Rețete delicioase
Înapoi la

Carnea de struţ: ce gust are și cum se gătește corect

Carnea de struţ: ce gust are și cum se gătește corect

Redactor Andreea Baluteanu

Încercăm să minimizăm consumul de carne roșie, atât din cauza inconvenientelor pe care le presupune la adresa sănătății noastre, dar și pentru că reprezintă un pericol pentru mediul înconjurător, contribuind la degradarea climei prin emisiile ridicate de gaze. Dacă ți-am spune, însă, că există o alternativă sigură și delicioasă, și anume carnea de struț?

Află din rândurile de mai jos tot ce trebuie să știi despre carnea de struț, și vei vedea că nu vei mai privi cu indiferență acest ingredient atât de apreciat de către chefi!

Timp de gătire:
Peste 60 minute
Porții:
4-6 porții
Dificultate:
Rețete deosebite
Modalitate de preparare:
Retețe la cuptor
Rețete la tigaie
Carnea de struţ: ce gust are și cum se gătește corect

Caracteristici

Ce gust are carnea de struț?

Cea mai mare pasăre de pe Pământ, putând ajunge până la o greutate de 150 de kilograme, struțul nu zboară, dar aleargă, și atinge chiar viteze de circa 70 km/h! Originar din Africa, dar adaptat la numeroase climate, struțul este azi crescut în ferme de pe tot cuprinsul lumii, majoritatea fiind localizate în America, dar având corespondent și pe teritoriul țării noastre.

friptura de strut cu legume in farfurie alba pe un blat de lemn

Dacă te întrebi cu ce seamănă la gust carnea de struț, cel mai adecvat răspuns este vita. Connaisseurii atrag, însă, atenția că aroma e mai pregnantă și mai bogată, cu accente de nucă, fiind mai degrabă similară cu gustul cărnii provenite de la vacile care pasc iarbă în aer liber.

Însă compoziția nutrițională a cărnii de struț se apropie mai mult de cea a vânatului, fiind mai slabă și neprezentând nici fenomenul de „marmorare” caracteristic vitei, respectiv de distribuție a grăsimilor în țesutul muscular, acele „firișoare albe” ce se topesc în timpul pregătirii, frăgezind gustul, dar „explodând” din punct de vedere caloric.

Sunt degustători care afirmă însă că acest tip de carne e fad, recomandând cu căldură asezonarea și marinarea sa.

Proprietățile cărnii de struț

Când vine vorba despre carnea de struț, merită remarcat indicele său nutrițional. Ca să îți explicăm cum se cuvine, trebuie să subliniem că, deși aparține unei păsări, carnea de struț face parte din categoria „cărnurilor roșii”, dar e mult mai sănătoasă decât vita, cu care e adesea comparată.

Struțul este prin definiție erbivor, dar se hrănește și cu insecte și cu animale mici, de unde profilul său nutrițional superior. Carnea de struț se caracterizează printr-o nuanță roșie intensă, datorată coeficientului ridicat de mioglobină, o proteină care se înroșește la oxigenare.

Însă ce trebuie reținut e faptul că acest tip de carne se numără printre cele mai sănătoase alegeri. Fiind o carne slabă, fără grăsimi în proporție de 97%, e recomandată celor care suferă de diabet sau hipertensiune. Compoziția scăzută în sodiu și colesterol o face excelentă însă pentru oricine.

De partea cealaltă, carnea de struț prezintă niveluri ridicate de acizi grași polisaturați și un coeficient scăzut de acizi grași saturați. Pe lista sa de beneficii se numără și un conținut superior de fier și zinc, minerale necesare pentru starea ta de sănătate.

Ești pasionată de cifre? Află că o porție de friptură de struț are 3 gr de grăsime și 110-125 de calorii; prin comparație, carnea de vită îți aduce 5 gr de grăsime și 125-130 de calorii.

3 moduri în care poți găti carnea de struț

Carnea de struț este unul dintre cele mai slabe tipuri de carne pe care le vei găti, așa că nu ai de ce să îți faci griji că va pierde în greutate după preparare. În cazul cărnii de struț, obții exact ceea ce plătești, și nici nu îți bați capul cu înlăturarea porțiunilor prea grase.

Ca sfaturi de gătire, ia în calcul că există riscul să depășești temperatura ideală de preparare, bucătarii recomandând în acest sens fripturile medium rare. Nu strică să folosești un termometru de carne, mai ales că, la cât ai plătit pe acea bucată de pulpă de struț, merită să fii precaută. Temperatura ideală de preparare e de 65 de grade Celsius pentru o friptură medium și de 50 de grade pentru un preparat rare.

Dar cum poți să gătești carnea de struț? La fel cum procedezi cu cea de vită, fără să uiți însă recomandările de mai sus!

  • Pe grill. Cum carnea de struț e atât de sănătoasă, ar fi păcat să îi strici tu coeficientul nutrițional, așa că alege o metodă de preparare la fel de benefică. Taie mușchiul sau filet-ul în forma dorită și gătește cu înțelepciune, nedepășind stadiul de medium.
  • La cuptor. La fel de sănătoasă, o porție de pulpă de struț la cuptor, asezonată cu sare, ierburi aromatice și usturoi e pur și simplu delicioasă. Pune-o la marinat peste noapte pentru că acest tip de carne tinde să își piardă repede savoarea: astfel o menții proaspătă și zemoasă.
  • La tigaie. Dacă adori prăjelile, presupunem că nu te vei opri din a le savura tocmai când e vorba de carnea de struț. Folosește însă o tigaie de fier forjat și alege prepararea în unt în loc de ulei.

imagine cu bucati de carne cruda de strut asezonate cu verdeturi

Poți găti de asemenea mici sau chiar hamburgeri și hotdogi din carne de struț: imaginația ta nu ar trebui să aibă limite.

În ceea ce privește „potriveala”, carnea de struț se împacă de minune cu vinul roșu și rozmarinul.

Cât costă un kilogram de carne de struț

Pentru că e mai greu accesibilă decât vita sau puiul și se regăsește în cantități mai mici, carnea de struț e și mai costisitoare.

Contează mult de unde faci achiziția. Astfel, la ogradacustruti.ro, prețul unei caserole de 250 de grame de carne de struț pentru șnițele este de 28,41 de lei (113,64 lei/kg).

La buno-gourmet.ro, steak-ul de struț costă 149 lei/kg, în timp ce pentru 6 mici de struț scoți din buzunar 25 de lei. Vrei totul de-a gata? Un kilogram de gulaș de struț ajunge până la 79 de lei.

La ocazii speciale, poți găsi friptură de struț și la Lidl, în gama Deluxe, prețul recomandat fiind de 73,30 de lei/kg.

Carne de struț reţete

Te tentează să prepari și tu carnea de struț? Îți lăsăm mai jos o rețetă de struț cu ciuperci gustoasă și sănătoasă, care va face deliciul meselor tale!

Cum depozitezi carnea de struț

Nu ai nevoie să păstrezi în condiții speciale carnea de struț. Pune la congelator, în pungi vidate, pentru a-i păstra proprietățile.

Ține cont însă că trebuie să prepari carnea în maximum 10 zile după ce ai dezghețat-o.

De ce se spune că e cea mai sustenabilă carne?

Provocările climatice cu care ne confruntăm ne-au determinat să fim mult mai responsabili cu alegerile noastre alimentare. Astfel, te vei bucura să afli că acest tip de carne e o opțiune sustenabilă mai ales atunci când îl compari cu carnea de vită. Cirezile de vaci au nevoie de resurse susținute, atât de componenta umană, dar și de energie și de teritoriu, pe de altă parte efectul de seră al creșterii lor fiind mai pronunțat decât în cazul porcilor, puilor sau, bineînțeles, struțului.

Pare greu de crezut fiindcă struțul e o pasăre atât de mare? Ține însă cont că rezistă în condiții aride, așa că va consuma 1/3 din apa proaspătă necesară unei vite și va emite în schimb 1/10 din gazele de seră emanate de acest animal.

Desigur, nu trebuie să iei în considerare aceste calcule, dacă nu dorești. Indiferent de gusturile tale, carnea de struț poate fi o delectare.

Cu excepția cazului în care vrei să devii vegetariană, alegere pe care o încurajăm cu căldură, căci e considerată de către nutriționiști cea mai benefică nu numai pentru tine, dar și pentru mediu!

 

Surse foto: iStock

Surse articol: American Ostrich Farm, Science Direct

Articolul urmator
Mușchiulet de porc la cuptor: rețeta perfectă pentru orice anotimp
Mușchiulet de porc la cuptor: rețeta perfectă pentru orice anotimp
1 din 10 oameni identifică corect aceste animale
Incepe quiz
1 din 10 oameni identifică corect aceste animale

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.5 (7)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.