Sunt blogger culinar din 2015. Bucataria pentru mine este o pasiune si este locul in care ma retrag dupa o zi grea la munca. Este posibil ca si pregatirea mea de chimist sa fi facut apropierea mai usoara de gastronomie, fiindca in mare parte ...
Toate mâncărurile pregătite cu dragoste ies delicioase, însă cele mai bune preparate vor fi întotdeauna prăjiturile de casă. Preparate pentru persoanele dragi, aceste deserturi nu au cum să nu iasă bine, chiar și dacă ești nouă în tainele bucătăriei. Află în continuare ce rețete delicioase de prăjituri vechi de casă îți recomandăm și pregătește-le și tu familiei tale deoarece cu siguranță toți vor fi încântați.
Rețete de prăjituri vechi de casă
Cele mai bune prăjituri sunt cele făcute în casă, de mama sau bunica. Pe lângă faptul că sunt mai sănătoase și mai gustoase decât orice găsești în comerț, aceste preparate ajută la crearea unor amintiri plăcute care însoțesc o persoană pe tot parcursul vieții sale. Copiii pot ajuta gospodinele în măsurarea sau amestecarea ingredientelor, această activitate fiind o ocazie ideală pentru a petrece timp de calitate cu cei mici. Iată câteva rețete de prăjituri vechi de casă pe care le poți încerca și tu alături de copilul tău:
Cornulețe fragede cu nucă
Acestea sunt delicioase și se prepară foarte ușor. Află în continuare tot ce trebuie să faci, pas cu pas.
Ingrediente:
2 ouă
100 grame de unt la temperatura camerei
1 linguriță de vanilie
500 grame de făină
200 grame de nucă măcinată
100 grame de zahăr pudră
zahăr pudră pentru a orna cornulețele
Mod de preparare:
Amestecă untul moale cu ouăle, zahărul pudră și vanilia până se obține un aluat omogen.
Adaugă apoi nuca și amestecă bine.
Adaugă făină, puțin câte puțin, frământând bine. Trebuie să obții un aluat care nu se lipește de mâini.
Pune aluatul la rece timp de cel puțin 30 minute.
Modelează cornulețele din aluatul respectiv în formă de semilună, apoi pune-le pe o tavă tapetată cu hârtie de copt.
Introdu cornulețele în cuptorul preîncălzit la 180 grade timp de 10 minute, atât cât să se rumenească ușor.
Scoate-le din cuptor și dă-le prin zahăr pudră, cât mai sunt încă puțin calde.
Acesta reprezintă un desert delicios pe care nu trebuie să-l ratezi. Este foarte simplu de făcut, dar atât de gustos încât te lingi pe degete.
Ingrediente pentru aluat:
1 ou
75 gr unt topit și răcit
50 grame de zahăr
75 ml de lapte dulce
1 linguriță de vanilie
1 praf de sare
1/2 linguriță de amoniac amestecat cu puțină zeamă de lămâie
300 grame de făină
Ingrediente pentru crema de ciocolată:
2 ouă
150 grame de unt
150 grame de zahăr
100 grame de ciocolată
2 lingurițe esență de rom
2 linguri nucă măcinată fin
Mod de preparare:
Amestecă cu mixerul ouăle întregi cu zahărul și un praf de sare până obții un conținut pufos și alb.
Adaugă apoi untul topit, laptele, vanilia, amoniacul în zeama de lămâie și apoi treptat făina.
Frământă aluatul până devine ferm și nu se mai lipește.
Acoperă cu o folie de plastic și lasă-l așa la frigider până pregătești crema.
Pentru cremă, amestecă ouăle întregi cu zahărul pe baie de abur până se îngroașă bine, apoi adaugă ciocolata mărunțită și untul tăiat în cuburi mici.
Amestecă până se omogenizează totul bine, apoi ia oala de pe foc și adaugă esența de rom și nucile.
Lasă crema la răcit puțin și apoi pune-o la frigider.
Scoate aluatul din frigider și încinge puțin aparatul sau forma de nuci și unge-l cu puțin ulei.
Formează mici bile de aluat și pune-le în formă, apoi coace-le bine pe ambele părți.
Curăță cojile de nuci răcite pe margini, îndepărtând excesul de aluat. Mărunțește resturile și pune-le în cremă.
Umple fiecare coajă de nucă cu cremă și apoi pune-le una peste alta. Când sunt toate gata, pune-le la rece să se frăgezească.
Prăjituri deosebite de casă: delicioasa Greta Garbo
Aceasta este un desert foarte gustos care pare greu de făcut la început, însă nu este chiar așa. Iată ce trebuie să faci ca să iasă cea mai bună prăjitură de casă:
Ingrediente:
550 grame de făină
50 ml lapte dulce
30 grame de drojdie proaspătă
100 grame de zahăr
200 grame de smântână cu 20% grăsime
100 grame de unt gras (cel mai bun este cel cu 82% grăsime)
100 grame de untură
2 gălbenușuri de ou
1/2 de linguriță cu sare
1 lingură cu esență de vanilie
Ingrediente pentru umplutură:
400 grame de gem de prune sau caise
300 grame de nucă
100 grame de zahăr
Ingredient pentru glazură:
75 ml apă
50 grame de zahăr
30 grame de cacao
30 grame de unt (opțional)
Mod de preparare:
Pune drojdia într-un bol împreună cu zahărul și laptele călduț. Amestecă bine până când se topește zahărul și se dizolvă drojdia.
Separat, cerne făina și amestecă cu sarea.
Amestecă gălbenușurile cu untul și untura topite, smântâna, vanilia, iar la final adaugă treptat făina cernută amestecată cu sarea. Trebuie să obții un aluat moale dar care nu se lipește.
Acoperă castronul de aluat cu un prosop de bucătărie și-l lasă-l așa timp de aproximativ 15 minute, ca să crească puțin.
Aprinde cuptorul la 180 de grade și tapetează o tavă cu hârtie de copt.
Pune aluatul pe suprafața de lucru și împarte-l în 4 bucăți egale, apoi întinde fiecare bucată pe suprafața de lucru presărată cu făină. Ai grijă să o presezi cu mâna ca să aibă aceeași grosime peste tot și apoi, întinde-o bine cu un sucitor ca să încapă în tavă.
Pune bucata de aluat în tavă, înțepând-o din loc în loc cu furculița și apoi unge-o cu gem și presară o treime din nuca măcinată amestecată cu 100 grame de zahăr.
Procedează la fel și cu cealalte foi, punându-le una peste alta în tavă. Ultima foaie nu o mai ungi, doar o înțepi din loc în loc.
Lasă aluatul așa să dospească la loc cald timp de 15 minute, apoi pune tava la cuptor pentru aproximativ o oră.
Pentru a vedea dacă prăjitura este gata, fă testul cu scobitoarea și, apoi scoate-o din cuptor.
Fă glazura astfel: fierbe apa cu zahărul până când acesta se topește, apoi adaugă pudra de cacao și untul. Continuă să fierbi până când se leagă totul.
Las-o la răcit câteva ore sau până a doua zi, iar când s-a răcit de tot toarnă peste ea glazura făcută din ciocolată. Când glazura este întărită, o poți servi.
Prăjituri vechi de casă ușoare
Dacă ești în căutare de rețete simple, există foarte multe deserturi savuroase care se prepară foarte ușor. Iată ce îți recomandăm:
Ciocolată de casă
Rețeta de ciocolată de casă este una dintre cele mai căutate dintre deserturi, așadar ai putea s-o încerci și tu. Chiar dacă se găsește și în comerț așa-zisa ciocolată de casă, cea făcută de tine va fi mult mai gustoasă, iar familia ta o va aprecia mai mult. Iată cum o poți pregăti:
Ingrediente:
500 grame de lapte praf
400 grame de zahăr
40 grame de pudră de cacao
150 ml apă
125 grame unt
100 nucă
5 ml esență de rom/vanilie (opțional)
Mod de preparare:
Toacă nuca și apoi prăjește-o câteva minute într-o cratiță, având grijă să nu se ardă.
Amestecă pudra de cacao cu laptele praf.
Tapetează o tavă cu folie alimentară, apoi pune pe ea una din cele două foi de napolitană.
Pune apa într-o oală din inox și adaugă zahărul în ea, apoi pune oala pe foc. Amestecă ușor până se dizolvă zahărul.
Lasă siropul de zahăr să fiarbă timp de 3 minute, apoi adaugă untul, esențele și nuca.
Amestecă bine până se topește untul și mai lasă să fiarbă timp de încă 2 minute.
Ia oala de pe foc și toarnă în ea treptat amestecul de lapte praf cu cacao.
Amestecă bine și repede ca să nu aibă ciocolata timp să se răcească, apoi toarnă compoziția peste foaia de napolitană din tava de copt.
Nivelează bine ciocolata caldă și pune peste ea a doua folie de napolitană.
Lasă ciocolata să se răcească câteva ore sau peste noapte, apoi servește ciocolata delicioasă în foi de napolitană.
Prăjituri vechi si noi, dar ușor de făcut
Rețetele românești sunt speciale. Unele sunt simple, altele sunt sofisticate, dar toate sunt extrem de gustoase. Iată două prăjituri foarte ușor de făcut:
Prăjitura cu cocos
Una dintre cele mai îndrăgite rețete românești de prăjituri este prăjitura cu ciocolată și tăvălită în fulgi de cocos. Este foarte simplu de preparat, iată cum:
Ingrediente pentru blat:
4 ouă medii
100 grame de zahăr
130 grame de făină albă de grâu
un vârf de sare
4 linguri cu ulei
o linguriță de esență de vanilie
Ingrediente pentru glazură:
250 ml de apă
200 grame de zahăr
30 grame de pudră cacao
30 grame de unt (65% grăsime)
200 grame de fulgi de cocos pentru tăvălit
Mod de preparare:
Pregătește cuptorul la 180 de grade și tapetează tava cu hârtie de copt.
Mixează ouăle timp de un minut, apoi adaugă zahărul, sarea și esența de vanilie și continuă să amesteci timp de 10-15 minute până când compoziția devine albicioasă și își triplează volumul.
Adaugă uleiul și mixează scurt, apoi continuă să amesteci folosind doar telul. Adaugă treptat făina cernută, încorporând-o cu cu mișcări ușoare, de jos în sus pentru a păstra aerarea albușurilor.
Toarnă compoziția în tava tapetată și introdu blatul la cuptor pentru 20-30 de minute.
Scoate tava din cuptor, lasă puțin la răcit și apoi scoate blatul din tavă, desprinde hârtia și lasă să se răcească complet.
Când blatul este răcit bine, taie-l în bucăți de mărimea dorită.
Pune apa și zahărul într-un vas pe care îl așezi pe foc. Fierbe până se topește zahărul și siropul se leagă puțin (aprozimativ 5 minute), apoi adaugă esența de vanilie și pudra de cacao.Amestecă bine și mai lasă să fiarbă încă cel puțin 10 minute. La final adaugă untul, mai dă un clocot, după care pune deoparte vasul și lasă totul la răcit.
Așează fulgii de cocos într-o farfurie și trecem fiecare bucățică de blat prin glazură astfel încât să fie tot acoperit de aceasta. Lasă să se scurgă glazura în exces înapoi în vas, apoi dă cubul de prăjitură glazurată prin nucă de cocos și îl așează-l pe o farfurie. Procedează la fel cu fiecare cub din blat și apoi servește prăjitura.
Delicioasele bomboane Raffaello sunt foarte simplu de făcut, așadar data viitoare când ai poftă de ele, încearcă să le prepari chiar tu!
Ingrediente:
200 grame de unt la temperatura camerei
150 zahar pudră
200 grame de fulgi de nucă de cocos
300 grame de lapte praf
1 lingură de esență de migdale
Mod de preparare:
Freacă bine untul (la temperatura camerei) cu zahărul până când acesta se topește.
Adaugă laptele praf și 100 grame de nucă de cocos și amestecă totul bine până se leagă și se formează un aluat compact. Lasă-l apoi la rece pentru 30 de minute.
După ce se întărește, ia cantități mici de aluat și modelează-le în biluțe de mărimea unei nuci, apoi tăvălește-le prin restul de nucă de cocos. Așează bilele astfel formate în hârtiuțe speciale pentru bomboane și pune-le la frigider.
Poți pune în interiorul lor bucăți de nuci, alune, migdale etc.
Tiramisu cu pișcoturi
Această rețetă este foarte apreciată deoarece este gustoasă și foarte ușor de pregătit. Iată tot ce trebuie să faci:
Ingrediente:
200-250 g piscoturi de șampanie
500 grame de mascarpone
100 grame de zahăr
vanilie
600 ml de smântână pentru frișcă sau frșcă lichidă
200 ml cafea concentrată îndulcită
1 lingură de cacao pentru decor
Mod de preparare:
Mixează mascarponele cu smântâna și zahărul pudră. La început mixează la viteza mică, iar după 20-30 de secunde dă viteza la maxim timp de 4-5 minute.
Adaugă o linguriță de pastă de vanilie și amestecă cu spatula.
Separat, într-o farfurie adâncă toarnă cafeaua, apoi înmoaie rapid pișcoturile în ea, rând pe rând, cu partea cu zahăr în jos. Așează apoi pișcoturile în tavă.
După ce așezi primul strat de pișcoturi, pune 1/3 din cremă, apoi adaugă un alt strat de pișcoturi, așezat invers.
Adaugă peste cel de-al doilea strat de pișcoturi rotocoale de cremă, apoi decorează prăjitura cu 1-2 linguri de pudră de cacao.
Pune tava la frigider și las-o acolo pentru câteva ore sau de pe o zi pe alta. Pișcoturile trebuie să se însiropeze bine.
Prăjituri vechi de casă cu staif: delicioasa Crăiasa Zăpezii
Aceasta este foarte populară în special în perioada sărbătorilor. Este nevoie de puțină răbdare pentru prepararea ei, însă rezultatul este excelent. Iată pas cu pas tot ce trebuie să faci:
Ingrediente pentru blatul din albușuri:
4 albușuri
85 grame de făină
110 grame de zahăr
1 lingură de esență de vanilie
un vârf de sare
Ingrediente pentru crema de vanilie și ciocolată:
4 gălbenușuri
400 ml de lapte
40 grame de făină albă de grâu
120 de grame de zahăr
1 lingură de esență concentrată de vanilie
un vârf de sare
150 grame de unt gras
75 grame de ciocolată neagră
Ingrediente pentru stratul de biscuiți și frișcă
10-12 biscuiți tip Petit Beurre
100 ml lapte dulce
frișcă lichidă
fulgi de cocos pentru ornat
Mod de preparare:
Începe prin a pregăti blatul din albușuri. Pentru acest lucru, încălzește cuptorul la 160 de grade și tapetează o tavă cu hârtie de copt.
Pune albușurile într-un bol, adaugă un vârf de sare și mixează până obții o spumă. Adaugă zahărul și amestecă până când compoziția este de bezea.Dacă întorci vasul, albușurile bătute nu trebuie să curgă.
În continuare, cu ajutorul unui tel adaugă treptat făina cernută, încorporând-o cu mișcări ușoare, de jos în sus, astfel încât albușurile să fie aerate. Apoi toarnă compoziția în tavă, nivelează și introdu la cuptor pentru aproximativ 20 de minute.
Când este gata compoziția (fă testul cu scobitoarea), scoate blatul din cuptor și lasă-l la răcit câteva minute în tavă, apoi scoate-l și pune-l separat undeva să se răcească complet și pregătește o cremă de vanilie.
Pentru cremă, adaugă vanilia în lapte și pune-l pe acesta la fiert. Când a dat un clocot, pune-l deoparte.
În alt vas, bate bine ouăle cu zahărul și, când compoziția a crescut în volum, adaugă făina de grâu, treptat, amestecând continuu până se încorporează complet. Adaugă apoi laptele fierbinte și amestecă în continuu.
Pune compoziția astfel obținută înapoi în oala în care a fiert laptele și pune-o la foc mic spre mediu. Lasă să fiarbă 2-3 minute până când se îngroașă, apoi ia oala de pe foc.
Împarte crema caldă pe jumătate. La prima jumătate adaugi treptat 100 grame de unt moale (bătut cu telul) și apoi pune-o la răcit, acoperind-o cu o folie alimentară.
În cealaltă jumătate adaugă ciocolata ruptă în bucăți și amestecă până se topește bine.
Adaugă treptat restul de 50 de grame de unt (bătut cu telul) în crema de ciocolată.
După blat și creme, este timpul să asamblezi prăjitura. Pentru acest lucru, așează blatul răcit în tava în care l-ai copt și adaugă peste el crema de ciocolată.
Ia fiecare biscuite în parte și trece-l rapid prin lapte, apoi așează-l peste cremă, formând un rând de blat. Peste acesta pune crema de vanilie, nivelează foarte bine și lasă la rece câteva ore, după care pune și frișca.
Decorează cu fulgi de cocos și las-o la rece câteva ore. Servește delicioasa prăjitură.
Fie că le faci regulat sau doar la ocazii speciale, aceste rețete de prăjituri vechi de casă sunt delicioase. Familia ta va fi extrem de încântată, așadar trebuie să le încerci și tu! Implică și persoanele dragi în procesul de preparare a deserturilor, deoarece este o ocaie excelentă pentru a petrece timp de calitate împreună.