Ciorba de fasole verde cu iaurt

Ciorba de fasole verde cu iaurt
Cristina Tarziu
Joi, 23.07.2015

Cuprins

Fasolea verde este unul dintre alimentele pe care nutritionisti nu mai contenesc sa il laude. Are un continut mare de proteine si fibre, este saraca in grasimi si calorii, dar bogata in nutrienti, vitamine si minerale - calciu, fier, potasiu, beta caroten, vitamina C, vitamina K, mangan, acid folic, vitamina B6. In forma proaspata, fasolea verde este cea mai buna la inceputul verii, cand pastaile sunt inca fragede si „atele" nu au apucat sa se formeze, insa te poti bucura de ea tot anul, congelata. Ciorba de fasole verde se prepara pe tot teritoriul Romaniei, desi, e adevarat, in orice regiune vei merge va fi diferita si fiecare gazda iti va spune ca aceea este „reteta originala". Daca inca nu ai incercat sa prepari ciorba de fasole verde, e nevoie sa iei rapid masuri in acest sens pentru ca e un preparat delicios, satios si sanatos care iti va bucura, odata ce ai „patentat" o reteta, toate inceputurile de vara si toate serile reci de iarna.

Ciorba de fasole verde cu iaurt


In Ardeal ciorba de fasole verde se prepara si serveste cu smantana sau iaurt, aceasta din urma o varianta minunata pentru vara, cand orice preparat, chiar si o ciorba, e mai atragator daca are atributul „racoritor". In plus, daca renunti la iaurt, e o reteta grozava si salvatoare pentru perioadele de post sau de dieta (cand poti inlocui iaurtul gras cu iaurt dietetic).
 


Ingrediente:

500 g de fasole pastai (poti folosi galbena sau verde, nu conteaza, atata timp cat e frageda)
1 ceapa mare
2 rosii de dimensiune medie
1 morcov
1 ardei gras
1 legatura de patrunjel
1 radacina mica de telina
250 g de iaurt gras
Sare, piper, tarhon - dupa gust

Mod de preparare:

Spala bine pastaile de fasole, apoi rupe capetele si elimina „atele". Rupe fiecare pastaie in doua sau trei bucatele, in functie de cat de mici iti doresti sa fie si cat de lungi sunt pastaile initial.

Daca dai si peste si pastai foarte batrane, scoate boabele si foloseste-le doar pe acestea.

Curata morcovul, telina si ardeiul si taie-le in cubulete mici.

Opareste rosiile lasandu-le pentru cateva secunde in apa clocotita, apoi curata-le de pielita si taie-le in cubulete mici.

Marunteste frunzele de patrunjel. Poti folosi si tulpinile, insa taie-le foarte marunt.

Pune la calit ceapa in putin ulei. Cand a devenit translucida, adauga morcovul, telina si ardeiul si cubuletele de rosii si mai lasa-le pe foc pe toate pentru cateva minute.

Pune pastaile de fasole la fiert in apa cu putina sare, iar dupa 10-15 minute adauga si celelalte legume.

Cand toate legumele sunt fierte, condimenteaza cu sare, piper, tarhon si adauga iaurtul si patrunjelul maruntit. Mai da ciorba in cateva clocote si e gata!

Ciorba de fasole poate fi servita calda, la temperatura camerei sau chiar foarte rece, in zilele calduroase de vara.

Rantas pentru ciorba de fasole verde

Daca-ti doresti sa prepari o ciorba de fasole verde mai consistenta si cu un gust mai intens, e neaparat nevoie sa pregatesti un rantas. E adevarat, ai deviat un pic de la calea alimentatiei sanatoase, insa cel putin din cand in cand merita sa o prepari si in aceasta varianta. Pe langa ingredientele de mai sus, mai ai nevoie de 100g de costita afumata si 2 linguri de faina alba. Caleste costita intr-o cratita pana ce s-a rumenit si si-a lasat grasimea. Urmeaza primii pasi de mai sus in pregatirea ingredientelor, apoi pune ceapa peste costita, iar cand ceapa s-a inmuiat, adauga faina si amesteca bine, pana ce obtii o pasta omogena, ca un aluat moale, care a incorporat toata grasimea. Toarna apa calda peste ea si las-o sa dea in clocot, apoi adauga toate legumele taiate cubulete si fasolea verde. Cand toate legumele s-au fiert, condimenteaza cu sare, piper, tarhon si cimbru dupa gust. O poti servi si in aceasta varianta cu iaurt sau smantana sau o poti acri cu o lingura de otet.

Indiferent ce reteta de ciorba de fasole verde alegi sa prepari, cel mai important lucru este ca fasolea sa fie tanara si frageda si toate celelalte legume si alte ingrediente sa fie proaspete si de calitate.

Pofta mare la ciorba de fasole verde cu iaurt  si asteptam sa ne povestesti cum o prepari tu!
Vezi si
Cele mai bune condimente pentru pui
Cele mai bune condimente pentru pui
Raluca Margean | Joi, 23.07.2015
Cum faci cel mai bun păstrăv la grătar
Cum faci cel mai bun păstrăv la grătar
Andreea Baluteanu | Joi, 23.07.2015
Articolul urmator »
Ardei umpluți cu varză: cea mai bună rețetă de murături
Ardei umpluți cu varză: cea mai bună rețetă de murături
Andreea Baluteanu | Marţi, 11.06.2024
Incepe quiz
Serioasă sau superficială? Fă testul și află!
Serioasă sau superficială? Fă testul și află!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1 (1)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Mâncare indiană: beneficii și idei de preparate
Raluca Margean | Miercuri, 06.03.2024
Piper verde: beneficii și proprietăți
Raluca Margean | Sâmbătă, 30.03.2024
Fasole verde la borcan: cea mai bună rețetă
Raluca Margean | Duminică, 17.03.2024

Ne găsești pe