Ciorbele pot fi acrite in multe feluri. Insa orice bucatareasa desavarsita stie ca nicio ciorba nu va fi mai buna decat cea acrita cu bors. De aceea, de ce sa cumperi un bors de calitate scazuta din comert, cand poti face un bors de tarate sanatos si gustos chiar tu? Prepara chiar in bucataria ta traditionalul bors de putina, pentru a da un gust cu adevarat bun ciorbelor tale.
Ingrediente:
2 kg tarate
1 kg malai
1/2 kg paine neagra
30 g drojdie
1 crenguta de marar
Cum se prepara borsul de tarate?
Taratele si malaiul se pun la inmuiat cu apa calduta intr-o putina mica. Daca nu ai asa ceva, poti folosi un borcan de capacitate mare sau un vas de pamant. Se lasa sa dospeasca cateva ore bune. Cand a dospit indeajuns, se trec intr-un borcan mare, iar acesta se umple cam trei sferturi cu apa clocotita. Se amesteca foarte bine taratele cu apa fiarta, dupa care borcanul se acopera si se lasa 5-6 ore.
Intre timp, se prepara maiaua. Din putina drojdie, faina si putina apa calduta, amestecate si lasate intr-un loc cald sa dospeasca. Dupa ce au trecut cele 6 ore, se toarna maiaua peste apa cu tarate. Maiaua se pune la sfarsit pentru ca apa si taratele sa apuce sa se raceasca bine. Altfel, drojdia se va opari. Dupa ce ai turnat maiaua in borcan, se acopera. Se adauga apoi painea neagra prajita si crenguta de marar. Lasa borsul sa se limpezeasca o zi (24 de ore) dupa care scoate painea din bors. Daca ti se pare ca borsul este indeajuns de acru, strecoara-l si depoziteaza-l intr-un loc rece. Ceea ce ramane dupa strecurare se numeste huste si poate fi pastrata pentru a face un alt bors din ea.
Aceasta este traditional reteta de bors de putina. Bucura-te acum de ciorbele acrite cu bors de tarate facut chiar de tine.