Rețete delicioase
×
Înapoi la

3 retete delicioase dar sanatoase de prajituri

3 retete delicioase dar sanatoase de prajituri

Timp de gătire:
15-30 minute
Porții:
4-6 porții
Dificultate:
Rețete ușoare

Caracteristici

Când auzi de prăjituri delicioase, probabil nu îți poți închipui că pot fi și sănătoase. Majoritatea celor pe care le cumperi îți bucură papilele gustative pe moment, dar datorită conținutului mare de zahăr te vei simți obosită la un sfert de oră după ce le-ai mâncat.

Ca să scapi de vinovăția pe care o simți când mănânci ceva ce știi că nu este bun pentru corpul tău, optează să îți gătești singură deserturi ale căror ingrediente le cunoști. Alege să nu folosești zahăr și să incluzi mulți nutrienți care să îți dea energie și să îți mențină stilul de viață sănătos. Uite câteva rețete gustoase pe care le poți încerca.

Prăjituri cu ovăz, nuci și fructe

Aceste prăjiturele sunt ideale pentru micul dejun, le poți devora alături de un pahar de suc proaspăt stors de fructe. Își vor oferi energie și te vei simți plină până la prânz, deoarece au un conținut bogat de vitamine și proteine.

Ingrediente:

  • 40g fructe uscate (cireșe, stafide, piersici, merișoare)
  • 2 linguri suc de portocale
  • 2 banane coapte, pasate
  • 2 linguri miere
  • 100g fulgi de ovaz
  • 30g nuci (pecan, alune, migdale)
  • 2 linguri faina integrala
  • 2 linguri semințe (floarea soarelui, dovleac, susan)
  • 1 lingura seminte chia
  • 1 lingura seminte de in
  • ¼ lingura coaja de portocala

Mod de preparare:

  • Preîncălzește cuptorul la 160 de grade Celsius și pregătește o tavă pe care să o acoperi cu hârtie de copt;
  • Taie fructele în bucățele mici într-un bol și adaugă sucul de portocale; lasă-le cinci minute să se înmoaie;
  • Adaugă restul ingredientelor într-un bol mare și amestecă bine. Folosește un mixer cu putere reglabilă pentru a obține rapid un amestec omogen; începe cu treapta cea mai mică și crește puterea când observi că amestecul începe să se închege;
  • Adaugă și fructele și amestecă din nou;
  • Ia în mână aluat de dimensiunea unei linguri și formează biluțe pe care să le plasezi la o distanță de aproximativ trei centimetri între ele;
  • Presează-le cu o lingură până iau forma unei prăjituri;
  • Bagă-le în cuptor pentru 15 minute;
  • Așteaptă să se răcească înainte să le servești.

Chec cu banane

Ingredientele din această rețetă, în special bananele, nucile și mierea, sunt pline de nutrienți și fibre care mențin sănătatea tractului intestinal și a sistemului imunitar. Checul poate fi servit la micul dejun, dar poate fi și piesa centrală la o petrecere aniversară.

Ingrediente:

  • ⅓ cană ulei de cocos
  • ½ cană miere
  • 2 ouă
  • 2 banane mari pasate
  • ¼ lapte de cocos
  • 1 linguriță bicarbonat de sodiu
  • ½ linguriță sare
  • 1 linguriță esență de vanilie
  • ½ linguriță scorțișoară
  • 1 ¾ căni făină de grâu integrală
  • ½ cană nuci

Mod de preparare:

  • Preîncălzește cuptorul la 165 de grade Celsius și pregătește o tavă de chec;
  • Într-un bol încăpător, bate cu un tel uleiul și mierea; adaugă ouăle și bate în continuare; adaugă și bananele pasate și laptele și amestecă;
  • Adaugă bicarbonatul de sodiu, vanilia, sarea și scorțișoara și folosește telul pentru a le amesteca;
  • Adaugă făina și folosește o lingură mare pentru a o încorpora;
  • Încorporează acum și nucile;
  • Pune compoziția în tava la cuptor pentru aproximativ 55-60 de minute, până când scobitoarea pe care o introduci în chec iese curată;

Budincă de chia

Semințele de chia sunt un super aliment, bogate în fibre, proteine, omega 3 și minerale. Atunci când sunt lăsate la înmuiat se transformă în biluțe gelatinoase, ideale pentru o budincă. Deoarece e plină de ingrediente care îți oferă energie, poate fi servită atât la micul dejun, dar și ca desert.

Ingrediente:

  • 1 ½ căni de apă
  • ¼ cană semințe de chia
  • 6 curmale mari
  • ⅔ cană caju crud
  • ½ linguriță scorțișoară
  • ½ linguriță esență de vanilie
  • Un vârf de sare
  • Pentru topping: fructe proaspete (mure, banane, ananas) și ciocolată rasă

Mod de preparare:

  • Într-un pahar mare combină apa cu semințele de chia și lasă-le la înmuiat până formează un gel, aproximativ 20 de minute;
  • Pune și curmalele în apă fierbinte pentru 20 de minte și apoi aruncă apa și scoate sâmburii;
  • Într-un blender puternic, amestecă curmalele cu caju-ul, scorțișoara, vanilia și sarea;
  • Adaugă și gelul cu chia în blender și amestecă până se omogenizează;
  • Porționează budinca în cupe de prăjituri și adaugă toppingul preferat.

Deserturile sănătoase nu trebuie să fie complicate: trebuie doar să folosești înlocuitori pentru zahăr ( miere, sirop de agave, curmale) și să încerci să folosești ingrediente cât mai bogate în nutrienți cum sunt fructele, nucile și chiar, semințele de chia. Spor la gătit!

Surse foto: Shutterstock

Articolul urmator
8 rețete de paste la cuptor pe care să le încerci
Incepe quiz
Ce dar ți-au oferit zeii?