Rețete delicioase
Înapoi la

11 rețete de mâncare cu pui, sănătoase, simple și rapide

11 rețete de mâncare cu pui, sănătoase, simple și rapide

Adina Saleh

Sorin Vlad

Articol revizuit de Sorin Vlad

Specialitate
Blogger culinar
Despre
Sunt blogger culinar din 2015. Bucataria pentru mine este o pasiune si este locul in care ma retrag dupa o zi grea la munca. Este posibil ca si pregatirea mea de chimist sa fi facut apropierea mai usoara de gastronomie, fiindca in mare parte...

Există numeroase rețete de mâncare cu pui care de care mai gustoase, unele sunt mai simplu de preparat, altele presupun mai mult timp și îndemânare. Cert este că mâncărurile pe bază de pui sunt printre cele mai căutate. Iată câteva dintre acestea.

 un pui intreg gatit si rumenit asezat pe o masa si cu tacamuri alaturate

Rețete de mâncare cu piept de pui

Piept de pui cu cartofi în sos de muștar cu miere

Ingrediente:

  • 1 caserolă piept pui;
  • 6-7 cartofi albi;
  • condimente (oregano/cimbru/rozmarin,usturoi);
  • 2 plicuri de condimente pentru pui;
  • ulei de măsline;
  • Sos:
  • 1/2 tub muștar cu miere în compoziție;
  • zeama de la 2 lamai;
  • 200 ml ulei de măsline (eu am pus la ochi);
  • 1 lingura jumătate de miere;

Mod de preparare:

  1. Tăiem cartofii cubulețe, îi amestecăm cu 1 plic de condimente pentru pui și îi așezăm în tavă, după care ne apucăm de sos.
  2. Al doilea plic de condimente îl amestecăm cu puțin ulei de măsline și ungem pieptul de pui.
  3. Într-un recipient, punem muștarul cu zeama de lămâie, uleiul de măsline și mierea și le mixăm cu un blender. După ce se omogenizează sosul, turnăm jumătate din cantitate peste cartofi, amestecam, așezam pieptul deasupra și turnam celalaltă jumătate de sos deasupra. 
  4. Punem în cuptor aproximativ 60-70 minute, depinde și de cuptorul folosit, dupa care rețeta este gata si buna pentru servit.

Mâncare de pui cu smântână

Dintre aceste rețete vă recomandăm una care se prepară rapid și poate fi servită cu o garnitură de cartofi, orez sau paste, după preferința fiecăruia. Iată una dintre cele mai bune rețete de pui cu smântână.

Ingrediente:

  • 800 g carne de pui fară os (pulpe dezosate, piept);
  • 2 cepe medii sau 1 mare;
  • 2-3 caței de usturoi;
  • 2 linguri de ulei;
  • 30 g de unt;
  • sare și piper negru proaspăt măcinat;
  • putina verdeață tocata (pătrunjel verde, mărar);

Sosul de smântână:

  • 350 - 400 g smântână grasa (cu min 20% grăsime);
  • 1 linguriță cu vârf de faina (10 g);
  • 100 ml de lapte rece;
  • putina sare;

Garnitura:

  • orez simplu sau cu legume;
  • mămăligă;
  • paste simple;
  • cartofi natur cu pătrunjel;
  • cartofi copți;

Mod de preparare:

  1. Carnea se taie cubulețe și se dă cu sare și piper.
  2. Așezați-o într-un castron și stropiți-o cu uleiul.
  3. Tocați ceapa și usturoiul.
  4. Încingeți bine tigaia anti-aderentă și prăjiți carnea, dar fără capac.
  5. Pe măsură ce prăjiți carnea o scoateți deoparte și continuați cu restul. Bucățelele trebuie să fie lucioase și ușor rumene.
  6. Peste puiul rumenit puneți ceapa și usturoiul și o bucățică de unt. Presărați un pic de piper și un strop de sare.
  7. Reduceți flacăra la mediu spre mic și căliți ceapa până ce devine sticloasă (2-3 minute) și de-abia apoi puneți capacul peste tigaie.
  8. Reduceți flacăra și mai gatiți carnea încă vreo 10-12 minute. 

Sosul:

  1. Într-un castron puneți 300 g de smântână.
  2.  Într-un bol mic puneți o linguriță de faina cu 100 ml de lapte rece și frecați bine că să se formeze cocoloașe.
  3. Apoi turnați totul peste smântână din castron și frecați bine cu telul până aceasta s-a subțiat un pic.
  4. Apoi când bucățile de carne sunt pătrunse puneți smântână peste ele în tigaie.
  5. Amestecați totul delicat cu o lingura de lemn și așteptați să ajungă din nou la fierbere. Lăsați tigaia cu pui cu smântână pe foc preț de 2-3 clocote, cât să se gătească făina.

Citește și: Cum prepari cea mai delicioasă focaccia cu usturoi- rețeta cu frământare ușoară

Rețete de mâncare cu aripioare de pui

Dintre aceste rețete de mâncare cu pui vă recomandăm una care se prepară repede și constituie deliciul multora dintre gurmanzi.

Aripioare picante, crocante la cuptor cu sos de usturoi

Ingrediente

  • 1.5 kg aripioare de pui;
  • 1 plic praf copt;
  • 2 linguri praf usturoi ( dacă le faceți pentru copii puneți 1 lingura de usturoi);
  • 0.5 grame sare;
  • după necesitate boia ardei dulce sau iute 1 linguriță;
  • 0.25 grame piper măcinat;

Mod de preparare:

  1. Aripioarele le spălați și scurgeți bine de apă sau o absorbiți cu niște șervețele.
  2. Tăiați vârful de la fiecare aripioară, îl aruncați pentru ca se usucă prea mult la copt. Ce rămâne tăiați pe cartilagiu în 2 bucăți mai mici. Folosim doar aceste 2 părți de la aripioare în rețetă.
  3. La fel rezolvați și restul aripioarelor, le puneți pe toate într-un bol adânc.
  4. Într-un bol mai mic amestecați praful de copt cu sare, boia, usturoi și piper negru măcinat.
  5. Puneți aceasta compoziție peste aripioare.
  6. Și amestecați bine cu mâinile carnea, să se distribuie uniform mirodeniile pe toate bucățile.
  7. Ca să fie bine crocante se recomandă să le coaceți în tava din aceea cu grătar.
  8. Le coaceți în cuptor preîncălzit la 200 de grade C timp de 30-40 de minute, până când se rumenesc frumos.

aripioare de pui condimentate si gatite asezate pe o farfurie si asezonate cu cimbru

Rețete de mâncare cu pui de casă

Nimic nu este mai delicios decât o rețetă de ciorbă cu pui de casă. Acesta nu se compară cu cel din comerț și veți obține cea mai gustoasa ciorbiță. Este savuroasă tocmai pentru că se face cu pui crescut la curte. Ciorba de pui ce urmează se prepară ușor și se numără printre acele rețete de de mâncare cu pui preferate de români. Iată rețeta.

Ciorba cu pui de casă

Ingrediente:

  • 500 g carne de pui;
  • 1 ceapă;
  • 2-3 morcovi;
  • 1 ţelină;
  • 1 păstârnac;
  • 10-15 fire fasole verde;
  • 2 ardei graşi;
  • 3-4 roşii;
  • 1 cana borş sau o lămâie;
  • 1 gălbenuş;
  • 1 legatură verdeaţă (leuştean şi pătrunjel);
  • sare.

Mod de preparare:

  1. Carnea de pui se curăţă, se taie bucăţi şi se spală. Se pune în 2-3 litri de apă rece cu un praf de sare şi se lasă să dea un clocot. Se spumează sau se schimbă apa, se acoperă oala cu un capac şi se lasă să fiarbă.
  2. Se adaugă ceapa, morcovii, ţelina, păstârnacul şi fasolea verde, toate spălate, curăţate şi tăiate mărunt. Se spumează de câte ori este nevoie şi se lasă să fiarbă 30 minute.
  3. Roşiile curăţate de coajă şi ardeii graşi se taie cubuleţe. Se adaugă la supă şi se mai fierbe totul 5-10 minute. Se acreşte cu borş fiert separat sau cu zeamă de lămâie, se potriveşte la gust cu sare şi se drege cu gălbenuş. Ciorba de pui se aromează cu verdeaţă tocată mărunt.

farfurie alba cu ciorba de legume cu verdeata deasupra si o lingura in farfurie

Citește și: Chifteluțe mexicane: cea mai simplă rețetă pentru începători

Cele mai simple rețete de mâncare cu pui

Pui la cuptor cu usturoi și ghimbir

Ingrediente:

  • Pui (întreg);
  • Puteți pune doar pulpe, sau aripioare;
  • Usturoi(caței)- 3 bucăți ;
  • Ghimbir ras- sau 1 linguriță cu ghimbir uscat, pudra;
  • Boia ardei dulce sau iute;
  • 1 linguri sos de soia- 100 ml;
  • Sare -0.5 lingurițe;

Mod de preparare:

  1. Într-un bol mic puneți usturoiul pisat și ghimbirul trecut prin răzătoarea mai fina.
  2. Adaugați boia de ardei, sosul de soia și sarea, amestecați bine.
  3. Puiul se spală și se curata bine, apoi îl ștergeți cu niște șervetele de excesul de apa.
  4. Îl puneți cu pieptul în sus și cu un cuțit mare faceți o secțiunea în mijlocul lui, până la os.
  5. Folosiți foarfeca pentru a tăia osul de la piept - este foarte ușor și simplu.
  6. Desfaceți puiul și ungeți bine cu jumătate din sosul de mai sus pe țoață suprafață aici, pe interior.
  7. Apoi îl întoarceți cu pieptul în jos și ungeți deasupra cu restul de sos.
  8. Îl puteți lasă puțin la marinat, chiar și peste noapte, sau îl băgați direct în cuptor.
  9. Se coace timp de aproximativ o ora la 180 de grade, periodic(de 2-3 ori) îl scoateți din cuptor și ungeți cu grăsimea și zeama pe care o lasă în tava. Astfel crusta se vă rumeni uniform și vă fi crocanta.
  10. După ce îl scoateți din cuptor, îl lăsați 10-15 minute să se răcească cât pregătiți salata sau garnitura.

pui gatit la cuptor asezat pe un platou, in prim plan o pulpita de pui rumena

Rețete de mâncare de pui cu legume

Vă recomandăm aici câteva rețete de pui cu mix de legume, dar si una una cu cartofi și cu ciuperci. Toate se prepară ușor și sunt delicioase și la îndemâna oricui.

Rețetă gustoasa de mâncare de pui cu legume :

Ingrediente

  • 2 bucăți de piept de pui;
  • 150 g cușcuș;
  • 1 dovlecel;
  • 1 ceapă verde;
  • 1 cățel de usturoi;
  • 1 lingură de miere;
  • 1 lingură de muștar;
  • 1 ardei roșu sau verde;
  • 1 roșie;
  • zeama de la o lămâie;
  • ulei de măsline;
  • 1 legătură de verdeață asortată (pătrunjel sau/și mărar);
  • codimente speciale pentru cușcuș (acestea conțin curcuma, chimen, piper, ghimbir, coriandru);
    sare după gust.

Mod de preparare

  1. Pieptul de pui se taie în 4 bucăți care se ung cu ulei de măsline, se asezonează cu sare, piper, apoi se prăjesc în tigaie până devin aurii pe ambele părți.
  2. După ce se scot bucățile de piept de pui se ung cu o pastă făcută din amestecul de miere cu muștar și se dau la cuptor timp de circa 10-15 minute, ca să se pătrundă.
  3. În acest timp se pregătește cușcușul. Acesta se pune într-un vas cu capac se pune cușcușul și un praf de sare, peste care se toarnă o cană de apă clocotită și se acoperă pentru circa 5-6 minute.
  4. Dovlecelul, roșia, ceapa verde, usturoiul și ardeiul se taie în bucăți și trag la tigaie. Când s-a hidratat cușcușul se stropește cu ulei, zeama de lămâie și se amestecă cu condimentele și legumele trase la tigaie. După ce este gata, puiul se scoate de la cuptor și se servește cu cușcușul și legumele. Pe deasupra se pune verdeața tocată mărunt.

Rețetă simpla de mâncare de pui cu legume

Vă mai recomandăm o altă rețetă de pui cu legume, diferită de cea prezentată mai sus și poate puțin mai simplă.

Ingrediente:

  • 1 morcov (10 g);
  • 1 fir de pătrunjel;
  • 1 cartof mare (30 g);
  • 1 ceapă mijlocie (40 g);
  • Ulei vegetal (după gust);
  • 1 cană de supă de pui (250 ml);
  • 1 cană de vin alb (100 ml);
  • 4 fileuri de piept de pui (400 g);
  • 2 ardei, unul roșu și unul verde (30 g);
  • sare-după gust;

Mod de preparare

  1. Se taie toate legumele (ardeiul verde, ardeiul roșu, morcovul și ceapa) în bucăți mici. Procedați la fel cu cartoful (spălat și curățat de coajă).
  2. După ce ați tăiat legumele, adaugați sare pentru a vă asigura că acestea vor pierde apă la gătit, fapt care va ușura procesul de fierbere.
  3. Într-o cratiță, adaugați uleiul și căliți legumele cu puțină sare.
  4. Adaugați apoi supa de pui și vinul alb. Puteți cumpăra supa direct preparată din magazin sau o puteți face chiar tu acasă, după cum urmează:
  5. Puneți apă într-o tigaie și adaugați cartofi, morcovi, țelină, nap, praz și carne de pui.
  6. Apoi puneți puiul și încă un praf de sare.
  7. Lăsați să fiarbă pentru 20 de minute, până când carnea este complet fiartă, iar supa se evaporă. Legumele trebuie făcute sos și servite alături de carnea de pui. Puteți folosi și apa în loc de supă, dar cu supă mâncarea va fi mai gustoasă.

farfurie cu bucati de pui gatit si cu legume

Rețetă de mâncare de pui cu cartofi la cuptor

Această mâncare este perfectă pentru o zi în familie. Friptura de pui este crocantă la exterior și suculentă în interior, iar cartofii sunt aurii si condimentați.

Ingrediente pentru 6 porții

  • 1 buc pui întreg sau puteți folosi doar anumite părți din pui;
  • 1 kg cartofi;
  • 50 gr ciuperci proaspete;
  • 1/2 buc ardei roșu;
  • 1 buc morcov;
  • 150 ml ulei;
  • 2 linguri pastă de tomate;
  • 2 căței usturoi;
  • 1 linguriță boia, sare, ierburi italienești și Oregano;
  • 1/2 linguriță piper negru;
  • după gust pătrunjel verde pentru decor;

Mod de preparare

  1. Se curăță cartofii, se taie în 4 și se pun în tava de cuptor.
  2. Condimentele, bulionul, usturoiul tocat mărunt și uleiul se amestecă într-un recipient și jumătate din acest sos format, se toarnă peste cartofi și se amestecă bine.
  3. Puiul se spală, se tranșează, pieptul îl dezosăm și îl înjumătățim, iar spatele îl păstrăm pentru o supă.
  4. Se crestează carnea și se pune într-un bol, apoi turnăm restul de sos peste și amestecăm bine pentru a distribui sosul pe toate bucățile de carne (păstrați o lingură de sos pentru legume), apoi așezăm puiul în tavă peste cartofi.
  5. Adăugați 200 ml apă în tavă și lăsați totul la cuptorul preîncălzit pentru 30 minute la 200°c. Între timp feliem ciupercile, spălam, curățăm și tăiem la preferință ardeiul și morcovul, adăugăm sosul rămas peste acestea și amestecăm bine.
  6. După cele de 30 minute, adăugăm legumele deasupra și mai lăsăm la cuptor 30-40 minute până ce puiul se rumenește frumos.
  7. Verificați din când în când și dacă nu mai este apă în tavă, mai adăugați câte puțin ca să nu se prindă mâncarea de tavă. Puteți folosi ce condimente preferați, nu e nevoie de toate acestea! Presărăm deasupra pătrunjel verde și vă doresc spor la gătit și poftă bună!

tava cu pui rumeniti si cu cartofi preparati la cuptor langa o legatura de verdeata

 Rețetă de pui cu ciuperci

Dacă sunteți în căutarea unei astfel de rețete de mâncare cu pui  vă recomandăm un un preparat ușor, care se poate servi alături de o mămăliguță.

Ingrediente:

  • 4 piepturi de pui dezosate, fără piele;
  • sare grunjoasă;
  • piper negru proaspăt măcinat;
  • 450 grame de ciuperci albe, curățate și feliate;
  • 4 căței de usturoi, curățați și înjumătățiți;
  • 1/2 cană de vin alb sec (opțional);
  • 1 3/4 căni cu zeama de la o supă de pui / apă;
  • 2 linguri de pătrunjel verde proaspăt tocat.

Mod de preparare:

  1. Carnea de pui se asezonează cu sare grunjoasă și piper negru proaspăt măcinat. Într-o tigaie mare se încinge o lingură de ulei, la foc mare. Se adaugă carnea de pui și se gătește până când se rumenește, între 2 și 3 minute, pe fiecare parte. Se transferă pe o farfurie și se pune deoparte.
  2. Se adaugă restul de ulei în tigaie. Se adaugă și ciupercile feliate în prealabil și usturoiul înjumătățit, condimentându-se cu sare. Se acoperă tigaia cu un capac și se fierbe compoziția la foc mediu, până când ciupercile eliberează sucul propriu, între 2 și 3 minute. Se dă capacul la o parte și se gătește la foc mare, amestecând ocazional, până când ciupercile se rumenesc, 4-5 minute.
  3. Se adaugă vinul și se gătește, amestecând, până când se evaporă, pentru aproximativ un minute. Se toarnă zeama de la supă și pătrunjelul verde proaspăt tocat și se fierbe la foc mediu-ridicat, până când ciupercile sunt fragede, iar lichidul se reduce, între 8 și 10 minute.
  4. Se readaugă puiul în tigaie, se acoperă cu un capac, se reduce focul la minim și se fierbe până când puiul este gătit bine, pentru aproximativ 10-12 minute. Se decorează cu pătrunjel tocat și se servește.

Rețete de mâncare cu pui- recomandarile Jamilei

Jamila este renumită pentru rețetele excelente pe care le împărtășește cu gospodinele, prin intermediul mediului online. De la ea am ales și noi niște rețete cu pui excelente.

Ostropel de pui ca la bunica

Ingrediente:

  • 700 g carne de pui;
  • 3-4 linguri ulei;
  • 4 caței de usturoi feliați;
  • 4 caței de usturoi răzuiți;
  • 1 litru suc de roșii;
  • 1 lingură cimbru uscat;
  • 1 legătură pătrunjel;
  • sare;
  • piper.

Mod de preparare:

  1. Se pune ulei într-o cratița preîncinsă și se adaugă carnea de pui.
  2. Se condimentează carnea cu sare și piper și se va rumeni pe ambele părți. Apoi se scoate din tigaie.
  3. În uleiul rămas se adaugă usturoi și se călește pentru maximum 1 minut.
  4. Adăugați apoi sosul de roșii și cimbrul uscat și lăsați ca sosul sa ajungă la punctul de fierbere.
  5. Când a dat în fiert ađăugați carnea și lăsați să fiarbă aproximativ 20 de minute.
  6. După ce carnea este gata, adăugați usturoiul crud tăiat.
  7. Apoi mai lăsați sa fiarbă aproximativ 5 minute.
  8. La final ađăugați verdeața și este gata de servit alături de o garnitura de piure sau orez.

citește și: Cum faci ostropelul de pui fără roșii

Modul de preparare îl puteți viziona și în video, unde este prezentat pas cu pas.

 

Un alt preparat din acele rețete de mâncare cu pui ce aparțin Jamilei și pe care îl puteți face și dumneavoastră este următorul.

Rețeta de pui suculent cu ierburi aromatice la cuptor

Ingrediente:

  • 1.5 kg pui întreg;
  • 1 lămâie;
  • oregano;
  • cimbrișor;
  • salvie;
  • busuioc;
  • rozmarin;
  • 1 căpățână de usturoi;
  • 1 linguriță usturoi granulat;
  • 1 lingurița boia dulce;
  • 1 lingurița curcuma;
  • 1 lingurița piper cu lămâie;
  • 1 lingura muștar;
  • 2 linguri ulei;
  • puțină sare.

Mod de preparare:

  1. Se amestecă toate condimentele cu care se va unge puiul.
  2. Se va pune puiul în amestecul de condimente și se va unge bine cu acestea.
  3. Apoi se pun ierburile aromatice în pui, căpățâna de usturoi și jumătate de lămâie.
  4. Puteți coace puiul folosind o fripteuză , dar în caz că nu aveți se poate face și la cuptor.
  5. După 30 de minute puiul se întoarce pe cealaltă parte.

Urmăriți modul de preparare pas cu pas accesând clipul video de mai jos.

 

 

 surse: bucataras.ro, cookpad.com, retete.unica.ro, lalena.ro, jamilacuisine.ro, almanahonline.ro, savoriurbane.ro

Surse foto: pixabay.com, pexels.com, visualhunt.com

Articolul urmator
Pâine de hrișcă: 3 rețete sănătoase
Pâine de hrișcă: 3 rețete sănătoase
Ce tip de mancare te defineste?
Incepe quiz
Ce tip de mancare te defineste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.