Rețete delicioase
Înapoi la

10 motive să mănânci mangustan, fructul delicios și sărac în calorii

10 motive să mănânci mangustan, fructul delicios și sărac în calorii

Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro

Întrucât la noi mangustanul este un fruct mai puțin cunoscut, pentru a avea o idee cât mai clară despre el, trebuie precizat de la început faptul că, datorită gustului său delicios şi a proprietăţilor sale gastronomice și terapeutice deosebite, a bogăției sale de substanțe nutritive, de fibre și antioxidanți unici, dar și a multiplelor beneficii pentru sănătate pe care le oferă, mangustanul este denumit în Asia „regina tuturor fructelor”, iar în Caraibe - „fructul lui Dumnezeu”.

Mangustanul este fructul arborelui exotic tropical Garcinia mangostana, „pomul veşnic verde”, originar din Asia de Sud-Est, care poate fi întâlnit și în sud-vestul Indiei, pe continentul nord-american (Florida, Puerto Rico) și în diferite alte regiuni tropicale din întreaga lume.

Fructele de mangustan sunt de mărimea unei mandarine mici, coaja are o textură tare, groasă, este de culoare maro-vișinie - de unde și denumirea de mangustan purpuriu - datorată culorii violete profunde pe care o dezvoltă coaja când fructul este copt; în contrast, miezul, oarecum fibros și suculent, cu un gust delicios dulce-acrișor, puțin înțepător, este de un alb strălucitor, având vezicule cu lichid asemănătoare cu pulpa citricelor.

Mangustanul, apreciat încă din vechime

Cunoscut de timpuriu în Orientul Îndepărtat, cu multiple aplicaţii medicinale în China dinastiei Ming, în Thailanda, Malaezia, Singapore etc., dar și în medicina ayurvedică indiană, de pildă, efectele benefice ale fructului de mangustan asupra sănătaţii au trecut testul timpului. Cu deosebire în ultimii 20-30 de ani, au fost realizate numeroase cercetări, care au relevat noi date despre beneficiile deosebite pe care acesta le oferă. În prezent, oamenii de ştiinţă experimentează noi produse naturale care să pună în valoare potențialul său terapeutic, îndeosebi al fitonutrienţilor unici denumiți xantani, descoperiți relativ recent, pe care îi conține coaja acestui fruct.

Beneficii pentru sănătate ale mangustanului

Mangustanul este foarte nutritiv

Mangustanul are zero grăsimi saturate, nu conține colesterol și oferă o mare varietate de vitamine, minerale și fibre, substanțe nutritive esențiale pentru buna funcționare a organismului nostru, având, în același timp, un conținut scăzut de calorii. Doza zilnică de referință reprezintă nivelul de consum zilnic al unui nutrient considerat a fi suficient pentru a satisface cerințele a 97-98% dintre persoanele sănătoase. Raportat la doza zilnică de referință, consumul a circa 200 de grame de fructe de mangustan conservate (uscate) ne asigură:

- vitamina C – 9%
- vitamina B9 (folați): 15%
- vitamina B1 (tiamină): 7%
- vitamina B2 (riboflavină): 6%
- mangan: 10%
- cupru: 7%
- magneziu: 6%

O porție de 100 de grame de fruct proaspăt conține:

- calorii – 63
- total grăsimi - 0,4 grame
- colesterol – 0
- sodiu – 0,48 grame
- carbohidrați - 15,6 grame
- fibre alimentare - 5,10 grame
- zahăr – 0
- proteine - 0,5 grame

Vitaminele și mineralele din mangustan sunt importante pentru menținerea multor funcții ale corpului, îndeosebi pentru:

- contracția musculară
- vindecarea rănilor
- creșterea imunității
- combaterea răcelilor
- activitatea sistemului nervos

Mai mult decât atât, o singură cană (circa 200 de grame) din acest fruct oferă aproape 14% din necesarul zilnic de fibre - un nutrient care lipsește adesea din alimentația multor oameni.

Mangustanul este bogat în antioxidanți puternici

Poate că unul dintre cele mai semnificative atribute ale mangustanului este profilul său antioxidant cu totul aparte. Antioxidanții sunt compuși care pot neutraliza efectele distructive ale moleculelor potențial dăunătoare numite radicali liberi, răspunzătoare de diferite boli cronice. Mangustanul conține mai mulți nutrienți cu capacitate antioxidantă, cum ar fi vitamina C și acidul folic, și, în plus, un tip unic de compus vegetal cunoscut ca având foarte puternice proprietăți antioxidante - xantanii. Fructul întreg de mangustan (miezul și coaja) conține peste 40 de xantani, fiind cel mai puternic antiinflamator natural cunoscut. Acesta ajută celulele afectate de acțiunea radicalilor liberi să se vindece și încetinește procesul de îmbătrânire. Rezultatele mai multor studii realizate în ultimii ani au relevat faptul că acțiunea antioxidantă a xantanilor a condus la efecte:

- antiinflamatorii
- anticancerigene
- antiîmbătrânire
- antidiabetice

Aceasta a condus la concluzia că xantanilor li se datorează multe dintre beneficiile potențiale pentru sănătate pe care le oferă mangustanul. Totuși, mai este nevoie de cercetări înainte de a se putea trage concluzii definitive.

Mangustanul are proprietăți antiinflamatorii deosebite

Considerați de oamenii de ştiinţă ca fiind o clasă foarte specială de fitonutrienţi, xantanii conținuți în mangustan joacă un rol foarte important în reducerea și vindecarea inflamațiilor. Testele de laborator și cele efectuate pe animale sugerează că xantanii au un puternic efect antiinflamator și pot reduce riscul unor afecțiuni precum cancerul, bolile de inimă și diabetul.

Mangustanul este, de asemenea, foarte bogat în fibre, ceea ce oferă diferite alte beneficii. De exemplu, unele cercetări pe animale indică faptul că o dietă mai bogată în fibre poate contribui la reducerea răspunsului inflamator al organismului.

Aceste date sunt încurajatoare și sunt în curs de desfășurare noi cercetări pentru a înțelege mai bine contribuția mangustanului la lupta împotriva inflamațiilor și a progresiei bolilor la om.

Mangustanul poate avea efecte anticancerigene

Studiile arată că dietele bogate în legume și fructe, cum este și mangustanul, sunt asociate cu incidențe mai reduse ale cancerului. Compușii specifici ai mangustanului au certe efecte antioxidante și antiinflamatorii, care contribuie la combaterea dezvoltării și a răspândirii celulelor canceroase. Studiile arată că xantanii pot inhiba creșterea celulelor canceroase, inclusiv în țesutul mamar, stomacal și în cel pulmonar. În mod similar, un număr mai mic de studii a relevat că acești compuși pot încetini progresia cancerului de colon și de sân la șoareci. Rezultate sunt promițătoare, însă cercetările în ceea ce privește efectele xantonilor asupra sănătății omului sunt în desfășurare.

Mangustanul este eficient pentru scăderea în greutate

În industria sănătății și a bunăstării, una dintre cele mai mari contribuții la succesul mangustanului este potențialul său de a ajuta la scăderea în greutate și la prevenirea obezității. Întrucât dă senzația de sațietate, este benefic pentru curele de slăbire, ajută la controlul greutății corporale, reglează nivelul lipidelor și al glucidelor din sânge, încetinește procesul de îmbătrânire, mărește vitalitatea și energia.

Cercetările privind efectele benefice ale mangustanului în combaterea obezității sunt limitate, însă experții consideră că efectele antiinflamatoare ale acestor fructe au un rol real în îmbunătățirea metabolismului grăsimilor și în prevenirea creșterii în greutate. Un studiu făcut pe șoareci a condus la constatarea că șoarecii cu o dietă bogată în grăsimi care au primit doze suplimentare de mangustan au luat în greutate semnificativ mai puțin decât cei din grupul de control. În mod similar, într-un studiu mai mic, de opt săptămâni, persoanele care și-au completat dieta cu 90 ml, 180 ml sau 270 ml de suc de mangustan de două ori pe zi au avut un indice de masă corporală (IMC) mai mic decât cele din grupul-martor.
Sunt totuși necesare mai multe studii pentru a înțelege mai bine modul în care mangustanul se poate integra într-o cură de slăbire eficientă.

Mangustanul favorizează controlul nivelului glicemiei

Compușii din mangustan pot contribui la menținerea zahărului din sânge la nivelurilor sănătoase – au demonstrat mai multe cercetări. Un studiu de dată mai recentă, efectuat timp de 26 de săptămâni asupra unor femei obeze, a constatat că acelea care au primit zilnic 400 mg de extract de mangustan suplimentar au înregistrat o reducere semnificativă a rezistenței la insulină - un factor de risc în diabet - comparativ cu grupul-martor. De asemenea, mangustanul este o sursă importantă de fibre, care contribuie la stabilizarea nivelului zahărului din sânge și la îmbunătățirea controlului asupra diabetului. Combinația dintre xantani și conținutul de fibre din mangustan poate ajuta la echilibrarea zahărului din sânge.

Mangustanul întărește sistemul imunitar

Fibrele și vitamina C care se găsesc în mangustan sunt importante pentru asigurarea unui sistem imunitar sănătos. Fibrele mențin sănătatea intestinală - o componentă esențială a imunității. Pe de altă parte, vitamina C este necesară pentru funcționarea diferitelor celule imunitare și are proprietăți antioxidante.

În plus, unele cercetări sugerează că anumiți compuși vegetali conținuți în mangustan au proprietăți antibacteriene – de care depinde sănătatea sistemului imunitar, prin combaterea bacteriilor potențial dăunătoare (de pildă, în lupta cu bacteriile periculoase responsabile de tuberculoză).

Mangustanul are și proprietati antifungice, care ajută la stimularea imunității organismului. Într-un studiu desfășurat pe parcursul a 30 de zile asupra a 59 de persoane, cei care au luat un supliment ce conținea mangustan au înregistrat scăderi ale markerilor inflamațiilor și creșteri semnificativ mai mari ale numărului de celule imunitare sănătoase, comparativ cu cei ce au primit un placebo.

Sistemul imunitar necesită mai multe substanțe nutritive diferite pentru a funcționa optim. Mangustanul poate fi o alegere sănătoasă pentru a fi inclus, alături de alte alimente bogate în nutrienți, ca parte a unui regim alimentar echilibrat, care să întărească imunitatea organismului.

Mangustanul ajută la menținerea sănătății pielii

Prezența în acest fruct a compușilor cu proprietăți antimicrobiene îi oferă rolul de a contribui la vindecarea unor probleme ale tenului, cum ar fi acneea și petele pigmentare. De asemenea, mangustanul combate și deteriorarea pielii prin expunerea la soare, fenomen întâlnit în întreaga lume, care contribuie semnificativ la apariția cancerului de piele și a semnelor de îmbătrânire. Un studiu asupra șoarecilor tratați cu extract de mangustan suplimentar a scos în evidență un efect protector al acestuia împotriva radiațiilor ultraviolete-B (UVB) în piele. Mai mult, un alt studiu pe subiecți umani a arătat că persoanele tratate zilnic cu 100 mg de extract de mangustan au prezentat o elasticitate semnificativ îmbunătățită a pielii și o cantitate mai redusă de compuși ce contribuie la îmbătrânirea pielii. 

Mangustanul sprijină sănătatea inimii

Mangustanul are un impact pozitiv asupra sănătății inimii, ajută la reglarea circulației sângelui în tot corpul, contribuind la combaterea unor probleme de sănătate, precum colesterolul mărit, durerile severe resimțite în piept, ateroscleroza, iar prezența fierului este utilă pentru combaterea anemiei.

Studiile asupra animalelor arată că extractul de mangustan reduce factorii de risc pentru afecțiunile cardiace - colesterolul LDL și trigliceridele, crescând în același timp colesterolul HDL. Cantitățile generoase de minerale precum cuprul, manganul, magneziul și potasiul din acest fructul protejează inima și mențin tensiunea arterială la un nivel normal.

Mangustanul, benefic pentru creier

Se crede că unul dintre cele mai mari beneficii pe care le oferă mangustanul este capacitatea sa de a preveni și a trata boala Alzheimer (asociată cu pierderea memoriei), care afectează milioane de oameni. O serie de studii au arătat că extractul de mangustan ajută la prevenirea declinului mintal, la reducerea inflamației creierului și la ameliorarea simptomelor de depresie, iar cercetările sunt abia la început.

Mangustanul abundă în fibre. Doar o ceașcă (circa 200 de grame) asigură aproximativ 14% din doza zilnică de referință. Fibrele sunt esențiale pentru sănătatea digestivă, iar dietele bogate în fibre ajută la promovarea regularității funcționării intestinelor.

Cum se mănâncă mangustanul

Valorificat atât pentru miezul delicios, cât şi pentru coaja bogată în substanţe nutritive, mangustanul proaspăt este cel mai scump fruct în toate pieţele în care se comercializează. Sezonul lui este relativ scurt, ceea ce limitează adesea disponibilitatea acestuia.

Mangustanul este ușor de mâncat: fructul se consumă atât proaspăt, sub formă de suc sau piure, cât și conservat sau congelat. Fructele congelate sau conservate pot fi mai ieftine și mai ușor de găsit - însă nu trebuie uitat faptul că versiunile conservate conțin zahăr. Miezul este foarte suculent atunci când fructul e copt și poate fi consumat ca atare, în stare proaspătă, sau poate fi adăugat în diferite smoothie-uri de fructe sau în salate de fructe tropicale, pentru o aromă delicioasă. Dacă se întâmplă să găsești fructe proaspete, alege-le pe cele cu o crustă exterioară netedă și purpurie.

Coaja nu este comestibilă, dar, fiind foarte bogată în xantani și fitonutrienți, este utilizată în diverse tratamente; inițial fibroasă și tare, după coacere devine moale și poate fi ușor de îndepărtat.

Există și un produs în care mangustanul se utilizează în întregime - nectarul de mangustan. Acesta păstrează toți nutrienții din fruct, ceea ce contribuie la starea de bine a întregului organism, prin îmbunătățirea nutriției, fiind recomandat în special copiilor, femeilor gravide și vârstnicilor.
Fructul uscat se utilizează în scopuri medicale; pasta de mangustan, având un efect astringent, se folosește în afecțiuni ale pielii (în acnee și psoriazis), iar decoctul de magustan, în tratarea problemelor digestive.

Mangustanul: contraindicații

Foarte puține efecte negative asupra sănătății au fost raportate în urma consumului de mangustan, deci este mai mult decât probabil să nu prezinte niciun pericol pentru majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, formele mai concentrate - cum ar fi suplimentele, sucurile sau pulberile - nu sunt 100% fără risc. Astfel, cercetările sugerează că xantanii din suplimentele pe bază de plante pot încetini procesul de coagulare a sângelui. Deoarece mangustanul este o sursă bogată de xantani, ar fi bine ca persoanele care au probleme de coagulare a sângelui sau cele care iau medicamente ce diluează sângele să evite produsele concentrate din această plantă.

Cercetările pentru a determina dacă suplimentele de mangustan sunt sigure pentru femeile însărcinate sau pentru cele care alăptează sunt în prezent insuficiente, deci este bine ca acele femei să le evite în timpul acestor etape de viață.

Calităţile lui gastronomice și medicinale aparte, care l-au impus atenției oamenilor încă din vechime și datorită cărora s-a bucurat și se bucură de atâta prețuire la populațiile din zonele tropicale, fac din mangustan un fruct de-a dreptul miraculos, de care cercetătorii se apropie cu tot mai multă curiozitate și interes. Și despre care, cu siguranță, vom mai auzi!

Articolul urmator
Orez lipicios: cum îl poți prepara
Orez lipicios: cum îl poți prepara
Spune-ne ce-ți place să mănânci și îți spunem ce sport ar trebui să practici!
Incepe quiz
Spune-ne ce-ți place să mănânci și îți spunem ce sport ar trebui să practici!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.