Nu Skin

Sărbătoare mare azi pentru români: Sfinții Trei Ierarhi. Ce este bine să faci

Redactor Alexa Galgau

În fiecare an, pe 30 ianuarie, îi prăznuim pe cei trei ierarhi, Vasile cel Mare, Grigore Teologul și Ioan Gură de Aur, trei dintre cele mai proeminente figuri bisericești ale creștinismului. Multe învățături prețioase și tălmăciri ale Scripturilor provin de la acești înțelepți, care au contribuit enorm la o înțelegere mai profundă a acestora, acesta fiind și motivul pentru care îi sărbătorim cu fast an de an.

Iată ce nu trebuie să faci de Sfinții Trei Ierarhi și cum ar trebui să îi prăznuiești pe acești mari pastori ai creștinătății.

cruce ortodoxa

Tradiții și superstiții de Sfinții Trei Ierarhi

Cei trei ierarhi au trăit în secolul IV (numit și „Veacul de aur al creștinătății”) și fiecare dintre ei a avut o contribuție importantă în teologie, fiind niște învățatori care au transmis mai mult decât oricare alții cuvântul Domnului. Sfântul Vasile a făcut nenumărate acte de binefacere, Sfântul Grigore, prietenul său bun, a avut o înțelepciune și o cunoaștere neîntrecute de nimeni și a scris multe cărți teologice, iar Sfântul Ioan Gură de Aur a ținut cuvântări care au avut un impact major asupra oamenilor, răspândind astfel învățăturile creștine și schimbând viețile a nenumărați credincioși.

În secolul al XI-lea, în Constantinopol, exista o adevărata dispută între creștini, referitoare la cei trei ierarhi, prăznuiți în zile separate, pentru că nu era clar care era cel mai important. Neînțelegerile și polemicile au continuat mult timp, însă situația s-a clarificat atunci când cei trei ierarhi i-au apărut unui episcop în vis și și-au exprimat dorința de a fi prăznuiți în aceeași zi. Astfel, a devenit mai important scopul lor comun, acela de a uni oamenii prin iubire și pace. Ei au în continuare și sărbători separate (Sfântul Vasile - 1 ianuarie, Sfântul Grigore - 25 ianuarie, Sfântul Ioan Gură de Aur - 27 ianuarie), dar în data de 30 ianuarie sunt prăznuiți împreună.

Această zi, așadar, reprezintă o mare sărbătoare și fiecare creștin trebuie să îi cinstească cum se cuvinte pe cei trei ierarhi. Există câteva tradiții și obiceiuri de care trebuie să ții cont azi:

  • fetele tinere, nemăritate, trebuie să se roage azi și să țină post, pentru a avea o căsnicie fericită și armonioasă, fără certuri și necazuri. Mamele de fete singure trebuie astăzi să se roage și ele pentru binele fiicelor lor și pentru ca acestea să își găsească un soț bun.

  • nimeni nu ar trebui să muncească azi, pentru că există o superstiție care spune că aceia care muncesc ar putea orbi. Totuși, având în vedere că cei mai mulți dintre noi trebuie să mergem la muncă, este recomandat ca măcar prin casă să nu trebăluiești, pentru a respecta tradiția. Superstițiile spun că aceia care fac treburi prin casă pot avea parte de accidente violente în anul respectiv.

  • pentru că Cei Trei Ierarhi au încercat să răspândească pacea și iubirea în lume prin cuvântul Domnului, astăzi este o zi în care toți creștinii trebuie să se împace cu cei cu care s-au certat în trecut. Dacă ai rude sau prieteni cu care ai avut dispute, astăzi este cel mai bun moment să le închei și să refaci relațiile.

  • pentru că Sfântul Grigore este cel care le apără pe văduve, astăzi este o zi în care acestea trebuie să se roage și să îi ceară ajutorul. El poate să le ferească de problemele financiare, de problemele de sănătate și de oamenii rău intenționați.

  • mulți creștini din țară fac colivă și merg la biserică să se roage. Praznicul se face pentru sufletele celor morți neîmpărtășiți.

  • femeile care au făcut avort sau care au fost nevoite să recurgă la acesta pot da de pomană astăzi pentru a fi iertate pentru acest păcat.

Tot astăzi, de Sfinții Trei Ierarhi, putem afla dacă primăvara va fi una călduroasă sau friguroasă. Dacă afară se topește zăpada și sunt temperaturi mari, primăvara va fi friguroasă, iar dacă este ger, ea va fi plăcută, cu temperaturi mari.

Toți creștinii trebuie să se roage de Sfinții Trei Ierarhi, o mare sărbătoare în ianuarie, dar și mai important este să ținem minte tocmai învățăturile acestora și să facem eforturi pentru a avea pace și armonie în viețile noastre.

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta