Rețete delicioase
Înapoi la

Cea mai simplă și delicioasă reţetă de fanesca

Cea mai simplă și delicioasă reţetă de fanesca

Redactor Andreea Baluteanu

Timp de gătire:
Peste 60 minute
Porții:
8-10 porții
Dificultate:
Rețete deosebite
Modalitate de preparare:
Rețete la tigaie
Rețete la ceaun
Fierbere
Cea mai simplă și delicioasă reţetă de fanesca

Caracteristici

Ai poftă de ceva delicios, gustos și sățios și nu prea știi ce să mai așezi pe masă? Visezi să călătorești dacă nu cu trupul, măcar cu gândul și cu papilele gustative într-un loc exotic? Atunci recomandarea noastră culinară de azi îți va merge direct la inimă. Îți aduce aproape atmosfera caldă de la Ecuador și mireasma pârguită a legumelor specifice acestei zone. 

E adevărat că trebuie să faci ceva cumpărături pentru o porție de fanesca, supa tradițională originară din regiunea Ecuatorului, dar, crede-ne, va merita. Nu numai că te vei linge pe degete la finalul mesei, dar vei face și senzație printre prietenii tăi amatori de gusturi rare și desăvârșite. Descoperă mai jos o rețetă de fanesca delicioasă, care te va face să te topești de plăcere!

Rețetă de fanesca din Ecuador: supa după care toți se dau în vânt

Singurul inconvenient al unei rețete de fanesca este că vei avea nevoie de o listă destul de cuprinzătoare de cumpărături, dar, în rest, modalitatea de preparare e floare la ureche! În plus, preparatul e magic înainte de Crăciun, amintindu-ți că această sărbătoare nu trebuie să se refere numai la tradițiile noastre, ci și la comuniunea dintre toate sufletele de pe această lume. Ș cum ai putea realiza mai bine această misiune sfântă decât degustând din supa pe care locuitorii din Ecuador o pregătesc cu sufletul preaplin doar o dată pe an, de Paște? Ți-am spus că azi îți vom recomanda ceva cu totul și cu totul special.

„Inima” unei rețeta de fanesca sunt leguminoasele și în principal fasolea, care se regăsește din plin la Ecuator. Cu toate acestea, să găsești specialităţi din America de Sud poate fi mai provocator la noi, așa că rețeta noastră înlocuiește acolo unde este posibil alimentele tradiționale cu ingrediente pe care le poți cumpăra și de la noi. Iată cea mai simplă și mai delicioasă rețetă de fanesca!

Ingrediente:

  • 900 de grame de cod Bacalao, respectiv sortimentul de cod foarte sărat și uscat;
  • 1 kg de zucchini mărunțiți;
  • 6 căni de dovleac Butternut mărunțit;
  • 2 căni de varză tăiată mărunt;
  • 4 căni de fasole Fava fiartă și curățată de pieliță;
  • 4 căni de boabe de porumb fierte;
  • 3 căni de mazăre fiartă;
  • 2 căni de fasole Lima fiartă;
  • 2 căni de fasole Cannellini fiartă;
  • 2 căni de boabe de lupin curățate de pieliță;
  • 2 căni de orez fiert și moale;
  • 8 linguri de unt;
  • 1 linguriță de pudră de Urucum (Annatto);
  • 1 cană de ceapă albă mărunțită;
  • 1 cană de ceapă roșie mărunțită;
  • 10 căței de usturoi zdrobiți;
  • 1 lingură de chimion;
  • 1 lingură de oregano uscat;
  • 1 linguriță de piper măcinat;
  • 2 căni de alune prăjite;
  • 10-12 căni de lapte (dacă vrei să folosești mai puțin lapte, îl poți înlocui cu zeama rămasă după fierberea legumelor);
  • 1 cană de smântână;
  • 300-340 de grame de de cremă de brânză moale;
  • 150 de grame de brânză feta;
  • o jumătate de legătură de pătrunjel;
  • sare și piper, după gust.

Modalitate de preparare:

  1. Ca să desărezi codul, începe prin a-l înmuia în apă timp de 24 sau chiar 48 de ore, dacă vrei o aromă mai subtilă. Apa trebuie schimbată o dată la 6-8 ore, dar ține cont de faptul că peștele nu trebuie lipsit complet de sare, ca nu cumva să își piardă aroma. La final, taie codul în bucății medii.
  2. Pune la fiert zucchini și dovleacul Butternut și acoperă cu apă, lăsându-le să se „perpelească” la foc mic până ce se înmoaie. La final, nu arunca apa, ci păstreaz-o pentru a mai înlocui din lapte așa cum ți-am indicat la lista de ingrediente.
  3. Fierbe varza timp de aproximativ 3 minute.
  4. Într-un blender amestecă varza, zucchini și dovleceii alături de orez până ce se formează un piure cremos. Dacă ți se pare că mixul e prea dens, poți să mai adaugi din apa rămasă de la legume.
  5. Umple o tigaie cu 6 căni de lapte și când începe să fiarbă adaugă bucățile de cod. Amestecă viguros cât timp te gândești la minunăția de gust, timp de 8-10 minute.
  6. Amestecă alunele cu încă 2 căni de lapte și pune-le deoparte.
  7. În oala de supă, încălzește mai întâi untul, apoi adaugă cepele, usturoiul, pudra de Urucum, chimionul, oregano și piperul și călește-le împreună timp de aproximativ 5 minute.
  8. Adaugă piureul din blender și amestecă bine.
  9. „Invită” în preparatul tău încă 2 sau 4 căni de lapte și continuă să mixezi.
  10. Include în rețeta de fanesca toate soiurile de fasole, porumbul și mazărea.
  11. Amestecă iar și lasă pe foc 15 minute, timp în care vei continua să mixezi salivând de poftă, ca nu cumva ingredientele să se prindă pe fund.
  12. E timpul să adaugi laptele care a rămas de la prepararea codului și peștele. Poți include tot peștele odată sau poți păstra câteva bucăți pe care să le servești direct în porția de fanesca, dacă vrei o aromă mai moderată a preparatului originar de la Ecuador.
  13. E timpul pentru un strop de răsfăț, că doar nu degeaba ai muncit atât. Gustă supa și sărează după preferințe, dar amintește-ți că mai rămâne să adaugi și brânza feta, deci nu exagera.
  14. Adaugă mixul de lapte și alune și mai gătește încă 10 minute, amestecând cu putere reînnoită.
  15. Cu aproximativ 5-10 minute înainte să chemi pe toată lumea la masă, fă cunoștință preparatului tău minune cu boabele de lupin, smântâna, crema de brânză și feta și amestecă până se dizolvă toate atât de îmbietor.
  16. Nu mai rămâne decât să presari pe deasupra pătrunjel, sare și piper după gust.
  17. Servește delicioasa ta supă fanesca alături de ou fiert, ceapă albă marinată cu felii de lime, brânză, avocado sau feliuțe de ardei iute. În farfurii te va aștepta aburindă și ademenitoare o rețetă de fanesca exotică, mirosind a soare de la Ecuador și pregătită într-o bucătărie românească înmiresmată cu călătorii de pe alte meleaguri.

Ți-am pregătit mai jos și un filmuleț care va explica toți pașii de mai sus, pentru ca rețeta de fanesca să devină o prezență familiară în bucătăria ta!

Îți place să stai în bucătărie, dar nu prea te înțelegi bine cu ustensilele și cântarele? Descoperă 5 rețete de prăjituri simple pentru începători! Vezi și cum să prepari foi de plăcintă fragede chiar la tine acasă!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Biscuiți cu mascarpone: rețetă rapidă pentru un desert delicios
Biscuiți cu mascarpone: rețetă rapidă pentru un desert delicios
Care este cea mai mare calitate a ta?
Incepe quiz
Care este cea mai mare calitate a ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.