Aerul rece te imbolnaveste? Afla raspunsul surprinzator

Aerul rece te imbolnaveste? Afla raspunsul surprinzator
Ioana Dinu
Miercuri, 03.12.2014

De cate ori n-ai auzit, racita fiind: „Te-a tras curentul" sau „E de la aerul rece"? Ei bine, afla ca acestea nu sunt decat mituri si ca imbracatul foarte gros si feritul de aerul conditionat nu sunt metodele prin care sa nu te imbolnavesti. Cu toate acestea, cum se intampla ca statul in aer rece si raceala se suprapun?

Citeste randurile urmatoare, ca sa afli daca aerul rece te imbolnaveste cu adevarat.

Aerul rece si raceala

Cand vine vorba de boli infectioase, primul lucru de care trebuie sa tii cont este acela ca nu vremea te poate imbolnavi, ci microbii. Ca sa te imbolnavesti, trebuie sa intri in contact cu virusurile gripei sau cu rinovirusurile. Acestea sunt raspandite primavara si toamna, iar virusul gripei, iarna. In schimb, cu toate ca cercetatorii nu au stabilit nicio legatura sigura intre a sta in aer rece si a te imbolnavi, aerul rece poate sa creeze in organism tau mediul propice pentru instalarea unei boli.

Incalzirea centrala

Aerul rece te impinge sa stai in casa, unde vrei sa fie cat mai cald. Cu toate acestea, instalatia de incalzire usuca aerul din incapere si face drumul racelii si gripei si mai usor de parcurs spre organism, odata ce narile iti sunt uscate. In acest caz, studiile tind sa fie impartite. Cu toate acestea, daca te imbolnavesti din senin, trebuie sa iei in considerare si optiunea ca ar putea fi aerului lipsit de umiditate.

Umiditatea

Si umiditatea are un rol semnificativ in grabirea imbolnavirii, deoarece permite supravietuirea si dezvoltarea germenilor. In plus, aerul foarte uscat este considerat de specialisti un „focar de raceala". Potrivit Institutului National al Sanatatii, aerul uscat al iernii permite virusului gripei sa se dezvolte si sa se transmita.

Tot acesti specialisti sustin ca rezistenta virusului gripal creste in preajma temperaturii de inghet, facand transmiterea bolii si mai usoara decat in mod normal. Asadar, teama ta de a te imbolnavi iarna din cauza aerului rece este indreptatita. In aceasta perioada, virusurile sunt si mai puternice, dar si mai active.

Pericolele hipotermiei

Hipotermia poate sa fie un efect al expunerii indelungate in aerul rece, care se materializeaza prin scaderea considerabila a temperaturii organismului. Asa cum probabil stii, in momentul in care sunt supuse aerului rece si temperaturilor foarte scazute, persoanele foarte tinere, la fel ca acelea mai in varsta, incep sa tremure, devin confuze si pot chiar sa isi piarda constiinta. Aceleasi pericole apar si in momentul in care o persoana este expusa aerului foarte rece si apoi unei ploi sau unui vant aprig.

Aerul rece si astmul

Persoanele care au astm si adora sa alerge pot avea probleme serioase din cauza aerului rece. De fapt, aerul rece nu creeaza disconfort doar astmaticilor, ci oricarei persoane care are probleme respiratorii. Pentru a nu-ti afecta plamanii sau porni o criza de astm, fa-ti incalzirea inainte sa pleci la alergat pe frig. Indicat este si sa iti infasori gatul si nasul cu un fular, pentru a nu permite aerului rece sa ajunga la plamani.

Dupa cum ai vazut, aerul rece nu te imbolnaveste decat pentru ca prezinta conditiile propice conservarii virusurilor. El, in sine, nu are cum sa iti afecteze organismul si sa il imbolnaveasca; poate doar sa iti raceasca corpul, ducand la hipotermie.

Vezi si
Eczema urechii: cauze, simptome și tratament
Eczema urechii: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean | Miercuri, 03.12.2014
Beneficiile aerului de mare asupra organismului
Beneficiile aerului de mare asupra organismului
Raluca Margean | Miercuri, 03.12.2014
Articolul urmator »
Variabilitatea ritmului cardiac: ce este și de ce este importantă
Variabilitatea ritmului cardiac: ce este și de ce este importantă
Raluca Margean | Marţi, 30.07.2024
Incepe quiz
Afla ce tendinta din sezonul rece te reprezinta!
Afla ce tendinta din sezonul rece te reprezinta!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Ce sunt nanofibrele?
Andreea Baluteanu | Miercuri, 03.04.2024
Ce sunt băile cu gheață și când sunt recomandate
Raluca Margean | Sâmbătă, 31.08.2024

Ne găsești pe