Rețete delicioase
Înapoi la

Cum trebuie să arate un meniu de Revelion în 2018

Cum trebuie să arate un meniu de Revelion în 2018

Paula Rotaru

Timp de gătire:
15-30 minute
Dificultate:
Rețete deosebite
Cum trebuie să arate un meniu de Revelion în 2018

Caracteristici

Orice gospodină știe că masa de Crăciun trebuie să fie îmbelșugată, cu produse tradiționale, precum sărmăluțe în foi de varză, tochitură și cozonaci aromați, dar la capitolul „meniu de Revelion” lucrurile stau un pic diferit. Preparatele trebuie să fie cât mai inedite, așa că femeile își dau „examenul gastronomic” în tot felul de gustări sau deserturi „ochioase”, care să stârnească admirația invitaților.

Dacă salata de boeuf și ciorba de burtă se numără printre mâncărurile pe care le faci de obicei de Revelion, ar cam fi cazul să te „updatezi” cu noi rețete delicioase, perfecte pentru masa specială pe care o vei servi în noaptea dintre ani.

Află mai jos cum trebuie să arate un meniu de Revelion care îți va aduce renumele de „bucătăreasa perfectă”!

Idei de preparate pentru un meniu de Revelion rafinat

Nachos cu homar

Acest aperitiv va intriga orice invitat! Arată apetisant și elegant deopotrivă. Sigur va fi hitul meniului de Revelion!

Ingrediente:

  • 4-5 roșii cherry tăiate cubulețe
  • 2-3 ridichi feliate
  • o ceapă roșie tocată mărunt
  • 2 linguri de ulei de măsline extravirgin
  • sucul de o jumătate de lămâie
  • 2 lingurițe de oțet din vin roșu
  • o legătură de coriandru proaspăt, tocat mărunt
  • 250 de grame de brânză cu ardei iute roșu dată pe răzătoarea cu ochiuri mari
  • o lingură cu amidon din porumb
  • 220 de mililitri de lapte condensat
  • un praf de sare
  • 300 de grame de nachos
  • 300 de grame de homar fiert, tăiat bucăți potrivite
  • miezul de la un avocado bine copt

Sursa foto: Pinterest @ Cooking Light

Mod de preparare:

  1. Amestecă într-un bol roșiile tăiate cubulețe cu feliile de ridichi, ceapa, uleiul, sucul de lămâie, oțetul și coriandrul tocat.
  2. Încălzește o tigaie nonaderentă la foc potrivit, adaugă brânza dată pe răzătoare, apoi presară amidonul din porumb și amestecă pentru a omogeniza compoziția.
  3. Adaugă apoi laptele și lasă totul la foc mic, timp de 4-8 minute, amestecând încontinuu, până când brânza se topește și compoziția se îngroașă. La final adaugă un praf de sare și amestecă bine din nou.
  4. Pune pe un platou întins nachos, apoi adaugă pe fiecare o linguriță de avocado pasat, amestecul cu roșii (scurs de zeama în exces) și bucățele de homar. La final, adaugă deasupra sosul de brânză și presară coriandru proaspăt tocat.

Humus cu sfeclă roșie, brânză cu mucegai nobil și nuci

Renunță la clasica rețetă de humus, a cărui culoare nu-i face cinste. În schimb, adaugă puțină culoare în farfurie cu ajutorul sfeclei roșii. Pentru un gust desăvârșit, completează acest aperitiv cu bucățele apetisante de brânză franțuzească și miez de nucă.

Ingrediente:

  • o lingură de pastă de susan
  • sucul de la o jumătate de lămâie
  • o lingură de ulei de măsline extravirgin
  • 450 de grame de năut prefiert, nesărat
  • o linguriță de sare
  • 3 linguri de apă
  • 100 de grame de sfeclă roșie
  • o linguriță de miere
  • un cățel de usturoi
  • piper, după gust
  • 50 de grame de brânză cu mucegai tăiată bucăți potrivite
  • o mână de nuci tocate grosier

Sursa foto: Pinterest @ MyRecipes 

Mod de preparare:

  1. Dă la blender pasta de susan cu sucul de lămâie, uleiul de măsline, năutul, sarea, apa și cățelul de usturoi.
  2. Înfășoară sfecla roșie în hârtie pergament și las-o la cuptorul cu microunde câteva minute, la temperatură crescută, până se înmoaie.
  3. Las-o 5 minute să se răcească, apoi tai-o în sferturi și adaug-o peste amestecul de năut, împreună cu mierea, piperul și un praf de sare. Dă din nou la blender amestecul, până capătă o textură cremoasă.
  4. Adaugă peste humusul colorat obținut o mână de nuci tocate, bucățele de brânză cu mucegai și, opțional, câteva firicele de vlăstari de legume (microgreens).

Vezi mai jos și rețeta video pentru acest aperitiv spectaculos!

Cartofi crestați la cuptor, cu cremă proaspătă de brânză și caviar

Iată un aperitiv care va mulțumi chiar și cel mai mofturos invitat. Cartoful „regal” reunește arome și gusturi bogate, astfel că îl plasăm în topul preparatelor care trebuie adăugate în meniul de Revelion.

Ingrediente:

  • 500 de grame de cartofi albi mici
  • 4 linguri de ulei de măsline
  • o jumătate de linguriță de sare
  • 8 lingurițe de cremă de brânză proaspătă de vaci, cu conținut redus de grăsime
  • 2 lingurițe de caviar negru
  • 2 lingurițe de caviar roșu

Sursa foto: Pinterest @ Cooking Light

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 220 de grade Celsius.
  2. Crestează cartofii în adâncime, fără să ajungi la capătul acestora, apoi pune-i într-un vas lat și acoperă-i cu 2 linguri de ulei de măsline.
  3. Pune cartofii într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, acoper-o cu folie de aluminiu și las-o la cuptor pentru aproximativ 20 de minute.
  4. După expirarea timpului, dă deoparte folia de aluminiu și separă ușor crestăturile din cartofi, apoi unge-i din nou cu 2 linguri de ulei de măsline.
  5. Introdu din nou tava la cuptor, dar fără folie de aluminiu deasupra, pentru 25-30 de minute, până când cartofii se înmoaie bine și capătă o nuanță ușor maronie.
  6. Scoate cartofii de la cuptor, presară deasupra lor sare și lasă-i să se răcească 5 minute.
  7. Adaugă peste fiecare cartof câte o jumătate de linguriță de cremă de brânză și câteva biluțe de caviar roșu și negru.

Salată de radicchio și portocale roșii

O explozie de culoare – așa putem descrie această salată delicioasă și sănătoasă! Radicchio, cunoscută sub numele de cicoare roșie, este bogată în fibre, vitamine și minerale, ajutând la stimularea producției de bilă și la îmbunătățirea digestiei, pe când portocalele roșii abundă în antioxidanți și vitamina C, substanțe nutritive care întăresc sistemul imunitar și ne protejează de tot felul de boli.

Ingrediente:

  • 2 portocale de mărime medie, decojite
  • 2 portocale roșii mari, decojite
  • 50 de mililitri de ulei de măsline extravirgin
  • 2 linguri de oțet de Sherry
  • o lingură de sirop de agave
  • sare și piper, după gust
  • 150 de grame de radicchio
  • un bulb de fenicul tăiat felii subțiri

Sursa foto: Pinterest @ Cooking Light 

Mod de preparare:

  1. Taie pe jumătate o portocală și stoarce bine sucul.
  2. Decojește celelalte 3 portocale și taie-le felii, apoi amestecă-le cu sucul de portocale, uleiul, oțetul, siropul de agave, sarea și piperul.
  3. Taie radicchio pe jumătate și separă frunzele, apoi rupe-le în bucăți mari.
  4. Feliază feniculul.
  5. Adaugă radicchio și feniculul peste amestecul de portocale cu dressing și amestecă bine.

Vită fragedă la cuptor

Carnea de vită este o excelentă sursă de proteine de bună calitate, dar și de fier, atât de important în menținerea optimă a funcțiilor organismului. De asemenea, în vită se regăsesc vitamine din complexul B, care ajută la formarea celulelor roșii.  

Ingrediente:

  • un mușchiuleț de vită
  • 4 lingurițe de sare
  • o linguriță de piper negru
  • 2 linguri de unt nesărat
  • o lingură de ulei de măsline

Sursa foto: Pinterest @ Cooking Light 

Mod de preparare:

  1. Condimentează carnea cu sare și piper și las-o la frigider, acoperită, între 8 și 48 de ore.
  2. Înainte să gătești carnea, las-o la temperatura camerei timp de o oră.
  3. Preîncălzește cuptorul la 120 de grade Celsius.
  4. Ține carnea la cuptor între o oră și 10 minute și o oră și 30 de minute, întorcând-o pe cealaltă parte la jumătatea timpului.
  5. După expirarea timpului, scoate carnea de la cuptor și unge-o cu untul topit și uleiul de măsline.
  6. Frige-o în tigaie, la foc mare, timp de 2 minute pe fiecare parte, până capătă o nuanță maronie.
  7. Așteaptă 15 minute înainte să o feliezi.
  8. O poți consuma alături de minunata salată de radicchio prezentată mai sus.

Morcovi baby cu dressing de ierburi aromatice și măsline kalamata

O garnitură colorată și gustoasă – trebuie să incluzi în meniu acești morcovi delicioși, aromatizați cu tot felul de condimente și desăvârșiți cu ajutorul măslinelor kalamata, cele mai sănătoase dintre toate sortimentele grecești.

Ingrediente:

  • 500 de grame de morcovi baby
  • o legătură de mărar proaspăt tocat mărunt
  • câteva fire de chives (arpagic) tocate mărunt
  • 2 linguri de ulei de măsline extravirgin
  • coaja de la jumătate de lime dată pe răzătoarea cu ochiuri mici
  • sucul de la jumătate de lime
  • un sfert de linguriță de pudră de turmeric
  • sare și piper, după gust
  • un cățel de usturoi
  • o mână de măsline kalamata

Sursa foto: Pinterest @ MasterCook

Mod de preparare:

  1. Prepară morcovii la aburi sau fierbe-i câteva minute, cât să se înmoaie puțin, dar să își păstreze textura crocantă.
  2. Dă la blender verdețurile cu sarea, piperul, usturoiul și restul ingredientelor (mai puțin măslinele), până obții un amestec omogen.
  3. Toarnă compoziția uniform peste morcovi, apoi adaugă măslinele tăiate felii sau lăsate întregi, după preferințe.

Salată din vlăstari de varză de Bruxelles cu brânză maturată de oaie

Varza de Bruxelles, această surioară mai mică a clasicei verze, este renumită pentru proprietățile ei anticancerigene, datorate sulforafanului, un compus specific legumelor crucifere. Totodată, această legumă este bogată în vitaminele C și K, esențiale pentru sistemul osos și protejarea vederii.

Ingrediente:

  • 500 de grame de vlăstari de varză de Bruxelles
  • o mână de nuci coapte
  • 3 linguri de brânză tare maturată dată pe răzătoare
  • o lămâie
  • sare și piper, după gust

Sursa foto: Pinterest @ Cooking Light 

Mod de preparare:

  1. Amestecă vlăstarii de varză cu nucile și brânza.
  2. Adaugă coajă de lămâie dată pe răzătoarea cu ochiuri mici și sucul de la o lămâie, uleiul de măsline, sarea și piperul și amestecă bine.
  3. Poți adăuga în salată jumătăți de varză de Bruxelles sotată în prelalabil în puțin unt. 

Punci din vin roșu cu lichior de portocale

După o masă cu fast, nimic nu se potrivește mai bine decât un punci aromat și gustos! Dacă vrei să-ți surprinzi invitații cu o băutură specială, nu cu banala șampanie de Revelion, prepară acest delicios punci. E foarte simplu!

Ingrediente:

  • 5 lămâi
  • 170 de grame de zahăr
  • 110 mililitri de lichior de portocale
  • o sticlă de 750 de mililitri de vin de Porto
  • un litru de apă minerală carbogazoasă
  • o bucată de nucșoară
  • felii de lămâie (opțional)

Sursa foto: Pinterest @ Cooking Light 

Mod de preparare:

  1. Decojește 3 lămâi și amestecă coaja rezultată cu zahărul. Lasă amestecul deoparte timp de o oră.
  2. Stoarce sucul de la cele 5 lămâi și amestecă-l cu zahărul și coaja de lămâie.
  3. Adaugă lichiorul de portocale și apa minerală, apoi amestecă ușor.
  4. Lasă băutura la frigider pentru 20 de minute, apoi dă pe răzătoarea cu ochiuri mici bucata de nucșoară și adaug-o în lichid.
  5. Adaugă felii de lămâie (opțional).

Vezi mai jos și rețeta video pentru punci de fructe fără alcool!

Tartă cu nuci de Macadamia și fulgi de migdale

Uită de cozonac și pune-ți în valoare talentul de maestră în arta cofetăriei cu ajutorul acestei tarte decadente! Arată fabulos, are un gust deosebit și îi va determina pe invitați să ceară și o a doua felie.

Ingrediente:

  • 110 grame + 2 linguri de zahăr granulat
  • 240 de grame de făină de migdale
  • 60 de grame de nuci de Macadamia
  • o linguriță de praf de copt
  • un praf de sare
  • 4 ouă mari
  • o linguriță de extract sau esență de vanilie
  • 60 de grame de fulgi de migdale

Sursa foto: Pinterest @ Cooking Light 

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 175 de grade Celsius.
  2. Unge sau dă cu spray cu ulei suprafața unei tăvi rotunde cu diametrul de 20 de centimetri.
  3. Adaugă în tavă 2 linguri de zahăr și întoarce-o astfel încât acesta să ajungă pe întreaga suprafață, inclusiv pe pereții vasului.
  4. Amestecă la mixer făina cu praful de copt, sarea și nucile, până când cele din urmă sunt tocate fin.
  5. Amestecă 4 gălbenușuri, vanilia și zahărul într-un vas mare, apoi adaugă treptat mixul de făină, până obții un aluat sfărâmicios.
  6. Bate spumă albușurile, timp de 1-2 minute, apoi adaugă o treime din aceasta peste mixul de făină, amestecă bine, după care adaugă și restul compoziției.
  7. Toarnă amestecul în tava rotundă, pe care o lași la cuptor timp de 25-30 e minute, la 175 de grade Celsius, până trece testul cu scobitoarea.
  8. După expirarea timpului, scoate tava din cuptor, lasă tarta să se răcească 15 minute, apoi adaugă fulgii de migdale pe deasupra.

Cheesecake cu zmeură

Dacă preferi un desert cu fructe, atunci cheesecake-ul cu zmeură este alegerea perfectă! Combinația de brânză dulce cu zmeura acrișoară este demențială. Trebuie să pregătești acest desert pentru noaptea de Revelion! Încearcă și această rețetă de cheesecake cu ciocolată Snickers și blat din biscuiți Oreo!

Ingrediente pentru blat:

  • 90 de grame de făină integrală de grâu pentru patiserie
  • 2 linguri de zahăr pudră
  • o lingură și jumătate de amidon din porumb
  • un praf de sare
  • 3 linguri de unt moale
  • o lingură de ulei de rapiță
  • o lingură de zahăr brun
  • o linguriță de coajă de lămâie dată pe răzătoarea cu ochiuri mici
  • o linguriță de extract sau esență de vanilie

Ingrediente pentru cremă:

  • 110 grame de zahăr granulat
  • 220 de grame de cremă de brânză cu conținut redus de grăsime
  • 110 grame de cremă de brânză fără grăsime
  • 160 de mililitri de frișcă lichidă
  • o linguriță de extract sau esență de vanilie
  • un praf de sare
  • 2 ouă mari
  • 2 lingurițe de făină pentru prăjituri

Ingrediente pentru decor:

  • 500 de grame de zmeură proaspătă sau congelată
  • 110 grame de zahăr granulat
  • o lingură de amidon din porumb
  • o lingură de apă
  • frunze de mentă (opțional)

Sursa foto: Pinterest @ Garnish & Glaze

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 160 de grade Celsius.
  2. Prepară blatul: amestecă bine făina cu zahărul, amidonul și sarea.
  3. Adaugă într-un vas untul, uleiul, coaja de lămâie și extractul de vanilie și amestecă bine. Toarnă peste această compoziție mixul de făină și frământă până rezultă un aluat nisipos.
  4. Dă cu spray cu ulei forme de mini-tarte și adaugă în fiecare câte o lingură de aluat, pe care îl întinzi uniform. Lasă mini-tartele la copt 10-12 minute, până aluatul devine auriu. După expirarea timpului, scoate-le de la cuptor și lasă-le să se răcească 20 de minute.
  5. Între timp, prepară crema: amestecă bine zahărul cu crema de brânză într-un bol încăpător, apoi adaugă frișca, extractul de vanilie și sarea și setează mixerul pe viteză mare. Apoi, adaugă ouăle, pe rând, amestecând încontinuu. La final, adaugă făina de prăjituri și amestecă bine.
  6. Umple fiecare mini-tartă cu amestec de brânză, apoi dă-le din nou la cuptor pentru 20 de minute sau până când brânza se întărește.
  7. Pentru decor, amestecă la blender 400 de grame de zmeură, apoi dă conținutul printr-o sită, pentru a elimina semințele.
  8. Amestecă într-o cratiță piureul obținut cu zahărul și las-o pe foc mediu spre mic; adu la fierbere conținutul și lasă pe foc 2-3 minute, până se dizolvă complet cristalele de zahăr. Adaugă o lingură de apă și amidonul din porumb, apoi amestecă bine cu un tel, ca să nu se formeze cocoloașe. Adaugă piureul de zmeură și mai lasă pe foc cel mult un minut, amestecând încontinuu ca să se încorporeze bine toate ingredientele și aromele. Ia cratița de pe foc și lasă compoziția să se răcească 20 de minute.
  9. Scoate mini-cheesecake-urile din forme și ornează-le cu siropul de zmeură obținut, 3-4 fructe și frunze de mentă.

Vezi mai jos o rețetă video pentru cheesecake cu blat de biscuiți graham și topping de fructe de pădure, fără coacere!

Ciocolată caldă cu bezele care ți se topesc în gură

Cum altfel poți încheia o noapte de pomină decât în compania unei căni aburinde cu ciocolată caldă aromată, în care „ai scăpat” câteva bezele nevinovate? Această băutură îți va reaminti că viața este dulce ca o… bezea, dacă știi cum să privești partea bună a lucrurilor. Categoric, ciocolata caldă cu bezele trebuie adăugată în meniul de Revelion!

Ingrediente:

  • 400 de mililitri de lapte de cocos cu conținut redus de grăsime
  • 450 de mililitri de lapte 2% grăsime
  • 90 de grame de cacao neîndulcită
  • 110 grame de zahăr
  • o linguriță de pudră de espresso
  • o linguriță de extract de vanilie
  • un praf de sare
  • 100 de mililitri de schnapps de mentă
  • bezele mici (marshmallows)

Sursa foto: Pinterest @ Cooking Light

Mod de preparare:

Amestecă toate ingredientele, mai puțin schnappsul și bezelele, într-o oală încăpătoare. Încălzește compoziția la foc mediu, apoi adaugă schnappsul și amestecă bine. Toarnă ciocolată caldă într-o cană mare și adaugă câte bezele îți dorești.

Ce părere ai despre aceste preparate pentru meniul de Revelion? Noi credem că sunt deosebite și se vor potrivi de minune pentru această noapte specială! Nu ezita să ne împărtășești rețetele tale preferate în secțiunea de comentarii!

Surse foto: Pinterest

Articolul urmator
Lapte de caju: beneficii și mod de preparare
Lapte de caju: beneficii și mod de preparare
Alege un meniu și îți spunem când te măriți!
Incepe quiz
Alege un meniu și îți spunem când te măriți!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.