Atacul de panica - simptome, diagnostic, tratament

Atacul de panica - simptome, diagnostic, tratament

Bulgaru Cristina

Cate dintre noi nu s-au confruntat cu o senzatie de teama, de neliniste in momentele stresante ale vietii? Insa cand aceasta teama si neliniste este insotita de simptomele mentionate mai jos atunci sa stiti ca ati suferit un atac de panica.

Ce este atacul de panica?

Atacul de panica se caracterizeaza prin aparitia de episoade subite de teama,neliniste insotite de sentimentul de moarte iminenta si de simptome precum palpitatiile,senzatie de sufocare,dureri de cap,tremor .

In trecut aceste simptome purtau numele de cord iritabil, activitate cardiaca dereglata sau sindrom de efort, abia din 1980 medicii au introdus o noua categorie diagnostica - tulburarea de panica.

Simptomele ce insotesc atacul de panica

Simptomele unui atac de panica sunt:                            

- dispneea sau senzatia de sufocare                                       

 - senzatia de strangulare
- palpitatii
- tahicardie
- disconfort sau durere toracica
- transpiratii
- ameteli sau senzatie de nesiguranta sau lesin
- greata sau suferinta abdominala
- depersonalizare
- amorteli sau furnicaturi
- valuri de caldura sau senzatie de frig
- tremor sau frison
- teama de moarte
- teama de a-si iesi din minti sau de a face un lucru necontrolat

Atacurile de panica pot sa apara spontan sau dimpotriva pot sa exista diverse situatii care sa le declanseze (cum ar fi moartea unei persoane apropiate, suprasolicitarea fizica sau psihica, etc),pot avea manifestari complete cand apar mai mult de 4 simptome sau cu manifestari partiale.

Studiile epidemiologice au aratat ca pe toata durata vietii pot aparea intre 7-20 de atacuri de panica. Pe masura ce atacurile reapar se instaleaza si tendinta de evitare a situatiilor considerate a fi declansatoare ale atacului. Astfel se poate instala agorafobia ceea ce inseamna ca persoana afectata va merge doar in locurile in care se simte in siguranta, teama afectandu-i semnificativ activitatile zilnice.

Cauzele care declanseaza atacul de panica

Cauza exacta a aparitiei atacurilor de panica nu este inca cunoscuta, dar au fost identificati cativa factori care ar putea determina declansarea atacurilor:

- "bagajul" genetic: s-a constatat ca, copiii ai caror parinti au suferit de tulburari de panica au un risc de 8 ori mai mare de a dezvolta aceeasi problema

- factorii biologici: hipoglicemia, hipertiroidia, boala Wilson, deficitul de vitamina B, sindromul de stres post traumatic , prolapsul de valva mitrala.

- medicamentele: unele antibiotice (fluorochinolone), unele medicamente utilizate in tratamentul bolilor cardiace pot induce aparitia atacului de panica. Si intreruperea brusca a unui tratament medicamentos poate avea aceleasi consecinte.

- sindromul de hiperventilatie: hiperventilatie reduce valorile dioxidului de carbon din sange sub valorile normale determinand totodata si cresterea ph-ului; acesta determina aparitia de simptome ca: palpitatiile, ameteli, tremor, dureri de cap - simptome ce pot declansa aparitia atacului de panica.

- fobiile-atacurile de panica apar la persoanele care sufera de diferite fobii (frica)

- factorii farmocologici:administrarea de amfetamine, cocaina, marijuana, droguri, cafeina, precum si unele antidepresive pot reprezenta factori cauzali.

- consumarea unei cantitati mari de alcool sau intreruperea brusca a consumului de alcool la consumatorii cronici

- cresterea excesiva a valorilor nicotinei din sange cauzata de fumatul in exces

- factorii declansatori: schimbari majore in viata, pierderea unei persoane apropiate, nasterea in antecedentele recente

- diverse boli:afectiuni cardiace (infarctul miocardic,sindromul Wolff-Parkinson-White,prolapsul de valva mitrala), tulburari neurologice (epilepsia), afectiuni pulmonare (astmul bronsic,bronhopneumonia).

- depresia, anxietatea, stresul.

Diagnosticul atacului de panica

Intre 7-28% din populatia poate sa prezinta atacuri de panica fara ca acestea sa aiba o semnificatie patologica.Este insa foarte important sa ne prezentam la medic daca:

- atacurile de panica se repet intr-un interval de timp scurt
- atacurile survin fara motiv sau sunt insotite de o senzatie de frica intensa
- apare teama de un nou atac
- frica de aparitie a unui alt atac de panica te impiedica sa iti desfasori activitatile zilnice
- eviti locurile sau situatiile care in trecut ti-au declansat un atac de panica

Medicul (generalist, de familie, psihologul, psihiatrul) va stabili diagnosticul dupa efectuarea unuii istoric detaliat al bolii (cand a debutat atacul de panica,cum a debutat, care au fost simptomele,cat timp a durat, ce l-a declansat). Doctorul va verifica daca simptomele aparute nu sunt semnele unor boli indicand o serie de analize si investigatii.

Tratamentul atacului de panica

Metodele de tratament al atacurilor de panica sunt urmatoarele:

- terapia cognitiv-comportamentala
- medicatia
- indepartarea cauzei
ce a dus la aparitia tulburarii de panica: medicatia, fumatul, drogurile, cafeina,etc.

Terapia cognitiv-comportamentala:urmareste modificarea modului in care persoana afectata gandeste si reactioneaza. O alta metoda de tratament utila si in cazul agorafobiei presupune confruntarea cu situatia, obiectul care a declansat atacul.

Medicamentele ce se pot folosi sunt:

- benzodiazepinele
- antidepresivele
- inhibitori ai recaptarii serotoninei

Medicul va stabili doza optima si medicatia cea mai potrivita si va urmari evolutia simptomelor care trebuie sa se amelioreze in decursul primelor saptamini de tratament.

Metoda de tratament este aleasa in functie de pacient,unii pacienti observa ameliorarea simptomelor in urma terapiei cognitiv-comportamentale,altii insa necesita utilizarea atat a medicatiei cat si continuarea terapiei cognitive.

Asadar nu ignorati simptomele unui atac de panica pentru ca acea senzatie neplacuta de teama si neliniste se poate repeta oricand.

Consultati neaparat medicul specialist in cazul in care atacul de panica s-a repetat intr-un interval scurt de timp!


Bibliografie:


- DSM IV,1994

-Tratat de psihiatrie Oxford

-Suport de curs Universitatea de Medicina si Farmacie "Gr.T.Popa"Iasi

Articolul urmator
Eczema urechii: cauze, simptome și tratament
Eczema urechii: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.1 (58)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    Anonim Desigur (anonim)
    23 martie 2012 12:12

    Buna! Am 23 de ani, sunt din tm si am fobie sociala, daca e cineva din tm si are fobie sa ma contacteze pe adresa de mail sau messenger : anonimdesigur2008@yahoo.com