Schimbarea la Față pe muntele Tabor: ce semnificație are?

Schimbarea la Față pe muntele Tabor: ce semnificație are?

Redactor Andreea Baluteanu

Una dintre cele mai importante sărbători ale creștinătății are loc pe data de 6 august, atunci când oamenii sunt puși față în față cu posibilitatea îndumnezeirii lor, chiar de pe pământ.  Schimbarea la Față pe muntele Tabor a reprezentat momentul sfânt în care Iisus Hristos li S-a înfățișat Apostolilor aleși cu adevăratul Său chip, cel de lumină.

Află de mai jos ce presupune această sărbătoare atât de importantă, ce tradiții și obiceiuri să respecți cu ocazia sa, dar și cum și când poți face un pelerinaj de Schimbarea la Față de pe muntele Tabor.

Ce reprezintă Schimbarea la Față?

Schimbarea la Față de pe muntele Tabor este un moment semnificativ în consolidarea credinței creștine. Revelându-Și adevăratul chip, cel dumnezeiesc, Iisus Hristos le-a arătat celor trei Apostoli Petru, Iacov și Ioan că nu este doar Fiul Omului, dar și al lui Dumnezeu. Astfel, credința celor loiali Domnului a fost întărită, pregătindu-i pentru crucificare și testele ce urmau să vină.

scena din biserica

Iată ce ne spune Biblia despre Schimbarea la Față de pe Muntele Tabor: „După 6 zile, Iisus i-a luat cu El pe ucenici și i-a dus la o parte, pe un munte înalt. El S-a schimbat la față înaintea lor; fața Lui a strălucit ca soarele și hainele I s-au făcut albe ca lumina. Și iată că li s-a arătat Moise și Ilie stând de vorbă cu El. (…) Și iată că deodată i-a acoperit un nor luminos cu umbra lui. Și din nor s-a auzit un glas ce zicea”. (Apostolul Matei).

Schimbarea la Față a avut loc cu 40 de zile înainte de moartea lui Iisus. Luând cu El pe trei dintre Apostoli, Iisus a părăsit Capernaum și, mergând către nord, a urcat muntele Tabor. După ce S-a rugat în tăcere, Apostolii aproape adormind, Mântuitorul Și-a descoperit chipul luminat. Conversația cu doi dintre cei mai importanți prooroci ai Vechiului Testament, Ilie și Moise, a făcut referire la suferințele pe care Iisus urma să le cunoască și la sacrificiul Său de pe cruce. Însă momentul a fost experimentat de către Apostoli ca o mare bucurie, ca pe un miracol ce revela divinul.

Simbolistica Schimbării la Față de pe muntele Tabor e de asemenea foarte puternică. Mersul în tăcere și somnul Apostolilor înainte de revelație sugerează că numai aducând la tăcere mintea cea zgomotoasă putem cunoaște miracolele. Întâlnirea dintre prooroci și Apostoli, singura, de altfel, reliefează îmbrățișarea dintre Vechiul și Noul Testament prin prezența lui Iisus. Nu în ultimul rând, lumina dumnezeiască și norul divin ce L-au înconjurat pe Mântuitor subliniază faptul că și oamenii de rând se pot îndumnezei pe pământ.

Probabil ai observat o „mică eroare” pe care am comis-o în rândurile de mai sus. Am spus că Schimbarea la Față se sărbătorește pe 6 august, dar că a avut loc cu 40 de zile înainte de crucificare. Nu, nu este o greșeală: Biserica timpurile a hotărât să modifice data acestei sărbători, considerând-o prea luminoasă și plină de beatitudine pentru a fi ținută în Postul Paștilor.

Muntele Tabor: unde a avut loc Schimbarea la Față?

Muntele Tabor, acolo unde Iisus și Apostolii Săi au urcat de Schimbarea la Față, este situat la sud în Galileea. Numit „muntele taurului” de către arabi, muntele e, în sine, un paradox: are aproape 600 de metri, dar nicio legătură cu ceilalți munți înalți din Galileea.

Apostolul Petru a numit Tabor-ul „muntele cel sfânt”, această titulatură fiind cât se poate de binemeritată.

Pe munte se află două biserici, una ortodoxă și una catolică. Ambele poartă același hram, „Schimbarea la Față”. Te vei bucura să afli că biserica ortodoxă a început să fie ridicată chiar de un român, arhimandritul Irinarh Rosetti. Din păcate, clericul nu a apucat să vadă opera sa terminată, construcțiile fiind sistate din lipsă de fonduri. Reconstrucția a început abia în 1911, iar azi biserica este un adevărat loc de pelerinaj pentru credincioși, răsărind dintre straturi de pomi și flori, luminată de razele soarelui și poleită cu auriu, precum promisiunea lumii de apoi.

Icoana făcătoare de minuni de pe muntele Tabor

Dacă povestea schimbării la față de pe muntele Tabor nu ți-a stârnit încă în inimă dorința de a merge într-un pelerinaj, află că biserica ortodoxă adăpostește și o icoană făcătoare de minuni, înfățișând-o pe Maica Domnului.

Conform tradiției, icoana făcătoare de minuni, numită „Maica Domnului, trandafirul cel neveştejit” reprezintă o copie a reprezentării Fecioarei Maria din Mănăstirea Marea Meteora din Grecia, ce poartă de asemenea hramul „Schimbarea la Față a Mântuitorului”. Icoana de pe muntele Tabor a fost cumpărată de un credincios ce intenționa să o ducă la Israel, dar care s-a îmbolnăvit între timp. Rugându-se Maicii Domnului, creștinul a pus icoana într-o sticlă, alături de lumânări și tămâie și i-a dat drumul pe mare, considerând că astfel va ajunge unde îi este menit să ajungă. Se spune că icoana a fost găsită de un arab din Nazareth, care a dus-o la Mitropolie, de unde a fost trimisă pe muntele Tabor.

Azi, icoana, care are un aspect neobișnuit, părând tipărită pe un ziar, este făcătoare de minuni. Prima minune se pare că a fost înfăptuită asupra unei fete oarbe, după ce tatăl său a aprins o candelă la mănăstire și a uns apoi chipul fetei. A treia zi, aceasta și-a recăpătat vederea. Dar icoana făcătoare de minuni le este de ajutor și cuplurilor care nu pot avea copii, inclusiv numeroase familii de români reușind să procreeze sub oblăduirea Maicii Domnului.

Poți vedea multe povești ale celor ce și-au găsit împlinirea la această icoană prin semnele de recunoştinţă lăsate de credincioșii întorși pentru a mulțumi.

cruce pe munte

Pelerinaj pe muntele Tabor

Mii de credincioși, atrași de cele povestite mai sus, pleacă anual într-unul dintre cele mai frumoase pelerinaje, cel de pe muntele Tabor. Din păcate, pandemia a făcut mai dificilă organizarea de astfel de evenimente în 2020.

A existat însă un pelerinaj organizat de Basilica Travel, desfășurat între 17-23 august, cu ocazia schimbării la față de pe muntele Tabor. Costul total al expediției a fost de 720 de euro.

În 2021, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, prin Centrul de pelerinaje „Renașterea”, te invită într-un pelerinaj în Țara Sfântă, inclusiv pe muntele Tabor, în perioada 14-21 august. Află mai multe informații de pe https://pelerinaje.renastereacluj.ro/.

Norul de pe muntele Tabor

Chiar și în aceste vremuri tulburi, în care avem de multe ori impresia că Dumnezeu Și-a întors fața de la noi, există minuni care se petrec an de an. Lumina Sfântă a Învierii care apare de Paști este doar una dintre cele 4. Norul de pe muntele Tabor completează această listă sfântă și dătătoare de speranță.

Norul apare în fiecare an pe Muntele Tabor, după oficierea Sfintei Liturghii ce are loc la Praznicul  Schimbării la Față, între 18 și 19 august. Credincioșii care fac acest pelerinaj mărturisesc că norul nu e nici pe departe unul obișnuit, ci creat din lumină sfântă și pură.

În fiecare an, norul se formează în aceeași direcție, cea a Nazaretului, și în același interval orar. Minunea a fost surprinsă și în numeroase fotografii, care atestă textura neobișnuită a acestui miracol.

Schimbarea la Față – tradiții și obiceiuri

În popor, Schimbarea la Față de pe muntele Tabor este sărbătorită pe data de 6 august și marchează sfârșitul verii. De acum, toamna începe să își intre încet-încet în drepturi, roadele urmează să fie culese și binecuvântate. De fapt, este considerat un sacrilegiu să guști din fructele toamnei înainte de 6 august.

Denumită popular Obrejenia, din slavonă, Schimbarea la Față mai este cunoscută și sub numele de metamorfoză, din limba greacă. Iată câteva dintre tradițiile și obiceiurile care se mai țin și acum!

În această zi, gospodarii duc fructele coapte la biserică, spre a fi binecuvântate și consumate apoi spre liniștea și pacea sufletului. O parte din prinos este împărțită și celor sărmani.

Tot acum se adună ultimele plante de leac, acestea nemaifiind considerate bune după data de 6 august.

Nu ai voie să speli de Schimbarea la Față de pe muntele Tabor, pedepsele fiind destul de grele. Astfel, dacă îți cureți hainele, te vei umple de păduchi, iar dacă ești fată, îți poți pierde părul.

O altă tradiție extrem de importantă (și benefică, spunem noi) de ocazia sărbătorii este aceea a împăcării cu persoanele certate. Dacă nu respecți acest îndemn ci, dimpotrivă, te cerți, așa o vei ține tot anul.

Pentru că Schimbarea la Față e practic dovada că se poate, cei care se roagă cu această ocazie să scape de un viciu sau să realizeze o transformare vor primi puteri nebănuite.

De asemenea, deși ne aflăm în postul Sfintei Marii, avem și dezlegare la pește, un motiv în plus să te bucuri și să sărbătorești.

Dacă tot vorbim despre pește, pescarii sunt sfătuiți să dea de pomană la biserică și astfel vor avea noroc la năvod tot anul.

Te chinuie patimile inimii? Dacă ți-e dor de un om pe care l-ai pierdut sau la care nu mai trebuie să te reîntorci, oblojește-ți sufletul privind după berze. Se spune că cu zborul acestora se va duce și agitația din sufletul tău.

Dar nu te lua după berze și nu îți părăsi locul în care trăiești. Tradiția spune că cei care călătoresc de Schimbarea la Față de pe muntele Tabor se vor rătăci sau nu se vor mai întoarce niciodată acasă.

Aștepți un copil? Ține neapărat sărbătorea, fiindcă vei avea naștere ușoară și prunci sănătoși.

O tradiția ușor mai macabră: în popor, se povestește că cei care nu își văd umbra capului la răsăritul soarelui pot înceta din viață în decursul anului calendaristic.

Tot de Schimbarea la Față de pe muntele Tabor se fac pomeni. Fii de asemenea atentă la vreme: cum va fi acum va fi toată toamna!

nor pe munte

Schimbarea la Față de pe muntele Tabor este una dintre cele mai importante sărbători ale creștinității! Vezi și care este rugăciunea care aduce împăcarea cu persoana dragă, dar și rugăciunea mamelor!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
De ce probleme de sănătate suferă părintele Vlad Pimen. Implicarea emoțională puternică și munca fizică și-au pus amprenta asupra sa
De ce probleme de sănătate suferă părintele Vlad Pimen. Implicarea emoțională puternică și munca fizică și-au pus amprenta asupra sa
Stii sa faci fata stresului sau te lasi doborata?
Incepe quiz
Stii sa faci fata stresului sau te lasi doborata?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.