Sfaturi utile care te vor ajuta să rămâi în siguranță când pleci la drum lung
Atunci când ai de parcurs un drum lung cu mașina, trebuie să fii pregătită din toate punctele de vedere, ca să rămâi în siguranță și să ajungi cu bine la destinație, în special dacă vei fi însoțită, mai ales de copii, în această călătorie. Așa că, dacă ai de gând să pleci la drum lung și să conduci ore întregi, iată câteva sfaturi cu ajutorul cărora să eviți incidentele ce pot apărea pe șosele.
Odihnește-te suficient
Înainte să pleci la drum lung, când vei conduce ore întregi, asigură-te că te-ai odihnit suficient. Dacă simți că ești obosită, mai bine amâni călătoria respectivă, mai ales dacă ești nevoită să șofezi pe timp de noapte. Totuși, dacă ai o urgență și trebuie să conduci neapărat, dar nu ai dormit suficient, iar oboseala își spune cuvântul, în timp ce te afli pe traseu, ideal ar fi să tragi pe dreapta și să dormi cel puțin o oră. Astfel, îți vei reîncărca, cât de cât, bateriile, iar riscul de a adormi la volan scade.
Nu te lăsa distrasă
Este foarte important să fii atentă doar la drum și la ceilalți participanți din trafic, mâinile să fie pe volan, iar privirea înainte. Nu lăsa pe nimeni și nimic să te distragă. Nu ține telefonul în mână, ci folosește un suport special pentru acesta. De asemenea, dacă ești nevoită să suni pe cineva sau să fii apelată, utilizează casti wireless pentru a comunica. În plus, nu te machia şi nu mânca atunci când conduci, pentru că e de ajuns o clipă de neatenție ca să apară un incident. Detalii aici!
Adaptează-ți viteza în funcție de condițiile meteo
Chiar și dacă condițiile meteo sunt favorabile, asta nu înseamnă că trebuie să depășești limita de viteză. Iar dacă plouă, e ceață sau pe drum se află polei, cu atât mai mult trebuie să conduci preventiv și să păstrezi distanța regulamentară între tine și celelalte mașini. Chiar dacă ai o urgență, viteza excesivă nu este o soluție. Mai bine întârzii decât să fii implicată într-un accident.
Trage pe dreapta și ia o pauză
Chiar dacă ești odihnită și oboseala nu te afectează, recomandat ar fi ca, la o oră, să tragi pe dreapta și să iei o pauză. Poți opri, de exemplu, la o benzinărie, unde să te dezmortești puțin, sau oriunde pe drum, unde te simți confortabil. Important e să îți pui sângele în mișcare, mai ales că picioarele tale pot fi încordate. De aceea, ia o pauză de 10-15 minute. În acest timp, te poți hidrata și poţi să mănânci un baton energizant, ca să îți recapeți forțele și să ai suficientă energie pentru restul drumului.
Nu te aventura pe trasee necunoscute
Dacă nu cunoști foarte bine drumul, folosește o aplicație cu GPS care te va ghida, pentru a ajunge cu bine la destinație. Nu te aventura pe scurtături pe care nu le știi, în speranța că vei câștiga timp, mai ales pe timp de iarnă, când ninge și există pericolul să rămâi blocată cu mașina. De asemenea, înainte să pleci, asigură-te că ai făcut plinul și că ai suficient combustibil, pentru că este posibil să rămâi fără carburant într-o zonă în care nu se află nicio benzinărie, iar astfel vei pierde atât timp, cât și bani.
Ca tu și pasagerii care te însoțesc la drum lung să rămâneți în siguranță, asigură-te că te-ai pregătit din toate punctele de vedere. Înainte să pleci, verifică starea mașinii, dacă îți funcționează farurile, ștergătoarele, dacă ai suficient combustibil sau dacă trebuie schimbat uleiul. Odihnește-te suficient, ca oboseala să nu îți afecteze reflexele. Este important să conduci prudent și să îți adaptezi viteza în funcție de condițiile meteo. În timp ce conduci, nu te lăsa distrasă. După o oră sau două de condus, trage pe dreapta și ia o binemeritată pauză. Astfel, vei rămâne în siguranță și vei ajunge cu bine la destinație.
Sursă foto: unsplash.com