezul, cât și semnul închinăciunii se fac raportându-se la Tată, la Fiu și la Sfântul Duh.

Celebrată în a doua zi de Rusalii (8 iunie 2020), Sfânta Treime este una dintre cele mai importante sărbători ale creștinilor de pretutindeni.

Află mai multe despre tradițiile și obiceiurile de Rusalii din Bucovina, din filmulețul de mai jos! 

Se împarte de Rusalii?

În sâmbăta de dinaintea Rusaliilor sunt amintiți oamenii dragi care au trecut în neființă. Sâmbăta Morților (Moșii de vară) este marcată prin împărțirea de oale împodobite cu flori în unele zone ale țării, deasupra cărora gospodinele așează un colac. Astfel, îi pomenesc pe cei morți și își pregătesc sufletele pentru una dintre cele mai frumoase sărbători.

Se împarte și în duminica Rusaliilor, dar de această dată pentru cei vii.

Tu cum vei sărbători Rusaliile în 2020? Vei ține cont de obiceiurile care se țin printre credincioși sau printre oamenii de la sate?

Vezi și cum sună Acatistul Maicii Domnului, rugăciunea pentru cei necăjiți. 

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Rugăciunea desfacerii blestemelor până la șapte generații. Când și cum trebuie să o rostești dacă vrei să scapi de puterea necuratului
Rugăciunea desfacerii blestemelor până la șapte generații. Când și cum trebuie să o rostești dacă vrei să scapi de puterea necuratului
Ce trebuie sa schimbi la viata ta sexuala?
Incepe quiz
Ce trebuie sa schimbi la viata ta sexuala?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.