Rețete delicioase
Adevarata Stare de Bine
Nu Skin
YOUNG&BEAUTIFUL

Reteta de paine de casa pufoasa

Vineri, 15.05.2020
de Andreea Gluh
Timp de gătire:
Peste 60 minute
Porții:
8-10 porții
Modalitate de preparare:
Retețe la cuptor
Calorii:
300
Reteta de paine de casa pufoasa

Caracteristici

Painea este unul dintre produsele de brutarie preferate de multe persoane. Fie ca este vorba despre cea alba, despre cea cu seminte ori despre varietatea cu cartofi, painea a devenit de-a lungul timpului unul dintre alimentele de baza. Daca vrei sa te bucuri de un gust unic, incearca sa o prepari chiar tu.

Afla care este reteta pentru painea de casa pufoasa!
Reteta de paine pufoasa de casa

Scurta istorie a painii

Painea este unul dintre cele mai vechi alimente consumate de oameni. Cele mai vechi dovezi de preparare a ei dateaza din Neolitic, de acum 10 000 de ani. Se pare ca painea preparata in zorii omenirii se consuma nedospita. Reteta pentru cea dospita a aparut de-abia in secolul al XVIII-lea i.Hr., in Egipt. Procesul de dospire s-a datorat folosirii unui alt tip de grau decat cel utilizat pana atunci si anume a unuia cu un inalt continut de gluten.

Egiptenii aveau la dispozitie cateva metode pentru a realiza procesul de dospire: fie foloseau spuma de bere sau de vin, ambele continand drojdie, fie combinau aluatul proaspat cu unul preparat inainte cu cateva zile.

In Antichitate tipurile de paine s-au diversificat, grecii si romanii ajungand sa combine si alte ingrediente cu cele clasice, cum ar fi mirodeniile si mierea. Tot atunci a aparut si painea cu seminte.

In Evul Mediu painii i s-au atribuit si alte utilizari decat cele de aliment. Astfel, bucatile vechi erau folosite ca suport pentru alte feluri de mancare, inlocuind farfuriile. La finalul mesei aceste bucati erau date de pomana celor mai saraci locuitori sau completau masa animalelor din batatura.

In prezent exista o multitudine de retete pentru prepararea painii, in functie de imaginatia si de gusturile fiecarui popor.

Ingrediente pentru paine de casa pufoasa

Daca iti plac sandwich-urile sau daca preferi ca fiecare fel de mancare sa fie insotit de minimum o felie de paine, incearca sa coci acest preparat de brutarie chiar in bucataria ta. Pentru aceasta, ai nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 5 cani de faina;
  • 2 linguri de zahar;
  • 1 lingura si jumatate de sare;
  • 1 lingura si jumatate de drojdie uscata;
  • 2 linguri de ulei;
  • 2 cani de apa calduta.

Mod de preparare pentru paine de casa pufoasa, pas cu pas

  1. Amesteca drojdia uscata cu apa calduta si cu zaharul. In acest mod, substanta va deveni activa si va contribui la cresterea aluatului.
  2. Pune intreaga cantitate de faina pe planseta de lucru si toarna acest amestec in mijloc. Incepe sa framanti coca, pana cand intreaga cantitate de faina este incorporata. Adauga uleiul, pentru a evita ca aluatul sa ti se lipeasca de maini. Verifica, de asemenea, daca consistenta acestuia este cea potrivita. In cazul in care este prea uscat si observi ca se sfarama cu usurinta, mai adauga apa. Daca, din contra, este prea moale, completeaza cu faina.
  3. Framanta aluatul pana cand acesta devine omogen. Pentru ca painea sa fie pufoasa, trebuie lasata la dospit timp de 30 de minute. Asadar, aseaza compozitia intr-un bol si pune deasupra un prosop de hartie. Vei observa ca, pe masura ce trece timpul, aluatul creste si pare ca emana caldura. Acest fenomen se datoreaza drojdiei, care in combinatie cu zaharul are proprietatea de a-si mari volumul, degajand energie calorica.
  4. Este indicat ca in acest timp sa preincalzesti cuptorul la 180 de grade Celsius.
  5. Dupa cele 30 de minute destinate dospirii, pune aluatul la copt. Pentru a te asigura ca painea nu va ramane lipita de tava dupa coacere, tapeteaza fundul si peretii acesteia cu hartie speciala pentru copt.

Timpul de coacere a painii de casa este de 25-35 de minute, dupa care poate fi scoasa din cuptor. Scoate-o din tava in care ai copt-o, pentru a evita incruzirea si pune-o pe un gratar mai inalt, care sa nu se atinga de blatul de bucatarie.

In functie de preferinte, poti folosi in loc de faina alba diverse tipuri de faina integrala. De asemenea, poti adauga diverse combinatii de seminte in aluat.

Pofta buna!

Poti incerca sa respecti si acesti pasi, prezentati in filmuletul de mai jos, pentru ca reteta de paine de casa pufoasa sa nu dea gres. 

Reteta de paine de casa pufoasa va fi savurata de intreaga familie, deoarece are o aroma aparte si este sanatoasa. In plus, vei fi sigura ca preparatul este lipsit de conservanti sau de alte adaosuri alimentare. de casa pufoasa.

Poate vrei sa incerci si aceste patru retete usoare de mancarica pe care sa le gusti cu cateva felii de paine de casa pufoasa. 

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.1 (83)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta

    Ai nevoie de un SFAT?

    Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

    întreabă

    LIKE si intra in universul divelor!