Cum sa faci lipie traditionala de casa
Cuprins
Daca ai pofta de o shaorma, gandeste-te bine inainte de a da fuga la cel mai apropiat fast food! In loc sa iti pui in pericol sanatatea si silueta mancand un produs preparat in conditii necunoscute, in spatele tejghelei, opteaza pentru pregatirea lui chiar in bucataria ta. Pe langa ingredientele care formeaza umplutura, ai nevoie si de gustoasa lipie. Desigur ca pe aceasta o poti cumpara de la supermarket, insa noi iti propunem sa o prepari chiar tu. Noi iti vom spune, in cele ce urmeaza, cum sa faci o lipie libaneza traditionala de casa!
Lipia libaneza - un tip de paine cu un gust deosebit, pentru un meniu pe masura
Pentru a prepara lipia ai nevoie, in primul rand, de cateva ingrediente:
- 7 grame de drojdie uscata;
- 5 grame de zahar;
- 320 de mililitri de apa calduta;
- 960 de grame de faina;
- 5 grame de sare;
- 30 de mililitri de ulei de masline.
Modul de preparare este urmatorul:
Intr-un recipient, pune 80 de mililitri de apa calda, zaharul si drojdia uscata si lasa deoparte vreme de 10-15 minute, pentru ca aceasta din urma sa se activeze. Intre timp, cerne faina intr-un bol, adauga sarea si amesteca bine. In centru, fa un orificiu folosindu-ti pumnul. Inauntrul acestuia, pune apa cu drojdia si cu zaharul, adaugand si o lingura de ulei de masline precum si restul de apa calduta ramasa. Framanta bine, pana cand obtii un aluat omogen, cu o textura suficient de maleabila. Daca nu are consistenta dorita, mai adauga putina faina ori apa, in functie de situatie. Apoi, poti scoate aluatul din bol, pentru a-l prelucra, mai departe, pe planseta de lucru pe care ai presarat faina in prealabil. Framanta in continuare vreme de cinci minute, apoi adauga si restul de ulei de masline si omogenizeaza aluatul, framantand inca 20 de minute. Dupa aceea, pune compozitia pentru lipia libaneza intr-o tava unsa cu ulei, acoper-o cu un prosop de bucatarie si las-o cel putin doua ore la dospit, intr-un loc mai cald. Odata ce timpul a trecut, framanta din nou aluatul vreme de doua-trei minute si imparte-l in opt bucati. Folosind un sucitor, indreapta fiecare bucata, incercand sa ii dai o forma cat mai apropiata de un rotund. Apoi, lasa-le din nou la dospit pentru aproximativ o jumatate de ora. Dupa aceea, le poti coace, una cate una, intr-o tava rotunda, unsa cu ulei. Lasa-le la copt timp de cateva minute pe-o parte, apoi intoarce-le pe partea cealalta.
Lipia libaneza merge de minune si cu o portie de humus, dar o poti manca si alaturi de o salata de cruditati, specifica sezonului cald.
Pofta buna!
Prepara si tu o lipie libaneza traditionala de casa, pentru a o savura in cadrul unui meniu deosebit.