Rețete delicioase
Înapoi la

Cum îți faci acasă ceai turcesc

Cum îți faci acasă ceai turcesc

Dana Ungureanu

Timp de gătire:
5-10 minute
Porții:
4-6 porții
Dificultate:
Rețete ușoare
Modalitate de preparare:
Fierbere
Cum îți faci acasă ceai turcesc

Caracteristici

Oamenii care nu sunt familiarizați cu Turcia și nu cunosc foarte multe informații despre tradiția și cultura acestei țări presupun că băutura națională este cafeaua, însă, de fapt, ceaiul turcesc este o băutură inseparabilă a culturii turceșți. Femeile, familia și prietenii se întâlnesc deseori în locurile special amenajate pentru a servi ceaiul, în timp ce bărbații iau cu asalt ceainăriile, care reprezintă un punct de interes al majorității satelor și orașelor.

Cultura ceaiului este foarte apreciată în Turcia, iar savurarea acestei băuturi reprezintă un bun prilej pentru a socializa și pentru a se lega noi relații de prietenie. O ceașcă de ceai, savurată în prima parte a zilei, reprezintă cel mai frumos mod de a-ți începe ziua.

În timp ce chinezii și indienii se mândresc că au descoperit și consumat ceaiul de mii de ani, turcii și-au dezvoltat un mod propriu de a prepara și a bea ceaiul negru.

Poporul turc a început să consume această băutură după căderea Imperiului Otoman, când tradiția cafelei a devenit una destul de costisitoare, deoarece aceasta a devenit o marfă de import. Producția propriu-zisă de ceai a început să se dezvolte în primii ani ai Republicii, de-a lungul regiunii de est a Mării Negre. Multe dintre plantațiile de ceai au fost grupate în jurul orașului Rize, prima fabrică fiind construită în anul 1947. 

Ce beneficii are ceaiul turcesc

Deși băutura tradițională turcească este oferită în semn de ospitalitate și prietenie, aceasta are și foarte multe beneficii pentru sănătate. Conform studiilor, ceaiul negru îmbunătățește circulația sângelui și contribuie la buna funcționare a inimii, fiind astfel un aliat puternic în prevenirea atacului de cord.

pahare de ceai turcesc servite alaturi de fructe

Flavonoidele din ceai, acei compuși vegetali care colorează plantele în nuanțe vii și intense, ajută la scăderea nivelului de colesterol, contribuie la stabilizarea metabolismului și previn apariția diabetului.

Această băutură este deosebit de utilă și în curele de slăbire, deoarece stimulează digestia și arde grăsimile.

Polifenolii din ceai previn formarea celulelor canceroase, iar cercetătorii sunt de părere că un consum regulat de ceai negru diminuează semnificativ riscul apariției cancerului.

Cofeina din ceai îmbunătățește memoria și puterea de concentrare, fiind astfel recomandată persoanelor care se confruntă cu stări de oboseală sau stres. Totodată, ajută la îmbunătățirea sistemului imunitar.

Având un conținut mai mic de cofeină, acest ceai poate înlocui cu succes cafeaua, fiind și un puternic stimulent intelectual.

Un alt beneficiu pe care îl are este acela că protejează dantura, grație conținutului de polifenoli care împiedică formarea plăcii bacteriene și apariția cariilor.

Cum se consumă băutura tradițională turcească

Fiind foarte aromat și concentrat, ceaiul turcesc nu se consumă în cești mari sau căni, motiv pentru care acesta va fi servit întotdeauna în pahare delicate, sub formă de cupă de lalea (cu margini aurite). Turcii nu adaugă lapte în ceai, însă obișnuiesc să îl consume cu două sau cu mai multe cuburi de zahăr.

Acest ceai poate fi servit mai slab, fiind mai deschis la culoare, sau mai tare, fiind mai închis la culoare. Dacă plănuiești să vizitezi Turcia, vei putea servi această băutură în cafenele sau ceainării, iar în unele locații îți poți reumple paharul ori de câte ori dorești.

Ca o dovadă de ospitalitate, dacă te împrietenești cu localnicii, sunt șanse foarte mari ca aceștia să te invite la ei acasă pentru a servi împreună ceaiul.

Ceai turcesc: mod de preparare  

Foarte multe persoane care vizitează Turcia se bucură de savoarea tradiționalului ceai și își cumpără câteva cutii pentru a savura și acasă minunata băutură.

Nu este nevoie de măiestrie pentru a prepara un ceai turcesc, însă cu siguranță există câteva trucuri foarte importante care ajută la obținerea gustului autentic. Desigur, și calitatea ceaiului este foarte importantă, deoarece foarte multe persoane nu știu ce producători sunt mai buni.

De exemplu, în Turcia, întreaga coastă estică a Mării Negre este împânzită cu foarte multe ferme de ceai, motiv pentru care există foarte multe mărci pe care le poți cumpăra. Dacă ai posibilitatea să vizitezi această țară, este recomandat să optezi pentru mărcile locale, care sunt disponibile într-o varietate de cantități și ambalaje.

De ce este recomandat să cumperi ceai chiar din zona de proveniență? Pentru că cea mai mare parte a ceaiului negru din Turcia este procesat folosind o metodă de oxidare, motiv pentru care fierberea apei este necesară pentru a se obține gustul autentic.

metoda de preparare a ceaiului turcesc

Ce presupune metoda turcească de preparare a ceaiului

Pentru preparare este necesar să folosești un ceainic turcesc (Caydanlik), care este format dintr-un vas mic așezat peste un vas de dimensiuni mari.

Se pune apă la fiert în două vase diferite – vasul mic se folosește pentru a se obține o băutură concentrată, iar vasul mai mare se folosește pentru a avea apă fiartă suplimentară.

Se adaugă în vasul mic o linguriță de frunze de ceai pentru fiecare pahar în care urmează să fie servit. Timpul pentru infuzie este de zece minute, iar reîncălzirea apei nu este necesară.

Separat, se lasă la fiert apă în vasul mare.

Când ceaiul este gata pentru a fi servit, se pune în fiecare pahar doar o treime de ceai, iar restul se completează cu apă din vasul mare. Desigur, cantitățile diferă în funcție de preferințe, însă un ceai turcesc preparat corect trebuie să aibă o culoare roșiatică. La final se adaugă câteva cuburi de zahăr și se amestecă până când acestea se omogenizează.

Dacă se dorește o aromă mai intensă, paharele trebuie umplute pe jumătate, iar restul se completează cu apă din vasul mare.

Contraindicații în ceea ce privește consumul de ceai turcesc

Ceaiul turcesc este bogat în aminoacizi, uleiuri volatile, iod, vitaminele B1, B2, C, PP și K, cât și în minerale precum zinc, calciu, crom, magneziu, fier, potasiu, fosfor și fluor. Cu toate acestea, din cauza conținutului ridicat de cofeină, această băutură poate produce insomnii, crește conținutul de acid gastric, agravând astfel simptomele ulcerului, scade nivelul de potasiu din sânge și crește tensiunea arterială.

Persoanele care se confruntă cu afecțiuni hepatice, care sunt cardiace sau care suferă de diabet trebuie să consulte un medic specialist înainte să consume ceai turcesc.

Totodată, este recomandat ca acest ceai să fie consumat cu o oră înainte de masă sau la o oră și jumătate după masă, deoarece împiedică absorția fierului în organism.

Femeile însărcinate nu trebuie să consume mai mult de două căni de ceai negru pe zi, deoarece acesta are un conținut ridicat de cofeină și poate dăuna fătului.

Surse foto: iStock.com; unsplash.com

Articolul urmator
Mari, fragede și pufoase ca un nor! Cum să faci gogoși care ți se topesc în gură după rețeta lui Sorin Bontea
Mari, fragede și pufoase ca un nor! Cum să faci gogoși care ți se topesc în gură după rețeta lui Sorin Bontea
Ar trebui să îți faci breton?
Incepe quiz
Ar trebui să îți faci breton?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.4 (14)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.