Salariul minim în 2020 s-a majorat: află despre ce sumă este vorba și care sunt efectele acestei majorări

Salariul minim în 2020 s-a majorat: află despre ce sumă este vorba și care sunt efectele acestei majorări

Redactor Raluca Margean

Conform Hotărârii de Guvern nr. 935/2019 care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2020, salariul minim brut pe economie crește de la 2.080 de lei la 2.230 de lei. Această valoare este stabilită pentru o persoană care are un program normal de lucru (în medie de 167,333 ore pe lună) și nu include sporurile și alte adaosuri.

Hotărârea de Guvern specifică faptul că, pentru „personalul încadrat pe funcții pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puțin un an în domeniul studiilor superioare, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, fără a include sporuri și alte adaosuri, se stabilește la suma de 2.350 lei”. De asemenea, este important de menționat faptul că salariul minim în construcții rămâne la fel, și anume 3.000 de lei.

Salariul minim 2020: care sunt efectele acestei majorări?

salariul minim 2020- portofel cu bani

Creșterea salariului minim pe economie este în principal o veste bună pentru unii angajați, însă această măsură are implicații mai complexe asupra mediului economic. Iată, așadar, câteva dintre efectele acestei majorări:

  1. Creșterea costului cu forța de muncă. Pentru companiile care au angajați cu salariul minim pe economie, această măsură va determina o creștere ușoară a costului cu forța de muncă, pentru că implică o majorare a contribuției asiguratorii pentru muncă (datorată de angajator).
  2. Creșterea contribuției la sănătate pentru persoanele fără venituri. Acestea vor plăti mai mult pentru asigurarea medicală opțională. Prin urmare, dacă în 2019 persoanele fără venituri au plătit 1.248 de lei, în 2020 ele vor plăti 1.338 de lei.
  3. Creșterea remunerației pentru zilieri și interni. Conform legislației în vigoare, zilierii trebuie plătiți cu o remunerație brută orară egală cu valoarea pe oră a salariului minim. Concret, acest lucru se traduce printr-o creștere de la 12,4 lei pe oră la 13,3 lei pe oră. În ceea ce privește internii, ei sunt îndreptățiți la o plată minimă de 1.115 lei în 2020, față de 1.040 de lei cât a fost în 2019. Conform Legii internshipului nr. 176/2018, cuantumul minim al indemnizației de internship este de 50% din salariul minim brut pe țară.
  4. Creșterea pragului minim de datorii de la care o persoană fizică poate cere insolvența. Cuantumul minim al datoriilor este de 15 salarii minime pe economie, astfel că pragul minim de datorii pentru solicitarea insolvenței ajunge la 33.450 de lei.
  5. Creșterea valorii contribuției la fondul de handicap pentru anumite persoane juridice. O firmă care are cel puțin 50 de angajați este obligată, conform legii, să angajeze un număr de persoane cu handicap egal cu cel puțin 4% din numărul total de angajați. Firmele care nu fac asta au obligația să plătească lunar statului o sumă egală cu triplul valorii salariului minim pe economie. Prin urmare, începând cu 1 ianuarie 2020, această contribuție va ajunge la 6.690 de lei.

Surse foto: Pixabay

Articolul urmator
Care dintre cei dragi plecați poate deveni Înger Păzitor și care sunt semnele că ești sub protecția lor
Care dintre cei dragi plecați poate deveni Înger Păzitor și care sunt semnele că ești sub protecția lor
Ce greseli faci atunci cand vine vorba de barbati?
Incepe quiz
Ce greseli faci atunci cand vine vorba de barbati?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.6 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.