Rețete delicioase
Înapoi la

Cum se coc vinetele la cuptor pentru a le decoji ușor

Cum se coc vinetele la cuptor pentru a le decoji ușor

Iulia Pocol

Timp de gătire:
45-60 minute
Porții:
8-10 porții
Dificultate:
Rețete ușoare
Modalitate de preparare:
Retețe la cuptor
Cum se coc vinetele la cuptor pentru a le decoji ușor

Caracteristici

Nu este un secret faptul că vinetele sunt completarea perfectă pentru aproape orice masă. Cu o textură similară cu cea a roșiilor, sunt ideale pentru supe, tocănițe și, bineînțeles, pentru faimoasa salată de vinete. În plus, vinetele la cuptor sau consumate în orice altă formă, au și o mulțime de beneficii pentru sănătate: sunt o sursă ideală de vitamina C, vitamina K, B6, magneziu sau potasiu, ajută la digestie și pot să îmbunătățească sănătatea inimii. Fiind atât de bune, e evident că le adorăm, iar azi îți spunem cum se coc vinetele la cuptor!

Vă spunem, în rândurile ce urmează, care sunt secretele celor mai delicioase preparate din vinete. Află de asemenea la ce trucuri apelează gospodinele pentru a decoji vinetele cât ai bate din palme!

Vinete coapte la cuptor: rețeta care le face ușor de decojit

Vinetele clasice, de dimensiuni medii și mari, sunt ideale pentru a fi coapte întregi. Atunci când le punem la copt întregi, cuptorul fierbinte transformă interiorul ferm și spongios al vinetelor într-o textură cremoasă, catifelată, ce își păstrează savoarea și proprietățiile benefice. 

Pașii pe care să-i urmezi atunci când te întrebi cum se coc vinetele la cuptor!

  1. Spală bine vinetele și apoi usucă-le cu un prosop.
  2. Perforează-le în câteva locuri cu o scobitoare (pentru a crăpa când încep să se coacă) și bagă-le în cuptorul preîncălzit la 200 de grade. Le poți așeza direct pe grill-ul din cuptor, sau le poți pune într-o tavă cu hârtie de copt.
  3. Lasă-le la copt aproximativ 40 de minute, apoi întoarce-le pentru a se găti uniform pe toate părțile.
  4. După ce vinetele sunt gata coapte, scoate-le pe un grill sau așează-le într-o poziție înclinată ca să se răcească. Așa le vei decoji mai ușor, dar vei evita și ca vinetele să se îmbibe în sucul propriu și să compromită acea textură fabulos de catifelată.
  5. Un alt truc care te poate ajuta să decojești vinetele mai ușor presupune utilizarea cuțitului și lingurii. Pur și simplu perforează coaja cu cuțitul și apoi adună conținutul vinetei cu o lingură. Ce poate fi mai ușor de atât?

bucati de vinete coapte la cuptor asezate pe o farfurie albastra

La câte grade se coc vinetele în cuptor electric

În rândurile următoare îți vom spune cum se coc vinetele la cuptorul electric. Dacă folosești cuptorul electric pentru a coace vinetele, modul de gătire este același ca și în cazul de mai sus, însă cuptorul trebuie preîncălzit la o temperatură mai ridicată, de 250 de grade, iar dacă dispui de o opțiune specială pentru ‘grill’, cu atât mai bine. Așaza vinetele într-o tavă cu hârtie de copt și plasează tava în poziția cea mai de sus a cuptorului. În cazul unui cuptor electric, va fi suficient să coci vinetele doar 25 de minute, înainte să le întorci. 

Vinete coapte în tigaie

Știi deja cum se coc vinetele la cuptor, să descoperim împreună și pașii pe care să îi urmezi când alegi să prepari aceste legume în tigaie.

Când vine vorba de coptul vinetelor în tigaie, modul de preparare poate să fie puțin mai dificil, însă dacă procedezi corect, vei obține o textură cremoasă, fragedă, absolut delicioasă. 

Vinetele au interiorul moale, spongios, iar odată puse într-o tigaie plină de ulei îl vor absorbi imediat, din cauza buzunarelor mici de aer pe care le au în compoziție. Pentru a evita acest lucru, urmează următorii pași simpli!

  1. Spală vinetele bine, apoi taie-le în felii sau în jumătăți, atât pentru a-ți ușura munca, cât și pentru a reuși să le răcești mai rapid.
  2. Aplică uleiul direct pe vinete. În loc să torni uleiul în tigaie, folosește o pensula și distribuie-l pe toată suprafața vinetei. 
  3. Pune vinetele în cuptorul cu microunde pentru câteva minute. Gătirea în prealabil a vinetelor va ajuta la estomparea structurii spongioase a acestora, lucru care va împiedica absorbția unei cantități prea mari de ulei. 
  4. Pune vinetele în tigaie și prăjește-le până ce sunt uniform gătite pe fiecare parte. 

vinete felii in tigaie pe aragaz intoarse cu o spatula

Vinete tăiate coapte la cuptor: o rețetă delicioasă

Iar dacă tot am vorbit despre gătitul vinetelor în bucăți, o rețetă extrem de rapidă și delicioasă sunt vinetele tăiate, coapte în cuptor.

Deoarece le poți umple sau asezona cu o mulțime de ingrediente savuroase, vinetele tăiate la cuptor sunt prânzul sau cina perfectă atunci când îți dorești un preparat rapid, dar absolut delicios. Îți spunem mai jos, pas cu pas, cum se coc vinetele la cuptor într-o rețetă super gustoasă de care te vei îndrăgosti pe loc. 

Vinete umplute cu Bulgur și Caju

Ingrediente: 

  • • 2 vinete medii
  • • 2 linguri de ulei de măsline
  • • 3 căței de usturoi
  • • o jumătate de cană de stafide aurii
  • • o jumătate de linguriță de curry
  • • un sfert de linguriță de sare
  • • 1 cană de bulgur cu gătire rapidă (sau o conservă cu bulgur pre-fiert)
  • • o jumătate de cană de caju
  • • 2 căni de apă
  • • câteva frunze de mentă tocată

Mod de preparare:

  1. Într-o cratiță mică, încălzește o lingură de ulei de măsline, la foc mediu.
  2. Adaugă usturoiul zdrobit, stafidele, curry-ul și sarea.
  3. Amestecă toate ingredientele timp de două minute, apoi adaugă bulgurul și apa și lasă-le să se călească puțin, la foc mic.
  4. Acoperă apoi cratița și lasă-le la fiert aproximativ 15 minute sau până când bulgurul devine fraged. 
  5. Între timp, taie vinetele pe jumătate, pe lungime, și curăță-le de semințe.
  6. Așază-le pe o hârtie de copt, cu interiorul în sus, unge-le cu ulei de măsline și presară-le cu sare.
  7. Pune-le în cuptorul preîncălzit la o temperatură mare și lasă-le la copt până se înmoaie, apoi scoate-le din cuptor și adaugă bulgurul gătit, amestecat cu caju.
  8. La final, adaugă frunzele de mentă și lasă-le puțin la răcit. 

Nu e așa că nu te așteptai la un răspuns atât de savuros la întrebarea „cum se coc vinetele la cuptor”?

vinete pe farfurie alba umplute cu bulgur alaturi de rosii si frunze de menta

Cea mai rapidă rețetă de vinete pane

Ne reîntoarcem la tigaie și promitem să te facem să uiți preț de o rețetă de cum se coc vinetele la cuptor! Iată de ce ingrediente ai nevoie!

Ingrediente:

  • • 2 linguri de ulei de rapiță
  • • două vinete mari, curățate și tăiate felii
  • • 3 ouă mari, bătute
  • • 2 căni de pesmet uscat

Mod de preparare:

  1. Încălzește uleiul într-o tigaie mare, la foc mediu.
  2. Scufundă feliile de vinete în ou, apoi în pesmet, și pune-le în uleiul fierbinte.
  3. Lasă-le la prăjit trei minute pe fiecare parte, sau până se rumenesc și voilà; prânzul e gata!

bucati de vinete pe hartie de copt asezonate cu verdeata si ulei de masline alaturi de tacamuri

Salata de vinete: un deliciu sănătos

Pe lângă faptul că este o rețetă tradițională, delicioasă, ce nu lipsește de la nicio masă festivă, salata de vinete este și o opțiune sănătoasă atunci când ți-e poftă de “ceva bun”. Știi cum se coc vinetele la cuptor, mai rămâne doar să le aduci la potențialul lor de desăvârșire cu rețeta de mai jos.

Dar, mai întâi, să descoperim de ce salata de vinete e un preparat nu numai delicios, dar și atât de benefic sănătății tale!

Bogată în nutrienți și antioxidanți

Vinetele sunt extrem de bogate în nutrienți, ceea ce înseamnă că beneficiază de o cantitate ridicată de vitamine, minerale și fibre. 

O porție de salată de vinete de aproximativ 100 de grame conține nutrienți precum: fibre, proteine, mangan, potasiu, vitaminele K și C, dar și cantități mai mici de magneziu, niacină sau cupru. În plus, vinetele sunt deosebit de bogate în antociani, un tip de pigment cu proprietăți antioxidante (responsabil pentru culoarea lor frumoasă) care ajută la protejarea organismului împotriva radicalilor liberi. 

Contribuie la reglarea nivelului de zahăr din sânge 

Atunci când este inclusă în dietă, salata de vinete poate ajuta la menținerea controlului glicemiei, datorită conținutului ridicat de fibre care ajung în sistemul digestiv. Aceste fibre reduc nivelul zahărului din sânge, prin încetinirea procesului de digestie și absorbție a zahărului în organism, absorbția lentă menținând un nivel constant al glicemiei și prevenind, astfel, riscul de diabet.

salata de vinete in castron de pamant cu patrunjel alaturi

Previne bolile cardiovasculare

Deoarece reduc colesterolul „rău” (LDL) și nivelul de trigliceride, vinetele au un efect protector asupra inimii tale. Cercetarea a fost însă limitată numai la studiile pe animale, fiind necesare și analize pe organismul uman pentru o analiză cuprinzătoare.

Preîntâmpină apariția cancerului

Una dintre cele mai teribile maladii ale umanității poate avea un dușman chiar în salata de vinete. Pe de o parte, consumul de legume și fructe este recomandat cu căldură de către medici pentru a preveni cancerul. Pe de alta, vinetele includ compuși care inhibă dezvoltarea și multiplicarea celulelor cancerigene.

Susține memoria și concentrarea

Consumă cu încredere salată de vinete în perioadele în care ai nevoie să îți maximizezi capacitatea intelectuală. Vinetele includ un antioxidant numit nasunină care protejează membranele celulelor sistemului nervos, contribuie la transportul nutrienților și la eliminarea reziduurilor periculoase. Conform experților, salata de vinete poate preveni inflamația de la nivelul creierului și susține circulația sângelui, astfel îmbunătățind memoria și concentrarea.

Este un aliat al dietei

Datorită conținutului ridicat de fibre, vinetele pot fi un aliment ideal atunci când vine vorba de pierderea în greutate, oferind senzația de sațietate cu un aport scăzut de calorii (aproximativ 25 de calorii la 100 de grame).

Salata de vinete cu maioneză 

Te vei bucura să știi cum se coc vinetele la cuptor, atunci când prepari o asemenea minuăție precum cea de mai jos. 

salata de vinete cu patrunjel intr-un bol alb alaturi de rosii, vinete si condimente

Deși nu este tocmai recomandată atunci când vrei să scapi de câteva kilograme, salata de vinete rămâne, totuși, un răsfăț savuros. Pentru zilele în care vrei să te bucuri de un preparat gustos, ca la mama acasă, îți recomandăm o rețetă simplă de vinete cu maioneză (nr. Baba Ganoush).

Ingrediente:

  • • 2 vinete medii
  • • 3 căței de usturoi, zdrobiți
  • • un sfert de cană de maioneză (de preferat, preparată  în casă)
  • • 1 linguriță de sare
  • • 1 lingură de zeamă de la o lamiae
  • • 1 linguriță de pătrunjel tocat 

Mod de preparare:

  1. După ce ai copt vinetele, folosind oricare dintre metodele descrise mai sus, pune-le în vasul unui blender (sau într-un bol).
  2. Adaugă usturoiul, zeama de lamâie, sarea și maioneza și amestecă-le bine (dacă nu ai la dispoziție un blender sau un robot de bucătărie, poți folosi un mixer sau o lingură de lemn). 
  3. Când ai obținut un amestec omogen, destul de fin cât să te mulțumească, presară pătrunjelul și serveste-le cu o felie de pâine caldă și o salată de roșii. 

Vezi mai jos rețeta video de Baba Ganoush, cu atât de delicioasele vinete!

Acum, că ai aflat cum se coc vinetele la cuptor, nu mai rămâne decât să îți faci provizii din aceste delicioase legume și să te bucuri de ele în toate formele, cât e anul de lung! 

Surse foto: pixabay.com

Articolul urmator
Salată de vinete cu usturoi
Salată de vinete cu usturoi
Ce trebuie sa faci ca sa te imbogatesti usor?
Incepe quiz
Ce trebuie sa faci ca sa te imbogatesti usor?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.