Briose cu dovleac si nucsoara, un desert care te face sa iubesti toamna

Cuprins
Caracteristici
- Rețete rapide
- Rețete de prăjituri
- Mic-dejun
- Desert
Toamna vine cu nenumarate delectari pentru simturile noastre, printre care si o serie de alimente de care nu ne bucuram decat pentru cateva luni pe an si cu care ne facem curaj sa infruntam gerul naprasnic ce urmeaza. Dovleacul este un deliciu de sezon care serveste la crearea decoratiunilor de Halloween, dar si la prepararea unor prajituri si placinte dementiale, de care nu ne mai saturam!
Astazi te invatam o reteta foarte simpla: briose cu dovleac si nucsoara, care te vor face sa iubesti toamna mai mult decat orice alt anotimp!
Reteta de briose cu dovleac
Imagineaza-ti mirosul divin cand intri intr-o casa unde tocmai au fost pregatite niste briose cu dovleac. Aroma este sinonima cu o invitatie la rasfat suprem! Probabil ca deja salivezi gandindu-te la un asemenea desert, asa ca nu te mai tinem in suspans si iti prezentam reteta pentru briose cu dovleac si nucsoara!
Ingrediente (18 briose):
- 220 g faina alba;
- 200 g zahar tos;
- 100 g zahar brun;
- 1 lingurita de praf de copt;
- ½ lingurita de sare;
- 1 lingurite de scortisoara;
- ¼ lingurita de nucsoara;
- 2 oua;
- 500 g piure de dovleac;
- 120 ml ulei de cocos*;
- 1 lingurita de extract de vanilie.
*Daca uleiul de cocos este solidificat, incalzeste-l putin la bain-marie ca sa devina lichid.
Cum prepari biroșele cu dovleac
- Intai si intai, te vei ocupa de prepararea piureului de dovleac. Cu un cutit mare, taie capetele dovleacului, apoi sectioneaza-l in 4 si apoi in bucatele mai mici. Iti recomandam sa il prepari pe tot si ce iti ramane sa pui la congelator, pentru ca se conserva excelent la rece!
- Curata dovleacul de coaja, apoi da-l prin razatoare si pune-l intr-o tigaie unsa cu foarte putin unt, la foc mediu. Lasa-l la inabusit pana se inmoaie (poti sa adaugi si putin zahar, dar vei avea destul si in aluat). Trebuie sa il lasi pe foc pana scade mult si nu mai lasa zeama. Ca alternativa, poti sa il tai in bucati mai mari si sa il lasi la inmuiat, apoi sa il pasezi cu un blender sau cu mixerul.
- Preincalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius si pune hartiile pentru briose in formele tavii speciale.
- Amesteca faina, zaharul, praful de copt, sarea si condimentele intr-un vas mediu. Apoi, adauga ingredientele umede (oua, ulei de cocos, extract de vanilie, oua si piure de dovleac) peste aceasta compozitie si amesteca bine, pana se omogenizeaza.
- Cu ajutorul unei linguri, umple formele de briose cu aluat, dar nu mai mult de 2/3, pentru a lasa loc ca acestea sa creasca.
- Pune briosele la cuptor circa 20 de minute, sau pana trec testul cu scobitoarea: daca o infigi intr-o briosa si iese curata, fara urme de aluat, este gata! Nu-ti mai ramane decat sa le servesti cu putina frisca sau pur si simplu ca atare, la cafeaua de dimineata!
Pofta buna!
Briosele cu dovleac sunt o adevarata revelatie culinara, de care numai toamna ne putem bucura, asa ca profita din plin!
Incearca si alte doua tipuri de briose delicioase: cele cu ciocolata si cele cu banane!


