Nu Skin
Adevarata Stare de Bine

Semnificatia numelui de familie: originea celor mai comune nume romanesti

Alexa Galgau

Numele de familie arata apartenenta la un anumit neam si reprezinta, in fond, o mica particica de istorie a familiei din care te tragi. Fiind transmise pe cale paternala, numele ne pot ajuta la explorarea arborelui nostru genealogic si ne pot dezvalui un segment din existenta stramosilor nostri. Descoperirea semnificatiei numelui de familie se poate transforma intr-o adevarata aventura!

Iti prezentam in cele ce urmeaza semnificatia celor mai comune nume de familie din Romania!

semne cu litere

Semnificatia numelui de familie 

Numele de familie, formarea lui, transmiterea lui - toate sunt aspecte ce tin de cultura, iar fiecare in parte are anumite nume comune, pe care le foloseste dupa reguli specifice. Totusi, se pare ca numele de familie nu au inceput sa fie folosite in Europa decat destul de tarziu, in secolul 11, de catre italieni, odata cu cresterea populatiilor si cu venirea unor valuri de migranti.

La inceput, numele de familie au fost formate in trei moduri principale: prin indicarea numelui tatalui (Tom, fiul - „son” - lui Jack, de unde a rezultat „Jackson”), a categoriei de muncitori din care facea parte persoana respectiva (un exemplu concret este „Baker” in engleza sau „Popa” in romana) si a anumitor locuri (in engleza, de exemplu, Jack At-the-well, care a rezultat in „Atwell”). 

Fiecare popor a avut propriile reguli de formare a numelor de familie, de aceea este foarte usor sa distingi un nume italienesc (adesea format cu „Di”), unul olandez (format cu „Van”) sau unul irlandez (format cu litera „O” inainte de numele propriu zis).

Numele romanilor au fost create in mai multe etape:

- atunci cand limba si poporul erau abia in formare, cuvintele fiind de provenienta daco-romana, numele au fost date dupa sfinti, formate din cuvinte de origine traca (Mos, Brad, Mugur etc.) sau din limba latina, ori in functie de rudenie (Fratu, Sora etc.) si anumite insusiri (Albu, Caruntu etc.);

- in perioada preluarii cuvintelor de la slavi, au fost introduse si nume de aceasta provenienta: Cernea, Dragu, Neagu, Preda, Branu etc.;

- atunci cand biserica ortodoxa a avut cea mai mare influenta asupra poporului, aceasta a impus alegerea unor nume de origine greco-slava: Dimitrie, Ioan, Vasile, Gheorghe;

- dupa anul 1848, a existat tendinta de a lua numele romanesti din istoria neamului, fiind reluate nume de familie precum: Decebal, Mircea, Traian etc.

legitimatie

Asa cum am mai spus, fiecare popor a avut un mod propriu in care si-a pus amprenta asupra numelor de familie. In cazul romanilor, este vorba de sufixele specifice, care acum intra in alcatuirea celor mai comune nume romanesti: -escu, -ascu, -eanu, -an, -aru, -atu, -ir sau -oiu, ta. „-Escu” are la baza acelasi principiu de formare ca „Jackson”, reprezentand „fiul lui...(prenumele tatalui)”.

Inca exista foarte multe nume de familie care sunt legate de meseriile stamosilor nostri: Rotariu, Pescariu, Ciubotariu, Moraru, Olariu, Traistariu, Cojocaru, Gradinaru, Fieraru, Popa.

Sufixul „-eanu”/„-anu” este iarasi foarte folosit in numele de familie romanesti, fiind indicator al unui loc sau al unei regiuni: Moldoveanu, Munteanu, Prahoveanu, Oroveanu, Racoveanu, Sadoveanu, Timoceanu, Vranceanu etc.

Stiai ca litera cu care incepe numele de familie are si ea o semnificatie anume si spune multe despre personalitatea cuiva?

 • A:  persoane ambitioase, energice, impulsive, curajoase, dar si arogante si uneori schimbatoare, imprevizibile, in special in sfera emotionala.
 • B: persoane introvertite, retrase, foarte loiale si foarte afectuoase, dar care se decid greu si adesea renunta la visurile lor din cauza ca se tem de obstacolele care apar.
 • C:  persoane foarte inteligente si pragmatice, care gasesc intotdeauna solutii pentru probleme, foarte sociabile si sarmante, dar in acelasi timp si impulsive, lipsite de scrupule si incapabile sa se organizeze.
 • D: persoane nascute sa ajunga in pozitii de conducere, pragmatice, ambitioase, dornice sa se remarce prin munca si perseverenta, dar in acelasi timp conservatoare, rigide si incapatanate.
 • E:  persoane foarte creative, inteligente, care invata repede si relationeaza usor cu cei din jur, dornice de libertate, insa uneori egoiste, superficiale si lipsite de responsabilitate.
 • F:  persoane foarte puternice, interesante, insetate de cunoastere, care ii atrag cu usurinta pe cei din jur, dar care pot fi si usor arogante, emotive si uneori extremiste in pareri si sentimente.
 • G: persoane cu incredere mare in fortele proprii, care se apreciaza, practice, puternice si indraznete, insa in acelasi timp si incapatanate, ingamfate si usor lipsite de empatie.
 • H: persoane care ravnesc la pozitii inalte in societate, ambitioase, dominante, abile si foarte muncitoare, dar pot fi si manipulatoare, paranoice, cu o atitudine usor tiranica.
 • I: persoane foarte boeme, romantice, care viseaza cu ochii deschisi, foarte bune la suflet si generoase, insa si nerealiste, schimbatoare si lipsite de pragmatism.
   
 • J:  persoane foarte oneste, care spun ceea ce gandesc, saritoare, optimiste, cu o prezenta foarte placuta, dar in acelasi timp usor de influentat, lipsite de motivatie si naive.
 • K: persoane foarte talentate in multe domenii, creative, cu o fire artistica si o minte sclipitoare, dornice de succes, dar in acelasi timp nehotarate, banuitoare si uneori apatice.
 • L:  persoane foarte sociabile, dornice de schimbare, senzuale, curioase si interesate de vietile celor din jur, dar totodata si predispuse la anumite vicii, schimbari de dispozitie si accidentari.
 • M: persoane pline de viata, pragmatice, sentimentale generoase si mereu gata sa ii ajute pe cei din jur, insa cu posibile tendinte catre impulsivitate, incapatanare si rigiditate.
 • N: persoane cu un simt al umorului dezvoltat, foarte placute pentru cei din jur, sociabile, inteligente si foarte descurcarete, dar in acelasi timp si schimbatoare, agitate si imprevizibile.
   
 • O:  persoane conservatoare, responsabile, mature,  independente si foarte constiincioase, insa pot deveni impulsive, greu de inteles si posesive sau geloase.
 • P: persoane stabile emotional, spirituale, pasnice, mai degraba retrase, care prefera sa isi urmeze propria cale, dar se pot dovedi a fi incapatanate, reci si lipsite de bunavointa fata de alti oameni.
   
 • R:  persoane cu o mare capacitate analitica, cu aspiratii foarte inalte, dornice de succes, muncitoare, dar destul de fragile din punct de vedere emotional, usor de enervat si predispuse la anxietate.
 • S/Ș:  persoane cu o intuitie foarte puternica, sentimente si trairi intense, agere, cu o imaginatie foarte bogata, insa pot avea stari puternice de anxietate, o atitudine fatalista si lipsa de tact.
 • T/Ț: persoane foarte energice, spontane, dornice de adrenalina, care isi creeaza mereu noi teluri si nu inceteaza vreodata sa lupte pentru ele, dar in acelasi timp usor obositoare pentru cei din jur, agresive si cu un ego mare.
 • U: persoane care muncesc foarte eficient, pragmatice, curioase si intelectuale, insa pot avea tendinte puternice de materialism, ingamfare si egocentrism.
 • V: persoane cu aspiratii foarte inalte, inteligente, perceptive, care ii citesc foarte usor pe cei din jur, dar care pot fi in acelasi timp rautacioase, singuratice si foarte dificile.
   
 • Z: persoane temerare, care ajung departe in viata, interesate de domenii precum politica sau economia, ambitioase, dar si incapatanate, impulsive si tentate sa ii domine pe cei din jur.

Acum, ca ai aflat semnificatia numelui de familie, descopera si o lista cu cele mai norocoase nume!

Iar daca vrei sa razi copios, descopera aceasta lista cu nume de familie amuzante!

Sursa: amfms.ro

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.6 (46)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

  Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

  Cauta un furnizor in zona ta

  LIKE si intra in universul divelor!