Rețete delicioase
Înapoi la

8 rețete cu rodie pe care sa le încerci iarna

8 rețete cu rodie pe care sa le încerci iarna

Redactor Raluca Margean

Rodia este un fruct pe care-l găsești ușor în orice sezon, este plin de nutrienți și atât de versatil, încât îl poți adăuga în nenumărate feluri de mâncare. De la salate, la înghețate și deserturi, poți prepara o mulțime de rețete delicioase cu rodie. Îți împărtășim în acest articol câteva dintre cele mai bune. 

Timp de gătire:
15-30 minute
Porții:
4-6 porții
Dificultate:
Rețete ușoare
Modalitate de preparare:
Retețe la cuptor
La frigider
Calorii:
300
8 rețete cu rodie pe care sa le încerci iarna

Caracteristici

Beneficiile rodiilor

Rodia este fructul unui arbust fructifer care crește între 5-10 m înălțime. Acest copăcel este originar din Iran și este cultivat în Marea Mediterană, Asia, Africa și Europa.  Fructul are o coajă groasă, de obicei roz intens spre roșu. Interiorul fructului are un țesut alb spongios, în care sunt spații pline cu semințe suculente. Semințele de rodie se pot consuma ca atare, se pot presăra în salate sau se pot adăuga în diverse rețete delicioase. De asemenea, prin stoarcerea semințelor, se poate obține un suc delicios.  

Pe lângă gustul lor deosebit de bun, rodiile sunt cunoscute și pentru importante beneficii pentru sănătate, și anume:

Sunt pline de vitamine și nutrienți

Rodiile conțin fibre și alți nutrienți importanți, precum: folat, vitamina K, E, B6 și potasiu. În plus, au puține calorii și mai conțin vitamina C, fosfor, magneziu și calciu.

Conțin o cantitate semnificativă de antioxidanți 

Studiile au arătat că rodiile au de până la trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde. Antioxidanții sunt substanțe care protejează celulele de deteriorare, ajutând la prevenirea și repararea daunelor ADN-ului care pot duce la cancer. Bineînțeles, rodia singură nu poate ține cancerul la distanță, dar poate fi un plus nutritiv, contribuind la întărirea organismului și lupta împotriva bolii.

Pot reduce inflamația din corp

Inflamația cronică contribuie semnificativ la apariția unor afecțiuni serioase, precum boli de inimă, diabet, boala Alzheimer sau chiar cancer. Conform studiilor de laborator, consumul de rodii poate ajuta la prevenirea inflamației cronice asociate cu risc crescut de boli cronice. Această proprietate se datorează în cea mai mare parte compușilor numiți punicalagine, care au proprietăți antioxidante și antiinflamatorii.

Mențin inima sănătoasă

Grație proprietăților antioxidante ale rodiilor, aceste fructe ajută la reducerea stresului oxidativ, colesterolului rău și a inflamației în artere, ameliorând hipertensiunea arterială și ajutând la combaterea bolii coronariene și aterosclerozei (acumularea plăcii în artere). Aceste boli pot provoca atacuri de cord și accident vascular cerebral.

Ajută la menținerea sub control a diabetului

Conform studiilor, persoanele cu diabet de tip 2 care beau suc de rodie prezintă o îmbunătățire a rezistenței la insulină. De asemenea, oamenii de știință spun că rodiile pot ajuta persoanele fără diabet să mențină o greutate sănătoasă.

Pot reduce riscul de cancer

Rodiile sunt bogate în antioxidanți și flavonoide, ambele fiind cunoscute că împiedică radicalii liberi să deterioreze celulele. În plus, unele studii de eprubetă au arătat rodiile pot ajuta la slăbirea celulelor canceroase și încetinirea răspândirii lor în organism. Conform oamenilor de știință, fructul de rodie poate fi eficient în cancerul de prostată, sân, piele, plămân și colon.

Reduc riscul formării de pietre la rinichi

Studiile au descoperit că rodiile ajută la inhibarea mecanismului prin care se formează pietrele în organism, reglând concentrația de oxalați, calciu și fosfați din sânge, care sunt componente comune ale pietrelor la rinichi.

Ajută la combaterea osteoartritei

Flavonolii din rodie pot ajuta la blocarea inflamației care contribuie la distrugerea cartilajului din articulații, provocând durere și rigiditate. Deși mai sunt necesare studii în acest sens, oamenii de știință spun că sucul de rodie poate avea efecte benefice asupra osteoporozei, osteoartritei și artritei reumatoide.

Cum cureți corect rodia?

Poate fi o mică provocare să cureți rodia și să ajungi la semințele dulci și pline de nutrienți. Însă, dacă știi câteva trucuri, procesul de curățare nu va fi deloc complicat.

Iată una dintre cele mai ușoare metode de a curăța o rodie:

  1. Taie o bucată largă de coajă din partea de sus a fructului, acolo unde se află tulpina. Trage ușor de partea de coajă tăiată și vei vedea în interiorul rodiei săculeții de semințe, despărțiți de secțiuni de țesut alb spongios.
  2. Taie coaja prin locul unde se vede țesutul alb - de sus în jos. Fă mai multe tăieturi, așa cum faci când decojești o portocală.
  3. Încearcă să pătrunzi bine coaja până ajungi la membrana albă și ai grijă să nu tai semințele.
  4. După ce ai tăiat coaja de sus în jos, încearcă să desfaci rodia, trăgând în afară de secțiunile tăiate. Fructul se va desface în formă de stea, ca o floare.
  5. Scoate semințele suculente pentru a le mânca și aruncă membrana albă, care are un gust amar.

Rețeta de sirop de rodie

Siropul sau melasa de rodie este un ingredient comun folosit în special în bucătăria din Orientul Mijlociu și Africa de Nord. Poate fi adăugat la mâncărurile sărate pentru a adăuga un pic de dulceață și aromă acidulată, dar se poate folosi și pentru torturi sau prăjituri. Din această rețetă de sirop de rodie ar trebui să rezulte aproximativ 1 borcan. Iată cât de ușor se face:

Sirop de rodie în bol și semințe de rodie pe o masă
Sursa foto: iStock.com

Ingrediente:

  • 4 căni de suc de rodie
  • 1/2 cană + 2 linguri zahăr
  • 1/4 cană suc de lămâie ( de la o lămâie mare)

Mod de preparare:

  1. Fierbe sucul de rodie, zahărul și sucul de lămâie într-o cratiță la foc mediu-mare. Când sucul fierbe, redu focul la un nivel mediu-mic și lasă-l să fiarbă aproximativ o oră, neacoperit. Amestecă din când în când ca să fii sigură că zahărul nu se lipește de fundul cratiței.
  2. După 45 de minute de fierbere, vei putea observa că s-a redus mult lichid. Redu foarte puțin focul și mai lasă să fiarbă încă 15 minute.
  3. Ca să vezi dacă este gata, introdu o lingură în lichid și vezi dacă are o consistență mai groasă, ca a unui sirop.
  4. Dacă este suficient, oprește focul și lasă siropul de rodie la răcit timp de 30 de minute, apoi toarnă-l într-un borcan. Melasa se îngroașă pe măsură ce se răcește.
  5. Păstrează siropul la frigider până la 6 luni.

Rețete aperitiv cu rodie

Poți folosi rodia într-o mulțime de rețete, inclusiv pentru aperitive. Iată câteva idei interesante pe care să le încerci și tu:

Aperitiv cu nuci pecan și rodie

Acesta este un starter delicios cu doar 5 ingrediente și timp de pregătire de 5 minute. Este perfect pentru petreceri și ocazii speciale pentru că arată foarte bine, dar poate fi pregătit și pentru mese obișnuite și cine cu familia sau prietenii.

Pastă de brânză și semințe de rodie pe pâine
Sursa foto: iStock.com

Ingrediente:

  • 250 grame de cremă de brânză cu smântână
  • ½ cană de semințe de rodie
  • ½ cană de nuci pecan, prăjite și tocate
  • 1 lingură de rozmarin proaspăt tocat
  • ¼ cană miere

Mod de preparare:

  1. Pune într-o tavă de copt nucile pecan decojite și tăiate în jumătăți sau bucăți.
  2. Introdu tava în cuptorul preîncălzit la 175 de grade Celsius și lasă la gătit timp de 10 minute.
  3. Scoate tava din cuptor și pune-o deoparte să se răcească.
  4. Așează crema de brânză pe o farfurie mare de servire.
  5. Adaugă deasupra semințele de rodie, nucile pecan prăjite și rozmarinul proaspăt.
  6. Stropește totul cu miere.
  7. Se poate servi pe biscuiți, felii de baghetă de pâine prăjită sau pe felii de mere.

Morcovi crocanți cu melasă de rodie

Combinația de morcovi dulce cu melasă de rodie este una specială, pe care papilele tale gustative o vor adora. Această rețetă de aperitiv cu rodie este spectaculos de bună, dar și foarte simplu de făcut. Iată ce ingrediente ai nevoie și cum se prepară:

Felii de morcovi crocanți în farfurie
Sursa foto: iStock.com

Ingrediente:

  • 1 kilogram de morcovi, decojiți și tăiați în jumătate sau sferturi pe lungime
  • 1 lingură de ulei de măsline extravirgin
  • 1/4 linguriță sare kosher
  • Un vârf de praf de ardei cayenne
  • 1 linguriță de melasă de rodie
  • 2 linguri coriandru, busuioc sau pătrunjel proaspăt tocat

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 220° Celsius.
  2. Aranjează morcovii într-o tavă de copt, presărând pe deasupra un amestec din ulei, sare și ardei cayenne.
  3. Prăjește morcovii timp de 15 minute, amestecă bine și mai prăjește încă 10 minute.
  4. Scoate apoi tava din cuptor și stropește legumele cu melasă de rodie. Introdu apoi tava din nou în cuptor și mai prăjește morcovii până când sunt aurii și moi, de obicei aproximativ 5 minute.
  5. Servește morcovii ornați cu coriandru.

Rețetă cu rodie - Muhammara

Muhammara este o pastă din ardei roșu copt pe care o poți mânca pe pâine. Are o savoare deosebită, este puțin picantă și se face extrem de ușor.

Pastă din semințe de rodie și lipie
Sursa foto: iStock.com

Ingrediente:

  • 2 ardei grași roșii
  • 4 linguri de ulei de măsline extravirgin
  • 115 grame de nuci prăjite decojite
  • 1 cățel de usturoi tocat grosier
  • 2 ½ linguri de pastă de tomate
  • ¾ cană pesmet
  • 2 linguri de melasă de rodie preparată ca mai sus
  • 1 linguriță de ardei iute Alep (un condiment turcesc)
  • ½ linguriță de zahăr
  • 1 linguriță condiment - sumac
  • ½ linguriță de sare
  • ½ linguriță de piper cayenne - opțional

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 218 de grade Celsius.
  2. Separat, unge ardeii grași cu 1 lingură de ulei de măsline și pune-i într-o tigaie de fontă, ușor unsă cu ulei. Coace ardeii în cuptor timp de aproximativ 30 de minute, întorcându-i o dată sau de două ori.
  3. Scoate-i din cuptor și pune-i într-un bol, acoperindu-i cu o folie de plastic pentru câteva minute (în acest fel, sunt mai ușor de curățat de semințe).
  4. Când ardeii nu mai sunt fierbinți și pot fi manevrați, curăță-i, îndepărtându-le semințele, apoi taie-i în fâșii mici.
  5. Pune ardeii într-un robot de bucătărie, adaugă 3 linguri de ulei de măsline extravirgin, nucile, pasta de roșii, pesmetul, melasa de rodie, ardeiul iute de Alep, zahărul, sumacul, sarea și adeiul cayenne. Amestecă bine până se obține o pastă fină.
  6. Transferă pasta într-un bol de servire, pune un strop de ulei de măsline extravirgin și ornează cu puțină nucă și pătrunjel proaspăt.
  7. Servește pe pâine!

Citește și: Trei idei pentru rețete de aperitive reci

Deserturi cu rodie

Acest fruct minune poate fi integrat în aproape orice desert delicios. În zilele călduroase de vară îți poți prepara o înghețată savuroasă de rodie, iar în orice zi din an îți poți pregăti din acest fruct o tartă sau un cheesecake plin de arome. Iată 2 dintre cele mai bune rețete de deserturi cu rodie:

Cheesecake cu portocale și rodie

Acest desert este perfect pentru a fi preparat la o petrecere sau la un alt eveniment deosebit. Însă, știm sigur că te vei îndrăgosti de el și de aceea îl vei prepara mult mai des. Iată cât de ușor este de preparat:

Felie de cheesecake cu semințe de rodie
Sursa foto: iStock.com

Ingrediente:

  • 250 g biscuiți digestivi
  • 100 g unt topit
  • 600 g cremă de brânză cu smântână
  • 3 portocale - de la care folosim atât coaja, cât și felii pentru decor
  • 3 linguri de lapte
  • 100 g zahăr pudră
  • 150 ml smântână
  • 1 rodie

Mod de preparare:

  1. Zdrobește biscuiții într-un robot de bucătărie, apoi transferă-i într-un castron. Amestecă-i cu untul topit și toarnă-i într-o tavă, împrăștiindu-i pe toată suprafața.
  2. Apasă biscuții ușor cu dosul unei linguri pentru a forma baza, apoi pune-i la rece aproximativ 30 de minute.
  3. Amestecă cu un mixer crema de brânză, coaja de lămâie, laptele și zahărul pudră până se omogenizează. 
  4. Adaugă smântâna și amestecă până când se formează o consistență ca a unei creme groase.
  5. Toarnă umplutura peste baza de biscuiți și întinde uniform, apoi pune tava în frigider cel puțin 4 ore sau peste noapte.
  6. Acoperă cu feliile de portocale și împrăștie deasupra semințele de rodie, apoi servește.

Înghețată de rodie

Răcoritoare fără să fie grea, această rețetă de înghețată cu rodie este un desert irezistibil în orice sezon. Are o culoare frumoasă roz și o aromă bogată.

Cupe de înghețată cu rodie
Sursa foto: iStock.com

Ingrediente:

  • 1 +1/2 cană de smântână groasă
  • 1/2 cană de lapte integral
  • 3/4 cană zahăr
  • 1 + 1/2 linguri amidon de porumb
  • 1/8 linguriță de sare
  • 1 + 1/4 cană suc de rodie
  • 1/3 cană lichior de rodie
  • 1 linguriță de suc proaspăt de lămâie
  • Semințe de rodie ca garnitură

Mod de preparare:

  1. Amestecă smântâna, laptele, zahărul, amidonul de porumb și sarea într-o oală mare.
  2. Pune oala pe aragaz la foc mediu și adu lichidul până la punctul de fierbere, amestecând din când în când.
  3. Lasă să fiarbă 2 minute, dar continuă să amesteci. Ia apoi oala de pe foc și adaugă ingredientele rămase.
  4. Transferă într-un bol și lasă oala la răcit (neacoperită) timp de cel puțin 1 oră.
  5. Congelează într-un recipient ermetic timp de cel puțin 2 ore.

Citește și: Cea mai simplă reţetă de îngheţată. Se face dintr-un singur ingredient!

Salate cu rodie

Rețetele de salate de rodie sunt practic nelimitate, însă îți vom împărtăși în continuare 2 dintre favoritele noastre.

Salată cu rodie și cartofi dulci

Dacă nu te-ai gândit niciodată că aceste două ingrediente fac casă bună împreună, îți recomandăm să încerci această salată. Combină rodia și cartofii cu brânză feta și semințe de dovleac, presară deasupra un dressing din suc de rodie și îți garantăm o cină reușită.

Salată cu semințe de rodie, cartofi și brânză în tigaie
Sursa foto: iStock.com

Ingrediente:

  • 4 cartofi dulci mari decojiți și tăiați în cubulețe
  • 1 lingură ulei de măsline
  • Sare și piper după gust
  • 1 cană semințe de rodie
  • 1/2 cană de semințe de dovleac
  • 1/2 cană de brânză feta
  • frunze de rucola - după gust

Ingrediente pentru dressing-ul de rodie:

  • 2 linguri suc de rodie
  • 2 linguri oțet de vin roșu
  • 1 lingură de miere
  • 2 linguri ulei de măsline
  • Sare și piper după gust

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 210 grade Celsius și pune cartofii dulci tăiați într-o tavă de copt.
  2. Stropește cartofii cu ulei de măsline, sare și piper și amestecă bine până când sunt bine acoperiți.
  3. Introdu tava în cuptor și coace-i timp de 20-30 de minute sau până când cartofii dulci sunt fragezi, amestecând din când în când.
  4. Scoate tava și pune cartofii într-un castron mare. Adaugă semințele de rodie, dovleac, rucola și brânză feta și amestecă.
  5. Pentru a pregăti dressing-ul, amestecă într-un castron mic sucul de rodie, oțetul de vin roșu, mierea, uleiul de măsline, puțină sare și piper.
  6. Stropește salata de cartofi dulci cu dressing-ul și servește.

Rețetă de salată cu rodie și năut

Plină de proteine și extrem de gustoasă, această salată este perfectă pentru un prânz rapid și sănătos.

Salată cu rodie și năut pe o farfurie
Sursa foto: iStock.com

Ingrediente:

  • 1 cană semințe de rodie
  • 1 cană de năut
  • ½ cană de castraveți tăiați cubulețe
  • ½ cană ceapă roșie tăiată cubulețe
  • 2 linguri coriandru tocat
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 1 lingură suc de lămâie
  • Sare și piper după gust

Mod de preparare:

  1. Amestecă într-un castron mare toate ingredientele și servește salata delicioasă

Dacă ți-au plăcut aceste rețete cu rodie, descoperă și: 10 rețete cu zmeură pe care să le încerci

Surse foto: iStock.com

Surse articol: Healthline.com, Insanelygoodrecipes.com, Health.clevelandclinic.org

Articolul urmator
Semințe de chia: rețete pe care să le încerci
Semințe de chia: rețete pe care să le încerci
Ce accesoriu de iarna ti se potriveste?
Incepe quiz
Ce accesoriu de iarna ti se potriveste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.