Un gem de afine...rascolitor de savuros!

Cuprins
Gemurile si dulceturile au fost mereu preferatele mele! Poate e atractia dulcelui si mirajul caloriilor care te face sa te delectezi cu fiecare lingurita de ambrozie de fructe sau poate e aroma care iti aminteste de camara bunicii, dar cert e ca acest gem de afine este ispita maxima!
Gem de afine
Ingrediente:
- 2 kg de afine proaspete (alege-le pe cele care nu sunt rascoapte
- zeama si coaja rasa de la 2 lamai (opreste-te din ras cand ajungi la partea alba)
- 7 cani de zahar
- jumatate de lingurita de unt pentru a reduce spuma (optional)
- 2 pliculete de pectina de fructe (cam 150 g)
Preparare:
Pune jumatate din afine intr-un vas de gatit inoxidabil adanc si zdrobeste fructele, obtinand astfel un suc. Adauga si restul fructelor, coaja si zeama de lamaie, apoi zaharul si untul si da in clocot .
Fii atenta la vas pentru ca este posibil sa dea pe dinafara cand fierbe si te poti trezi cu o frumuste de dezastru pe aragaz. Atunci cand fructele fierb deja de cateva minute, adauga pectina si amesteca fix 1 minut, apoi ia de pe foc si pune in borcane sterilizate, conform regulilor clasice.
Un rasfat sau un simplu gem? Afine transformate cu grija intr-o pasta savuroasa care este pe atat de apetisanta pe cat este de sanatoasa! Fireste, o cantitate rezonabila de zahar, dar cum altfel sa iasa o tarta fabuloasa cu gem de afine? Sau poate cateva cochete cornulete?
Alte retete care te-ar putea interesa:
Zacusca de vinete cu ciuperci - coborata direct din amintirile copilariei tale
Incearca o uimitoare zacusca de vinete! Ce e mai delicios decat traditia?
Incearca doua retete de zacusca fenomenale!


