Rețete delicioase
Înapoi la

Chiftelute suedeze cu sos alb

Chiftelute suedeze cu sos alb

Cristina Tarziu

Chiftelutele suedeze sunt mici, foarte aromate, uneori se servesc cu sos, ca fel principal, alteori le gasesti cu scobitori infipte in ele, servite ca aperitive. Retetele variaza usor de la bucatar la bucatar si de la familie la familie, insa indiferent pentru care optezi, in mai toate cazurile vei obtine chiftelute cu o textura elastica si un sos cremos, daca alegi sa il prepari. Carnea de vita si de porc apare cel mai adesea in retetele de chiftelute suedeze, desi unele variante recomanda si carnea de vitel. Din combinatia de vita si porc, insa, in proportii egale, vei obtine chiftelute aromate si elastice, dar si suficient de suculente si fragede.

Reteta de chiftelute suedeze



Ai nevoie de:

2 felii de paine alba
120 ml de lapte
3 linguri de unt clarificat (il poti gasi in anumite magazine de specialitate sau il poti prepara chiar tu. Vezi aici cum sa prepari ghee!)
350g de carne de porc tocata (ideal ar fi sa o toci chiar tu)
350g de carne de vita tocata
2 galbenusuri de ou
o ceapa mica taiata marunt
o jumatate de lingurita de piper
un sfert de lingurita de boabe de ienibahar facute pudra in mojar
un sfert de lingurita de nucsoara
70 g de faina alba
300 ml de supa de vita
100 ml de smantana grasa
sare, dupa gust

Mod de preparare:

Rupe feliile de paine in bucatele si pune-le intr-un bol, cu laptele.

Intr-o tigaie topeste o lingura de unt clarificat, adauga ceapa maruntita si un varf de sare si lasa-le pe foc amestecand in continuu pana ce ceapa s-a inmuiat.

Intr-un bol mare pune amestecul de paine si lapte, carnea de vita, carnea de porc, galbenusurile de ou, 1 lingurita de sare (mai mult sau mai putin, dupa gust), piperul, ienibaharul, nucsoara si ceapa calita. Amesteca bine totul cu mainile, pana ce obtii o pasta omogena.

Formeaza chiftelutele si pune-le pe o farfurie unsa cu putin ulei.

Incinge restul de unt clarificat intr-o tigaie si prajeste chiftelutele pana ce devin aurii. Daca nu vrei sa le servesti cu sos, asta e tot! Daca vrei varianta „completa", pune chiftelutele in cuptorul usor incalzit (pentru a le mentine calde) si ocupa-te in continuare de sosul cremos.

Pune faina in tigaia in care ai prajit chiftelutele si amesteca pentru 1-2 minute sau pana ce capata o culoare maroniu foarte deschis. Adauga treptat supa de vita si continua sa amesteci. Adauga si smantana si mai lasa sosul pe foc pana ce ajunge la consistenta dorita.

Scoate chiftelutele din cuptor, toarna sosul deasupra si serveste. Poti prepara o garnitura de piure de cartofi sau le poti servi ca atare.

Daca ai optat pentru varianta de chiftelute suedeze ca aperitiv, sari peste pasii de preparare a sosului si doar infige niste scobitoare simpatice in fiecare chifteluta.

Asta e tot! Pofta buna!
Articolul urmator
10 rețete rapide cu conopidă
10 rețete rapide cu conopidă
Ce fel de pizza ar trebui sa comanzi?
Incepe quiz
Ce fel de pizza ar trebui sa comanzi?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.