Rețete delicioase
Înapoi la
Nu Skin
Adevarata Stare de Bine

Cum se face rețeta de marțipan de casă din 3 ingrediente. E mai ușor decât crezi (și mai ieftin)

Raluca Margean
Timp de gătire:
45-60 minute
Porții:
8-10 porții
Dificultate:
Rețete ușoare
Modalitate de preparare:
Fierbere
Calorii:
400
Cum se face rețeta de marțipan de casă din 3 ingrediente. E mai ușor decât crezi (și mai ieftin)

Caracteristici

Marțipanul de casă este unul dintre cele mai apreciate dulciuri din întreaga lume. Originar din Persia antică, a fost adus în Europa de cruciați în Evul Mediu și era considerat o adevărată delicatesă. Doar oamenii foarte bogați și familiile de viță nobilă se puteau bucura de el, însă în secolul al XIX-lea, când zahărul a început să fie extras din sfeclă de zahăr, devenind astfel mai ieftin, marțipanul a început să fie accesibil pe scară largă.

În zilele noastre, el este răspândit în toată lumea, însă cofetarii germani sunt recunoscuți ca fiind cei mai pricepuți maeștrii în prepararea sa. Poți găsi marțipan de vânzare, însă cel mai bun și mai ieftin este cel făcut în casă. Află din acest articol CUM să faci cel mai delicios marțipan acasă la tine cu doar 3 ingrediente!

Rețetă marțipan fără migdale

Marțipanul tradițional se face cu pastă de migdale, însă persoanele cu alergii pot folosi și alte ingrediente pentru a obține o pastă dulce cu care se pot decora diverse prăjituri. De exemplu, o rețetă de marțipan de casă poate fi cu griș, glazură de zahăr și vanilie. Glazura de zahăr, cunoscută sub denumirea de ”icing sau frosting sugar”, este extrem de folosită în SUA pentru a orna torturile, gogoșile sau alte dulciuri. Poți adăuga colorant alimentar de mai multe culori, în funcție de preferințe. Mai jos, vei găsi inclusiv ingredientele și modul de preparare a glazurii de zahăr.   

Diverse figurine colorate din marțipan  

Ingrediente marțipan de casă fără migdale:

  • 200g griș fin sau făină de porumb
  • 200 g glazură de zahăr
  • 150g unt moale

Ingrediente glazură de zahăr:

  • 200 g de zahăr pudră
  • 3 ml esență de vanilie
  • 2 linguri de zeamă de lămâie
  • apă

Mod de preparare:

  1. Mai întâi trebuie să pregătești glazura de zahăr. Pentru acest lucru, toarnă zahărul pudră într-un castron, apoi adaugă zeama de lămâie și esența de vanilie.
  2. Amestecă, apoi adaugă apă, puțin câte puțin, până obții o compoziție cremoasă și densă.
  3. Adaugă apoi untul și grișul și amestecă totul până se omogenizează.
  4. Decorează cu glazura tortul sau prăjitura ta și introdu apoi desertul în frigider până când se întărește (de obicei 1-2 ore).

Citește și: Unt de migdale: cum îl prepari acasă

Rețetă marțipan colorat

Această rețetă de marțipan de casă colorat este foarte ușor de făcut, iar rezultatrul este un desert extrem de delicios. 

Tort cu marțipan roz în formă de inimă pe o farfurie

Ingrediente:

  • 400g migdale crude
  • 200g zahăr pudră
  • 2-3 lingurițe de ulei de migdale
  • câteva picături de zeamă de lămâie
  • apă
  • colorant alimentar

Mod de preparare:

  1. Pentru a obține marțipan alb, trebuie să îndepărtezi cojile de la migdale. O modalitate simplă este să torni migdalele în apă clocotită și să le lași acolo aproximativ 2-3 minute. După aceea, trece-le rapid prin apă rece și scurge-le. După această operațiune, cojile se vor da la o parte mai ușor.
  2. Migdalele fără coji se introduc în cuptor pentru a se prăji puțin.
  3. După ce s-au rumenit puțin, adaugă migdalele într-un blender și macină-le cât mai fin posibil.
  4. Adaugă zahărul pudră, colorantul și uleiul de migdale, iar apoi amestecă. Se va obține o compoziție sfărâmicioasă. La aceasta, adaugă apă puțin câte puțin până se va forma un aluat ușor modelabil.
  5. Pune compoziția într-un bol, acoperă cu o folie transparentă și lasă totul la frigider între 12-24 de ore.
  6. Scoate de la rece și frământă aluatul bine până obții o pastă. Acesta este marțipanul de casă pe care îl poți folosi la decorat.  

Tort cu marțipan

Dacă vrei să-ți impresionezi invitații la ziua ta de naștere, poți îmbrăca tortul cu marțipan. El va căpăta un aspect perfect și toată lumea va crede că este preparat de un cofetar profesionist. Este foarte ușor, urmează pașii de mai jos și, cu siguranță, vei reuși de prima dată. Forma tradițională de tort este cea rotundă, însă poți face și dreptunghiulară, în formă de inimă sau orice altceva, în funcție de ocazie și îndemânare. 

Ai nevoie de:

  • 5 kg de marțipan pentru un tort de 25-30 de cm
  • 5 linguri de dulceață
  • Zahăr pudră
  • Un sucitor și o pensulă culinară

Iată CUM îmbraci tortul în marțipan:

  1. Presară zahăr pe blat și frământă puțin martipanul de casă cu migdale timp de 1 minut. Fă-i o formă rotunjită și apoi începe să-l întinzi cu sucitorul, în așa fel încât să-i păstrezi forma rotundă și să fie cu 4-5 cm mai mare decât suprafața tortului.  
  2. Încălzește dulceața într-un castron și unge tortul cu zeama de dulceață pentru ca marțipanul să se prindă mai bine de tort.
  3. Rulează cu grijă marțipanul pe sucitor și așează-l pe deasupra tortului, pornind dintr-o margine.
  4. Netezește cu mâinile partea superioară, pentru a elimina toate bulele de aer. După aceea, coboară pe laterale și întinde bine peste tot (cu mâinile sau cu o spatulă).
  5. Ridică din când în când marginile marțipanului de casă pentru a-l rearanja și a scoate tot aerul de sub el. După ce ai netezit complet tortul, taie excesul de marțipan folosind un cuțit. Poți continua să-l decorezi cu diferite modele, în funcție de priceperea ta.

Citește și: Rețetă de top: tort de căpșuni cu glazură de frișcă

Rețetă de marțipan pentru trandafiri

După ce ai îmbrăcat tortul de casă cu marțipan, poți încerca să adaugi tot felul de figurine. Cel mai simplu de făcut sunt florile, iar trandafirii sunt de obicei preferați de foarte multă lume. Iată mai jos una dintre cele mai delicioase, ușoare și rapide rețete de marțipan pentru trandafiri:

Ingrediente:

  • 500 gr zahăr pudră cu amidon
  • 6 g foi de gelatină
  • 70 g miere de albine
  • 30 g apă sau lapte
  • 15 g unt sau 2-3 linguri de ulei de floarea soarelui
  • colorant alimentar (verde și negru pentru frunze, roșu sau altă nuanță pentru trandafiri)

Mod de preparare:

  1. Se trece prin sită zahărul pudră. Separat, se pune apă foarte rece într-o tavă și se lasă acolo la înmuiat foile de gelatina timp de aproximativ 10 minute. Acestea ar trebui să-și tripleze volumul.
  2. Scurge bine gelatina de apă, apoi pune-o într-un cratiță alături de 30 de ml apă sau lapte, untul și mierea. Încălzește compoziția la foc mic, până se dizolvă bine și devine un sirop. Atenție, nu trebuie s-o lași la fiert.
  3. Adaugă siropul peste 450 de g de zahăr pudră și amestecă foarte bine până devine o compoziție omogenă. Mai adaugă apoi restul de 50 de g de zahăr pudră până devine un aluat nelipicios.
  4. Învelește totul cu două straturi de folie alimentară și las-o la rece (în cămară) timp de 1-2 zile.
  5. Dupa această perioadă, se adaugă colorantul alimentar: marțipanul verde pentru frunze și o altă culoare pentru flori, în funcție de preferințe. Apoi se începe modelarea.

Compoziție tort marțipan

Practic, orice fel de tort poate fi acoperit cu marțipan. Poți face o compoziție din ciocolată, fructe sau cremă de vanilie, în funcție de preferințele tale culinare. Mai jos vei găsi o rețetă cu vanilie, cu 2 sau 3 straturi de blat. Tortul de casă cu marțipan este super delicios și se face foarte ușor. 

Tort cu blat de vanilie acoperit cu marțipan verde

Ingrediente straturi de blat:

  • 450g făină universală
  • 1 lingură praf de copt
  • 5 linguriță de sare kosher
  • 300g frișcă lichidă la temperatura camerei
  • 120g smântână, temperatura camerei
  • 225g unt la temperatura camerei
  • 100g ulei de nucă de cocos rafinat, moale, dar nu topit
  • 450g zahăr
  • 4 ouă mari
  • 1 lingură de pastă sau extract de vanilie
  • opțional- 1/2 linguriță extract de migdale

Ingrediente cremă de unt:

  • 128g migdale decojite
  • 340g unt la temperatura camerei
  • 600g de zahăr pudră
  • 1/8 linguriță sare kosher
  • 1 1/2 linguriță pastă sau extract de vanilie
  • opțional- 1/2 linguriță extract de migdale
  • 45g frișcă lichidă

Mod de preparare straturi de blat:

  1. P​​reîncălzește cuptorul la 180 grade Celsius. Unge cu puțin unt marginile a 3 cratițe rotunde, a câte 20 de cm și pune-le deoparte.
  2. Într-un bol mare, se cerne împreună făina și praful de copt, apoi se adaugă sarea și se amestecă ușor, apoi se lasă deoparte. Separat, într-un bol mai mic, amestecă smântâna cu frișca lichidă și bate ușor cu un tel, apoi pune-o deoparte.
  3. Introdu într-un mixer untul, uleiul de cocos și zahărul și amestecă bine timp de 3-4 minute, până obții o compoziție ușoară și pufoasă. Adaugă ouăle pe rând, bătând bine după fiecare. Apoi adaugă extractul de vanilie și migdale și amestecă bine în continuare.
  4. Introdu în mixer făina, praful de copt și sarea, apoi treptat smântâna bătută. Amestecă totul până când obții un aluat pufos.
  5. Distribuie apoi aluatul uniform în cele trei cratițe unse pe margine și introdu-le în cuptor timp de aproximativ 30 de minute.
  6. Dacă blaturile sunt coapte, scoate-le din cuptor și lasă-le la răcit în tigaie timp de 10 minute și apoi transferă-le îe un blat pentru a se răci complet.

Mod de preparare cremă de unt:

  1. Într-un robot de bucătărie de mare putere, amestecă migdalele până când sunt foarte cremoase și se pot întinde (aproximativ 5-10 minute).
  2. Amestecă untul cu pasta de migdale până obții o compoziție cremoasă, apoi adaugă treptat zahărul pudră, sarea, vanilia, extractul de migdale și smântâna. Se amestecă totul pentru omogenizare.
  3. Pe o farfurie mare pune un strat de blat, adaugă cremă, apoi celelalte blaturi și restul de cremă. La sfârșit, acoperă tortul cu marțipan de casă și pune-l la rece.

Pastă de zahăr rețetă

Dacă nu ai migdale, în loc de rețeta de marțipan de casă poți folosi o pastă de zahăr pentru a decora prăjiturile. Iată o rețetă simplă pe care s-o încerci și tu:

Ingrediente:

  • 600 g zahar pudră și încă 150 g pentru frământat
  • 70 g miere deschisă la culoare pentru o pastă cât mai albă
  • 30 g apă
  • 6 g gelatină (3 foi)
  • 16 g ulei de floarea soarelui (sau de arahide, rapiță, porumb sau unt )

Mod de preparare:

  1. Înmoaie gelatina în apă rece timp de 10 minute, apoi o scurgi foarte bine și o pui pe foc într-un vas mic. Adaugă 30 g de apă, uleiul și mierea și lasă până când se topește gelatina. Nu o lăsa să fiarbă, trebuie doar să devină lichidă.
  2. Separat, cerne zahărul pudră (600 g ) și apoi toarnă peste el compoziția lichidă. Amestecă bine până obții o compoziție omogenă.
  3. Pe blatul de lucru cerne 100 g de zahăr și frământă bine pasta de zahăr până devine nelipicioasă. Dacă e prea moale, adaugă și restul de zahăr pudră.
  4. Înfășoară pasta în folie alimentară ca să nu intre aer și păstreaz-o într-un loc rece (dulap sau cămară) timp de aproximativ 12-24 ore.
  5. Adaugă coloranți alimentari pentru a forma diverse decorațiuni, după preferințe.

Marțipan de cumpărat

Dacă nu vrei să încerci niciuna din aceste rețete de marțipan făcut în casă, există posibilitatea să-l cumperi. Vei găsi marțipan online, de culori diferite sau poți găsi ușor la supermarketuri. Unele magazine vând și figurine gata făcute, așadar îți va fi ușor de decorat orice tort cu marțipan. Citește, însă, cu atenție ingredientele și vezi dacă este marțipan cu migdale sau pastă de zahăr.

Așadar, marțipanul de casă este un deliciu culinar ușor de făcut și mult mai ieftin decât cel de cumpărat. Încearcă una din rețetele din acest articol și surprinde-ți familia și prietenii cu un desert savuros. Poftă bună!

Surse foto: Pixabay.com

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta

    LIKE si intra in universul divelor!