Prepara o zacusca de fasole dupa reteta bunicii
- Timp de gătire:
- 45-60 minute
- Porții:
- 8-10 porții
- Dificultate:
- Rețete ușoare
- Modalitate de preparare:
- Rețete la tigaie
- Calorii:
- 400

Cuprins
Caracteristici
Când mă gândesc la anii copilăriei nu pot să nu îmi amintesc de rețetele bunicii. Cel mai tare îmi plăcea să mă vait de foame ca bunica să fugă repejor în beci să îmi aducă zacuscă de fasole. În ce cantități făcea toamna numai ea știa, dar făcea cât să ne ajungă până toamna următoare. Adevărul este că avea bunica în beci o adevărată comoară: murături pentru iarnă, dulcețuri fine, printre care dulceața de trandafiri și multe alte minunății culinare. Astăzi vă voi dezvălui rețeta de zacuscă de fasole pe care o pregătea bunica mea.
Zacuscă de fasole - o gustare delicioasă la orice oră!
Ingrediente necesare pentru zacuscă de fasole:
- 1 kg de fasole boabe
- 1 kg de ceapă albă
- 1 kg de gogoșari sau ardei capia
- 2 morcovi
- 1 borcan mare de bulion
- 1 l de ulei
- sare
- piper
- boabe de piper
Mod de preparare:
- Fasolea se alege de seara și se lasă în apă rece peste noapte. Dimineața se pune la fiert în apă cu sare. În acest timp, toacă restul legumelor (morcovul trebuie să îl dai prin răzătoare iar restul prin mașina de tocat sau blender). Într-o cratiță pune 1 l de ulei și adaugă legumele tăiate la călit.
- Când fasolea e fiartă, începi s-o toci și pe ea. Această pastă se adaugă peste legumele tăiate. Tot acum pui piperul măcinat, sarea și piperul boabe.
- Lasă la foc mic până scade 1/3 din compoziție și ai grijă să amesteci des, ca să nu se ardă.
- Când zacusca a scăzut, adaugi bulionul și o mai lași 15 minute la foc mic.
- Zacusca de fasole se pune fierbinte în borcane și se lasă la culcuș cald timp de 48 de ore (se pun acoperite în pături).
Citește și cum să faci Murături asortate pentru o iarnă liniștităÎncearcă acum să prepari zacusca de fasole și vei vedea că este mult mai ușor decât pare. Servește-o la orice oră și te vei bucura de un gust nemaipomenit!



Surse foto: iStock