Rețete delicioase
Înapoi la

7 rețete cu smântână de gătit pe care să le încerci

7 rețete cu smântână de gătit pe care să le încerci

Redactor Raluca Margean

Atunci când vrei să oferi o textură cremoasă sosului pentru paste sau să adaugi o savoare deosebită mâncărurilor tale, smântâna de gătit este ingredientul cheie care te va scoate din încurcătură. Ți-am pregătit în acest articol câteva rețete delicioase cu smântână de gătit pe care să le încerci! 

Timp de gătire:
Peste 60 minute
Porții:
4-6 porții
Dificultate:
Rețete ușoare
Modalitate de preparare:
Retețe la cuptor
Rețete la tigaie
Fierbere
La frigider
Calorii:
500
7 rețete cu smântână de gătit pe care să le încerci

Caracteristici

Ce este smântâna de gătit?

Smântâna de gătit este o cremă cu o textură mai ușoară decât smântâna obișnuită și se folosește ca stabilizator pentru a rezista la temperaturi ridicate de gătit fără să se coaguleze. Are un conținut scăzut de grăsimi, nu se îngroașă și poate fi utilizată în aproape orice rețetă, atât în mâncăruri dulci, cât și sărate.

Așadar, iată câteva caracteristici speciale ale smântânei de gătit care o diferențiază de alte creme folosite în mâncăruri:

1. Datorită conținutului scăzut de grăsime, smântâna de gătit nu poate fi bătută și rămâne lichidă chiar și atunci când este răcită.

2. Are o textură foarte ușoară, ceea ce face să poată fi ușor combinată cu alte lichide.

3. Nu se coagulează nici când este fiartă, fiind perfectă pentru sosul de paste (carbonara), în supe sau tocănițe.

Cât se fierbe smântâna de gătit?

Bucătar care toarnă smântână într-o oală
Sursa foto: iStock.com

Smântâna de gătit nu se coagulează, dar la fiert apar niște bule mari de aer, să nu te îngrijorezi. În funcție de preparatul pe care-l faci și rețeta folosită, smântâna de gătit se lasă la fiert doar câteva minute (6-15 minute).

Câte calorii are smântâna de gătit?

Smântâna de gătit are un conținut mai scăzut de grăsimi în comparație cu smântâna obișnuită, prin urmare, și mai puține calorii. În general, 100 de grame de smântână de gătit are în jur de  208- 268 de calorii.

Paste cu smântână de gătit și vin alb

Această rețetă de paste cu smântână de gătit și vin alb are o textură cremoasă și o savoare deosebită. Secretul gustului delicios este ca pastele să nu se fiarbă separat în apă, ci împreună cu sosul format din combinația dintre smântâna de gătit, sucul de lămâie și vinul alb.

Paste cu sos alb
Sursa foto: iStock.com

Ingrediente:

  • 3 linguri ulei de măsline extravirgin
  • 1 kg de ciuperci, tăiate și feliate
  • 2 linguri de unt nesărat
  • 2 bucăți praz mediu, tăiat și feliat subțire (numai părți albe și verde deschis)
  • 4 căței de usturoi medii, tăiați subțiri
  • 2 1/2 lingurițe de sare kosher
  • 1 kg de paste (penne)
  • 3 căni de apă
  • 1 1/3 supă de legume
  • 2/3 cană vin alb sec
  • 1/2 cană smântână de gătit
  • 1/2 cană brânză parmezan
  • 2 linguri de mărar proaspat tocat
  • 2 linguri de pătrunjel proaspăt cu frunze plate tocat
  • 1 linguriță coaja de lămâie rasă plus 1 1/2 linguriță suc proaspăt de lămâie
  • 1/2 linguriță piper negru

Mod de preparare:

  1. Încinge uleiul într-o tigaie mare la foc mediu-mare. Adaugă ciupercile și gătește, amestecând des, până când tot lichidul s-a evaporat (aproximativ 12 minute). Adaugă untul și amestecă până se topește. Adaugă apoi prazul, usturoiul și 1 linguriță de sare. Amestecă des și lasă pe foc până când prazul este fraged, aproximativ 4- 5 minute.
  2. Amestecă pastele, apa, supa, vinul și restul de 1 1/2 linguriță de sare, mărește focul și lasă până începe să fiarbă. Redu focul la mediu și amestecă ocazional, până la aproximativ 3 minute mai puțin de cum se fierbe al dente (verifică instrucțiunile pe ambalaj).
  3. Adaugă smântâna și lasă la fiert aproximativ 3 minute, apoi ia de pe foc.
  4. Separat, amestecă parmezanul cu ierburile, coaja și sucul de lămâie și piperul, pune pastele în boluri puțin adânci și adaugă deasupra amestecul cu parmezan.

Citește și: Top 10 cele mai faimoase reţete de paste din lume

Cartofi cu smântână de gătit

Una dintre cele mai simple rețete cu smântână de gătit este cu cartofi. Nu ai nevoie de foarte multe ingrediente și nici de experiență foarte mare în bucătărie.

Cartofi copți cu smântână
Sursa foto: iStock.com

Ingrediente:

  • 200 ml smântână de gătit
  • 1 kg de cartofi curățați de coajă și tăiați felii
  • Sare și piper negru
  • Boia dulce
  • Brânză mozzarella rasă

Mod de preparare:

  1. Curăță cartofii și taie-i felii, apoi pune-i într-un bol.
  2. Adaugă sare, piper și boia și amestecă feliile în așa fel încât să se condimenteze uniform.
  3. Tapetează o tavă cu hârtie de copt și adaugă ulei, apoi aranjează feliile de cartofi pe mai multe rânduri în tavă.
  4. Toarnă  printre rânduri smântâna de gătit, apoi introdu tava în cuptorul preîncâlzit la 190 grade Celsius.
  5. Coace timp de 45 de minute. Stropește apoi cu brânza rasă și mai lasă la cuptor timp de încă 15 minute.
  6. Scoate din cuptor, presară pătrunjel deasupra și servește.

Prăjituri cu smântână de gătit

Cu acest ingredient delicios se pot face nu doar mâncăruri pentru felul principal, ci și prăjituri, precum delicioasa cheesecake sau creme pentru torturi. Iată ce rețete bune de prăjituri cu smântână de gătit ți-am pregătit!

New York Cheesecake

Felie de cheesecake pe farfurie
Sursa foto: iStock.com

Această rețetă de cheesecake are o textură groasă, cremoasă și este atât de bună, încât nu te vei mulțumi cu o singură bucată. Secretul texturii constă în gătirea sa la temperatură foarte mare timp de câteva minute, apoi la o temperatură joasă. Pentru un plus de savoare și prospețime, se poate adăuga lămâie.

Ingrediente pentru tartă:

  • 150 g de biscuiți digestivi fărâmițați într-un robot de bucătărie
  • 2 linguri de zahăr granulat
  • 65g unt nesărat, topit

Ingrediente pentru umplutură:

  • 900 g cremă de brânză grasă, la temperatura camerei
  • 225 g zahăr granulat
  • 2 linguri amidon de porumb
  • 4 ouă mari plus 1 gălbenuș de ou, la temperatura camerei
  • 120 ml de smântână de gătit
  • 1.5 linguriță extract pur de vanilie
  • Coaja de lămâie rasă de la 1 lămâie mică

Mod de preparare:

  1. Încălzește cuptorul la 180 de grade Celsius și tapetează o tavă cu hârtie de copt.
  2. Într-un bol, amestecă biscuiții fărâmițați cu zahărul și untul topit până se omogenizează. Pune amestecul pe tavă și presează ușor, apoi introdu tava la cuptor timp de 8-9 minute până devine auriu.
  3. Scoate tava din cuptor și pune-o deoparte să se răcească complet. Între timp, pregătește umplutura.
  4. Crește temperatura la 220 grade Celsius.
  5. Bate crema de brânză într-un mixer electric la viteză medie până devine cremoasă, aproximativ 1-2 minute. Adaugă zahărul, amestecă, apoi adaugă amidonul de porumb și ouăle pe rând.
  6. Adaugă smântâna de gătit, extract de vanilie și coaja de lămâie și amestecă la viteză medie până se încorporează totul.
  7. Când umplutura este gata, aranjeaz-o uniform peste biscuiții din tavă.
  8. Introdu tava în cuptor timp de 10 minute, apoi scade temperatura la 110 grade Celsius și continuă să gătești timp de 60 de minute și încearcăsă nu deschizi ușa cuptorului de prea multe ori în acest răstimp.
  9. După cele 60 de minute, deschide cuptorul, dar lasă cheesecak-eul în interior încă 60 de minute. Așa va rămâne cremoasă și nu se va rupe când o transferi pe o farfurie.
  10. Scoate prăjitura, transferă pe farfurie și mai las-o la temperatura camerei să se răcească.
  11. Pune o folie de bucătărie peste cheesecake și pune-o în frigider peste noapte.

Sos cu smântână de gătit pentru paste

Va fi dragoste la prima degustare când vei găti acest sos pentru paste cu smântână de gătit. Are o textură bogată și o aromă irezistibilă pe care toți cei de la masa ta o vor adora.

Paste într-o farfurie
Sursa foto: iStock.com

Ingrediente:

  • 2 linguri ulei de măsline
  • 1 ceapă medie, tăiată cubulețe
  • 1 cățel de usturoi tocat
  • 1 cutie de roșii tăiate cubulețe
  • 1lingură de frunze uscate de busuioc
  • 3/4 linguriță de zahăr
  • 1/4 linguriță de oregano uscat
  • 1/4 linguriță de sare
  • 1/8 linguriță de piper negru măcinat
  • 1/2 cană de smântână de gătit
  • 1 lingură de unt

Mod de preparare:

  1. Încinge uleiul de măsline într-o cratiță la foc mediu. Adaugă ceapa și călește-o până devine translucidă, aproximativ 5 minute. Adaugă usturoiul în ultimul minut.
  2. Adaugă cutia de roșii, busuiocul, zahărul, oregano, sarea și piperul și amestecă pe măsură ce se fierbe.Continuă să lași la fiert până o mare parte a lichidului se evaporă, aproximativ 5 minute.
  3. Ia de pe foc, apoi toarnă smântâna și untul până se omogenizează. Pune înapoi pe aragaz și mai fierbe încă 5 minute.

Sos cu smântână de gătit pentru carne

Această rețetă de sos cu smântână de gătit se poate servi cu paste, dar și cu carne de pui, creveți sau file de pește. Este ușor de făcut și bun de te lingi pe degete.

Carne cu sos alb
Sursa foto: iStock.com

Ingrediente:

  • 1 cană de lapte integral
  • 2 linguri de unt nesărat
  • 2 linguri de făină universală
  • 1/3 cană de smântână de gătit
  • 1/4 cană de vin alb-opțional
  • Sare kosher și piper negru după gust
  • 1 vârf de nucșoară proaspăt rasă- opțional

Mod de preparare:

  1. Încinge laptele într-o cratiță la foc mediu până apar bule, apoi păstrează-l cald.
  2. Topește untul într-o cratiță separată la foc mediu.
  3. Adaugă făina și amestecă până se omogenizează, apoi continuă să amesteci încă 2 minute, dar ai grijă să nu se prindă.
  4. Adaugă treptat laptele fierbinte în amestecul de făină și unt. Gătește la foc mediu, amestecând continuu, până când sosul începe să fiarbă și să se îngroașe. Mai fierbe, amestecând des, la foc mic, timp de 5 minute.
  5. Adaugă smântâna și vinul, asezonează cu sare și piper și nucșoara, dacă folosești. Servește cu pui sau pește.

Alte rețete cu smântână de gătit

Dacă vrei să-ți impresionezi familia și prietenii la masă, încearcă și aceste rețete cu smântână de gătit.

Gnocchi de pui și pesto la cuptor

Gnochhi sunt un fel de găluște făcute din cartofi,iar această rețetă are la interior o textură cremoasă, iar la exterior o crustă de brânză delicioasă.

Gnocchi din cartofi
Sursa foto: iStock.com

Ingrediente pentru gnocchi:

  • 500 g  cartofi
  • 1 ou
  • 200 grame de făină
  • 1 linguriță de sare
  • 100 g de făină pentru modelat

Restul de ingrediente:

  • 100 g amestec de 4 brânzeturi topite
  • 250 g pui fiert, tocat
  • 2 cepe verzi, tocate
  • 2 dovlecei, rași
  • 100 g pesto de busuioc
  • 200 ml smântână de gătit

Mod de preparare:

  1. Fierbe cartofii cu tot cu coajă în apă cu sare, apoi lasă-i la răcit. Când sunt calzi și pot fi manevrați, se curăță de coajă și se mărunțesc bine. Se adaugă oul și făină până se obține un aluat omogen, fără cocoloașe.
  2. Modelează aluatul în mai multe șnururi, pe blatul de lucru presărat cu făină.
  3. Taie bucățele din aluat (cam de 1 cm) pentru a forma gnocchi.
  4. Modelează forme de gnochhi apăsând ușor cu furculița pe ei pentru a se face striațiile binecunoscute.
  5. Când sunt gata formele, lasă-le pe masă 10 minute să se usuce puțin, apoi introdu gnochhi într-o oală cu apă fiartă cu sare. (Nu se introduc toți odată, ci n mai multe tranșe).
  6. Lasă să fiarbă bine până se ridică la suprafață.
  7. Preîncălzește cuptorul la 200 grade Celsius și tapează cu folie de copt o tavă rotundă, înaltă.
  8. Pune gnocchi în tava de copt, adaugă jumătate din cantitatea de brânză și amestecă.
  9. Asezonează bine, apoi adaugă puiul ceapa și dovlecelul și amestecă.
  10. Adaugă deasupra pesto-ul și smântâna de gătit, apoi împrăștie și brânza rămasă. Introdu tava în cuptor și lasă să se gătească 25-30 de minute sau până când brânza este topită și aurie.

Pui învelit în prosciutto cu sos de ciuperci

Această rețetă este o reală desfătare pentru simțuri, încearc-o și tu!

Pui învelit în prosciutto
Sursa foto: iStock.com

Ingrediente:

  • 4 fileuri mici de piept de pui
  • 2 cepe verzi, tocate mărunt
  • 150 g prosciutto
  • 20 g unt
  • 200 g ciuperci, feliate groase
  • 2 căței de usturoi, măcinați
  • 2 linguri de sherry
  • 300 ml smântână de gătit
  • 1 lingură muștar Dijon
  • 2 linguri de miere
  • Varză de Bruxelles fiartă sau în cuptor, tăiată în felii - opțional pentru servit

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 180 grade Celsius și tapetează o tavă cu hârtie de copt.
  2. Condimentează fiecare piept de pui cu piper, apoi peste fiecare file de piept împrăștie ceapa tăiat mărunt. 
  3. Învelește puiul în prosciutto și pune-l în tava pregătită.
  4. Introdu tava în cuptor și coace timp de 35-40 de minute sau până când prosciutto este ușor crocant și puiul este gătit. Păstrează sucul scurs în tavă.
  5. Separat, topește untul într-o tigaie mare, antiaderentă, la foc mediu-mic.
  6. Adaugă ciupercile și gătește, amestecând des timp de 4-5 minute sau până când devin maro auriu și se înmoaie. Adaugă un strop de apă dacă ciupercile au nevoie de umiditate.
  7. Adaugă usturoiul și mai gătește timp de 1 minut.
  8. Adaugă sherry și mai lasă 1 minut, apoi pune smântâna, muștarul și mierea.
  9. Fierbe sosul timp de 1-2 minute până se îngroașă ușor, apoi adaugă și sucul rămas în tigaie. Condimentează bine, apoi fierbe încă 1 minut.
  10. Ia de pe foc, taie puiul în felii groase sau lasă-l întreg și pune-l într-un platou.
  11. Adaugă deasupra sosul și servește cu varză de Bruxelles.

Așadar, smântâna de gătit este un ingredient cheie în multe feluri de mâncare. Atunci când vrei să ai o savoare deosebită în farfurie, încearcă aceste rețete cu smântână de gătit!

Surse foto: iStock.com

Surse articol: foodandwine.com, prettysimplesweet.com, taste.com.au, thespruceeats.com, allrecipes.com

Articolul urmator
Semințe de chia: rețete pe care să le încerci
Semințe de chia: rețete pe care să le încerci
Ce antrenament de slabit ar trebui sa incerci dupa sarbatori?
Incepe quiz
Ce antrenament de slabit ar trebui sa incerci dupa sarbatori?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.