Nu Skin

Soborul Sfântului Ioan Botezătorul se prăznuiește pe 7 ianuarie: află ce minuni a făcut Sf. Ioan

Redactor Alexa Galgau

Biserica a închinat șase sărbători Sfântului Ioan Botezătorul, una dintre figurile centrale ale creștinismului: zămislirea (23 septembrie), nașterea (24 iunie), soborul (7 ianuarie), tăierea capului (29 august), prima și a doua aflare a capului (24 februarie) și a treia aflare a capului (25 mai). Ioan Botezătorul a fost cel care i-a pregătit pe credincioși pentru venirea lui Iisus, pe care l-a botezat în râul Iordan.

Află de ce soborul Sfântului Ioan Botezătorul este una dintre cele mai importante sărbători creștine și de ce este recunoscut Sfântul Ioan ca fiind unul dintre cele mai însemnate personaje creștine.

Viața Sfântului Ioan Botezătorul

Ioan Botezătorul s-a născut doar cu șase luni înainte de Iisus, în Orini, în familia unui preot (Zaharia). Nașterea lui a fost un miracol, deoarece mama lui, Elisabeta, era stearpă. Din acest motiv, atunci când îngerul Gavriil a vestit nașterea lui Ioan, tatăl său, Zaharia, nu a crezut în această prezicere și a fost pedepsit prin muțenie până la nașterea pruncului.

Viața pe care a dus-o Sfântul Ioan este un model demn de urmat de către toți creștinii, deoarece, în loc să caute bogăția și reușitele egoiste, el și-a dedicat viața unui trai simplu, în care credința ocupa cel mai important loc. Nu se știu foarte multe lucruri despre tinerețea lui, ci doar că a fost un om retras, care prefera să trăiască în sălbăticie, mâncând lăcuste și miere sălbatică.

Ioan a primit chemarea abia la treizeci de ani și a început să predice, pregătind oamenii pentru venirea Mesiei. Ioan Botezătorul a fost cel care i-a învățat pe oamenii din Israel despre Iisus și care i-a îndemnat să se pocăiască. Deoarece avea o predică severă și încuraja poporul să ducă o viață simplă, să țină post și să nu se lase pradă poftelor trupești, Ioan Botezătorul nu a fost îndrăgit la vremea respectivă de către foarte mulți credincioși.

Atunci când Iisus a venit la el ca să fie botezat în râul Iordan, scripturile s-au împlinit și Ioan a primit confirmarea că acela din fața lui era Mesia, deoarece s-a deschis cerul și a coborât Duhul Sfânt sub formă de porumbel. Misiunea lui Ioan Botezătorul a fost aceea de a deschide drumul lui Iisus. După aceea, el a continuat să mai predice, spunând însă mereu: „Trebuie ca El să crească şi eu să mă micşorez”.

Moartea Sfântului Ioan Botezătorul a fost timpurie și sângeroasă: i s-a tăiat capul la cererea Irodiadei, soția regelui Irod, care l-a urât puternic pe Sfânt. Acesta îi condamnase deoarece trăiau în mod nelegiuit împreună și aveau o viață destrăbălată, în care plăcerile trupești ocupau cel mai important loc.

Pe parcursul vieții sale, Ioan Botezătorul nu a săvârșit miracole care să îi aducă urmăritori și adepți, însă se poate spune că adevărata minune a fost faptul că a reușit să îi călăuzească pe ceilalți tocmai fără a-i atrage în acest mod. El a predicat toată viața și a ținut cu strictețe la traiul său modest, plin de pocăință, pe care a încercat să-l propăvăduiască și celor din jur.

Despre mâna Sfântului Ioan Botezătorul, cea cu care l-a botezat pe Iisus, se spune că ar fi făcătoare de minuni și există foarte multe povești referitoare la aceasta. Pe 7 ianuarie se prăznuiește și aducerea mâinii Sfântului Ioan Botezătorul la Antiohia, unde era înălțată la praznicul Înălțării Sfintei Cruci. Există povești conform cărora mâna Sfântului s-ar fi mișcat de una singură, strângându-și degetele sau desfăcându-le. Dacă degetele erau desfăcute, urma o perioadă îmbelșugată, iar dacă erau strânse, urma o perioadă plină de sărăcie și lipsuri.

Pe 7 ianuarie prăznuim Soborul Sfântului Ioan Botezătorul și, cu această ocazie, îi sărbătorim pe toți cei care poartă numele Sfântului. Toți credincioșii ar trebui să se inspire din viața Sfântului Ioan Botezătorul și să încerce să ducă o existență cât mai modestă, plină de pocăință.

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (4)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta