Rețete delicioase
Înapoi la

Cum sa iti faci iaurt de casa cu iaurtiera

Cum sa iti faci iaurt de casa cu iaurtiera

Madalina Moraru

Probabil stii deja ca frantuzoaicele nu se ingrasa indiferent de ce mananca. Ei bine, acest lucru se intampla deoarece printre alimentele preferate ale „femeilor care sunt mereu slabe" se numara si iaurtul natural, facut in casa, cu iaurtiera. De asemenea, in aceasta perioada de dupa Craciun, este recomandat sa faci o pauza de la mancarurile care sunt groaie pentru stomac si sa te bucuri de alimente usoare, asa cum este iaurtul.

Daca pana acum nu ai incercat sa iti prepari o portie gustoasa de iaurt si ai fost sceptica daca sa iti achizitionezi sau nu o iaurtiera, noi suntem de parere ca ar fi o investitie buna si pe termen lung. Iar asta deoarece nu vei mai fi nevoita sa arunci banii pe iaurturile din comert si poti incerca la tine acasa o gama variata de arome, pe care le poti combina dupa cum poftesti.

Asadar, te vom invata cum sa folosesti cateva ingrediente simple pentru a obtine cateva borcane de iaurt cremos cu ajutorul unei iaurtiere. Totodata, iti vom arata cum sa adaugi arome naturale, daca nu esti o fana a iaurtului simplu.

Ustensile si ingrediente de care ai nevoie:

- o cratita de dimensiuni medii;
- o lingura de iaurt simplu; 
- un litru de lapte; 
- termometru pentru gatit;
- o iaurtiera.

Cum trebuie sa procedezi:

Incalzeste laptele in cratita, la foc mic, pana cand acesta ajunge aproape in punctul de fierbere si incepe sa lase spuma pe margini.

 

Ia cratita de pe foc si, cu ajutorul termometrului pentru gatit, verifica temperatura laptelui. Aceasta trebuie sa fie intre 43-45 de grade Celsius.

 

In unul dintre borcanele care vine la pachet cu iaurtiera sau intr-un bol de mici dimensiuni pune o lingura de iaurt simplu pe care il gasesti in comert. Peste lingura de iaurt adauga putin lapte fierbinte si amesteca bine, pana cand cele doua ingrediente sunt incorporate. In locul iaurtului poti alege sa folosesti o cultura pentru iaurt, pe care o poti cumpara din magazine, iar procesul de pregatire va fi asemanator.

Dupa ce ai omogenizat cele doua ingrediente, toarna compozitia inapoi in oala in care ai incalzit laptele si amesteca foarte bine. De preferat ar fi sa nu torni toata compozitia deodata, ci cate putin din aceasta, amestecand incontinuu.

Urmatorul pas este sa torni compozitia obtinuta in borcanele care vin la pachet cu iaurtiera sau in oricare alte recipiente termorezistente pe care alegi sa le folosesti. Dupa ce ai umplut recipientele, acopera-le bine cu ajutorul unor capace si asaza-le in iaurtiera.

In continuare, va trebui sa fii atenta la instructiunile de folosire ale iaurtierei, care difera in functie de tipul de aparat, insa borcanele plasate in interior nu ar trebui sa stea mai mult de 6 sau 10 ore. Acest timp variaza in functie de textura si grosimea pe care vrei sa o aiba iaurtul. De asemenea, inainte de a manca iaurtul, lasa-l la frigider pentru cateva ore. Iaurtul preparat cu iaurtiera poate fi depozitat in frigider aproximativ doua saptamani, insa nu-l lasa mai mult de atat pentru ca risti ca acesta sa se strice.

 

Totodata, o idee grozava pentru a da mai multa savoare iaurtului de casa este sa prepari cateva portii generoase cu aroma de banane.

Ingredinte de care ai nevoie: 

- 4 cani de lapte;
- jumatate de cana de iaurt simplu;
- o lingurita de esenta de vanilie;
- o banana.

Cum se prepara:

 

Intr-o cratita de dimensiuni medii toarna laptele si lasa la foc mediu. In timp ce laptele se incalzestea, decojeste si taie banana in cubulete. Inainte ca laptele sa ajunga in punctul de fierbere, verifica-i temperatura cu ajutorul termometrului pentru gatit, iar cand acesta ajunge la 45 de grade ia cratita de pe foc. Daca laptele a lasat urme de caimac pe marginile cratitei, da-le la o parte cu ajutorul unei spatule si asigura-te ca acestea nu vor ajunge in iaurtu. Amesteca putin lapte cu jumatate de cana de iaurt pentru a forma cultura si toarna amestecul inapoi in cratita, dupa cara adauga banana maruntita, esenta de vanilie si omogenizeaza tot continutul cu ajutorul unui tel.

Pe de alta parte, daca vrei ca iaurtul tau sa fie foarte fin, poti folosi un blender de mana pentru a omogeniza si mai bine continutul cratitei. Urmatorul pas este sa torni in recipientele iaurtierei laptele cu piure de banane si sa il lasi peste noapte in aparat, in jur de 6 sau 10 ore. Totodata, asigura-te ca ai inchis ermetic toate borcanele, astfel incat aerul sa nu patrunda in acestea, fiindca altfel risti ca iaurtul preparat cu iaurtiera sa se strice.

De asemenea, daca nu detii un astfel de aparat, poti achizitiona o iaurtiera de pe EvoMag, la pretul de 169 de lei, care vine la pachet cu un set de sapte borcane, cu capacitate de 150 de ml.

Tu ce sortiment de iaurt delicios de casa vei prepara cu iaurtiera?

Sursa foto: frenchwomendontgetfat.com, allrecipes.com, livesimply.me, thekitchn.com, heatherhomemade.com

Articolul urmator
Mari, fragede și pufoase ca un nor! Cum să faci gogoși care ți se topesc în gură după rețeta lui Sorin Bontea
Mari, fragede și pufoase ca un nor! Cum să faci gogoși care ți se topesc în gură după rețeta lui Sorin Bontea
Ce fel de casa ti se potriveste?
Incepe quiz
Ce fel de casa ti se potriveste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.