Rețete delicioase
Înapoi la

Cum pregătești cele mai simple și delicioase clătite marocane

Cum pregătești cele mai simple și delicioase clătite marocane

Redactor Andreea Baluteanu

Timp de gătire:
15-30 minute
Porții:
8-10 porții
Dificultate:
Rețete ușoare
Modalitate de preparare:
Rețete la tigaie
Calorii:
100
200
Cum pregătești cele mai simple și delicioase clătite marocane

Caracteristici

Când vine vorba despre clătite, parcă nu ne putem sătura. Fie că este vorba despre cele clasice, românești, preparate cu apă minerală sau cu lapte, fie că vorbim despre pufoasele clătite americane, credeam că le-am încercat pe toate, până ce am descoperit clătitele marocane.

Numite și Beghrir la ele acasă, clătitele marocane sunt consumate de Ramadan, înainte de post, sau dimineața, la micul dejun! Descoperă mai jos cele mai bune rețete, dar și alte variațiuni ale acestui preparat atât de iubit!

Ce sunt clătitele marocane?

Nici nu e de mirare că, provenind de pe tărâmul celor "O mie și una de nopți", clătitele marocane mai poartă și numele de clătite cu o mie de găuri. Într-adevăr, au o textură aerată, moale și pufoasă, ce seamănă cu un burete care ți se topește în gură.

Care e secretul lor? Spre deosebire de clătitele românești, subțiri, clătitele marocane sunt groase și extrem de sățioase, ceea ce la face în egală măsură potrivite pentru micul dejun, nu numai pentru desert.

Bulele de aer de deasupra lor le conferă aspectul unic și le fac să fie minunate alături de miere, care se prelinge ademenitor prin aceste orificii, și unt topit, ce te încălzește la inimă. Dar clătitele marocane, având practic un gust „neutru”, pot fi consumate și ca aperitiv sărat, cu ulei de măsline și brânză proaspătă sau topită.

Rețetă simplă de clătite marocane

Deși la prima vedere o asemenea textură specială pare greu de obținut, adevărul este că clătitele marocane sunt ușor de preparat. 

Ingrediente:

  • 250 g de griș de grâu dur (îl poți înlocui și cu cel clasic);
  • 600 ml apă călduță;
  • 200 g de făină;
  • o lingură de zahăr;
  • 10 g drojdie uscată;
  • o linguriță de praf de copt;
  • un praf de sare.

Modalitate de preparare:

    1. Într-un bol mare, amestecă toate ingredientele (cu excepția apei), începând cu făina și continuând cu grișul, drojdia, zahărul, praful de copt și sarea.
    2. Adaugă apa caldă, puțin câte puțin, amestecând cu un tel în tot acest timp.
    3. Mixează cu un robot sau cu un blender vertical pentru 4-5 minute.
    4. Acoperă aluatul cu folie de plastic și lasă-l la „dospit” pentru o jumătate de oră.
    5. După cele 30 de minute, amestecă în aluat ca să elimini din aer.
    6. Unge o tigaie cu ulei și încălzește la foc mediu.
    7. Formează clătite mai groase decât cele tradiționale, din circa 3 polonice de aluat.
    8. Coace clătita la foc mediu, fără a o mai întoarce.
    9. Continuă același procedeu până ce sunt gata toate clătitele.
    10. Poftă bună!

Iată mai jos un filmuleț care îți arată procedeul perfect pentru a le obține!

Clătite marocane cu mascarpone: dublu deliciu

Ți se pare că mixul de miere și unt topit e prea puțin pentru clătitele marocane? Pentru pofticioase, avem o recomandare de cremă pe bază de mascarpone pur și simplu genială! Iată cum să o prepari!

Ingrediente:

  • ½ cană de frișcă;
  • ¼ cană de zahăr pudră;
  • ½ cană și o lingură de mascarpone la temperatura camerei;
  • ½ linguriță de vanilie.

Modalitate de preparare:

  1. Bate frișca și zahărul într-un bol până ce capătă consistența potrivită.
  2. În alt bol, bate mascarpone și vanilia până ce deprind o textură moale și cremoasă.
  3. Amestecă cele două mixuri și apoi folosește ca topping peste clătite. Să savurezi!

Clătite marocane cu griș

Dacă nu găsești griș de grâu dur, află că minunatele clătite marocane pot fi pregătite și fără. Iată ce rețetă îți recomandăm!

Ingrediente:

  • 200 g făină;
  • 200 g griș;
  • 500 ml apă;
  • un ou;
  • un plic de praf de copt;
  • o lingură de bicarbonat de sodiu;
  • 7 g drojdie;
  • 2 pliculețe de zahăr vanilat;
  • o lingură de zahăr;
  • un praf de sare.

Modalitate de preparare:

  1. Într-un bol, amestecă cu mixerul toate ingredientele, mai puțin praful de copt și drojdia.
  2. Adaugă și ultimele două ingrediente și mixează până ce obții un aluat pufos și omogen.
  3. Lasă aluatul la crescut timp de o jumătate de oră.
  4. Pune la prăjit clătitele marocane, având grijă să fie mai groase decât cele tradiționale.
  5. Deși clătitele marocane se prăjesc doar pe o parte, până ce se sparg și se coc bulele de aer, le poți întoarce pentru cinci secunde. Astfel, nu se mai lipesc între ele.
  6. Servește cu miere și un topit sau cu dulceață la alegere. O limonadă, un ceai rece de mentă sau un pahar de lapte se potrivesc la perfecție.

clatite marocane

Clătite subțiri: rețeta noastră tradițională

Clătitele sunt acea rețetă tradițională pe care nu ai cum să nu o fi încercat până acum? Ți-o oferim și noi pe a noastră! E simplă și, bonus, îți dă oricând ocazia de a înlocui ingredientele, dacă nu ai ce îți trebuie prin frigider.

Ingrediente:

  • 1 l de lapte;
  • 3-4 ouă;
  • un pliculeț de zahăr vanilat;
  • 500 g de făină;
  • un praf de sare.

Modalitate de preparare:

  1. Bate ouăle cu telul și cu praful de sare, visând la bunele tale clătite.
  2. Încălzește laptele și apoi toarnă-l peste ouă, amestecând ușor cu telul.
  3. Adaugă zahărul vanilat.
  4. Include făina puțin câte puțin și amestecă întruna, până ce obții o compoziție omogenă.
  5. Unge tava cu ulei și apoi pune clătitele la prăjit, folosind circa un polonic de aluat.
  6. Întoarce clătitele și umple-le cu dulceață, cu miere, cu unt de arahide sau cu populara Nutella.

Clătite americane: pufoase și moi de ți se topesc în gură

Clătitele marocane ți-au făcut cu ochiul, dar preferatele tale rămân cele americane? Iată rețeta după care ne topim!

Ingrediente:

  • 135 g de făină;
  • 1 linguriță de praf de copt;
  • ½ linguriță de sare;
  • 2 lingurițe de zahăr pudră;
  • 130 ml de lapte;
  • 1 ou mare;
  • 2 lingurițe de unt topit sau de ulei de măsline.

Modalitate de preparare:

  1. Amestecă într-un bol făina, zahărul pudră, sarea și praful de copt.
  2. Într-un alt bol, bate ouăle alături de lapte, apoi adaugă untul topit.
  3. Amestecă cele două compoziții și, folosind o furculiță, „bate-le” așa cum procedezi cu ouăle pentru omletă, ca să te asiguri că mixul e cât mai uniform. Lasă preparatul să se „liniștească” pentru câteva minute.
  4. Pune o tigaie pe foc cu un pic de unt sau ulei. Adaugă un polonic din compoziție și nu te îngrijora dacă ți se pare prea groasă; e exact consistența ideală. Prăjește pe ambele părți până ce clătita americană deprinde o crustă maro-aurie.
  5. Servește cu unt sau cu sirop de arțar. Poți adăuga și afine congelate, pentru un gust 100% american.

Rețetă de clătite de la Martha Stewart, gata într-o jumătate de oră

Tot nu te-ai săturat de clătite? Nici noi! Iată o rețetă de clătite făcută celebră de Martha Stewart, de încercat alături de clătitele marocane!

Ingrediente:

  • 1 ceașcă de făină;
  • 2 linguri de zahăr;
  • 2 lingurițe de praf de copt;
  • ½ linguriță de sare;
  • 1 ceașcă de lapte;
  • 2 linguri de unt nesărat sau de ulei;
  • 1 ou;
  • 1 lingură de ulei (pentru prăjit);
  • Topping-uri la alegere

Modalitate de preparare:

  1. Amestecă într-un bol făina, zahărul, praful de copt, sarea și lasă să se „odihnească”.
  2. Mixează separat laptele, untul și oul. Adaugă ingredientele „uscate” peste acest mix și amestecă până ce obții o compoziție omogenă, dar nu insista mai mult.
  3. Prăjește clătitele pe ambele părți. Servește-le calde, cu topping-ul ales.

Sperăm că ți-am făcut poftă de clătite marocane și nu numai! Vezi cum să prepari și un aluat pentru clătite economic și pufos, dar și cea mai bună rețetă de clătite paleo, din doar 4 ingrediente!

Surse rețete: Rețetele Bunicii

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Orez lipicios: cum îl poți prepara
Orez lipicios: cum îl poți prepara
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari
Incepe quiz
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.