Rețete delicioase
Înapoi la

Cozonac moldovenesc oparit, un desert ideal pentru Paste

Cozonac moldovenesc oparit, un desert ideal pentru Paste

Andreea Gluh, redactor

Cum Paste fara cozonac nu se poate, in acest an, iti propunem sa incerci o reteta traditionala. Este vorba despre cozonacul moldovenesc oparit, un desert minunat, pe care il va savura intreaga familie. Fragezimea aluatului si aroma umpluturii te vor face sa te intrebi de ce ai asteptat sarbatorile pentru a-l pregati.

Iata cum se prepara cozonacul moldovenesc oparit!

Reteta pentru cel mai bun cozonac de Paste

Ingredientele de care ai nevoie pentru doi cozonaci sunt urmatoarele:

- 1100 gr de faina alba 000;

- 60 gr de drojdie;

- 8 galbenusuri + 4 albusuri;

- 600 ml de lapte;

- 50 ml de ulei;

- 200 gr de unt;

- 250 gr de zahar;

- esenta de rom si esenta de vanilie;

- coaja rasa de la o lamaie si coaja rasa de la o portocala;

- o lingurita rasa de sare;

- rahat, nuca, cacao sau crema de ciocolata, in functie de preferinte, pentru umplutura, iar pentru decor, poti folosi mac sau nuci macinate.

Modalitatea de preparare este urmatoarea:

Intr-un bol, pune 200 gr de faina si opareste-le cu 400 ml de lapte clocotit. Cu ajutorul unei linguri, amesteca totul, avand grija sa nu permiti sa apara cocoloasele in aluat. Intr-un alt vas, amesteca drojdia cu doua linguri de zahar, omogenizand totul. Cand aluatul obtinut anterior este caldut, toarna peste el mixul obtinut din drojdia cu zahar. Acopera bolul cu un prosop si lasa totul la caldura vreme de cel putin 20 de minute, astfel incat aluatul sa creasca. Intre timp, intr-un al treilea vas, amesteca galbenusurile, sarea, esenta de rom si cea de vanilie, coaja rasa de citrice, uleiul, 100 gr de unt topit si laptele ramas, amestecand bine.

Cand cele 20 de minute destinate cresterii aluatului au trecut, poti pune peste el mixul obtinut din galbenusuri si celelalte ingrediente mai sus mentionate. Peste toate acestea, adauga faina ramasa dupa ce in prealabil ai cernut-o. Framanta totul bine, pana cand aluatul nu se mai lipeste de vas. Acum este momentul sa adaugi restul de unt topit, framantand in continuare, pana cand aluatul devine lipicios, insa, in continuare, este lipsit de aderenta fata de peretii vasului. 

Odata ce ai trecut si de acest pas, este vremea sa lasi cozonacul din nou la dospit, de aceasta data cel putin o ora, acoperind cu un prosop bolul in care este coca si mentinand o temperatura suficient de ridicata.

Cand timpul a trecut, framanta din nou aluatul si imparte-l in doua. Intinde bucatile de coca folosind un sucitor, dupa ce ai presarat putina faina pe masa de lucru, astfel incat sa nu se lipeasca. Apoi, presara ingredientele preferate pentru umplutura pe fiecare jumatate. La final, rasuceste cele doua bucati de aluat, astfel incat sa obtii un cozonac impletit. Unge-l cu cele patru albusuri batute in prealabil si amestecate cu nuca tocata sau cu mac, apoi pune-l in tava si lasa-l sa se coaca aproximativ 40 de minute la o temperatura de 180 de grade Celsius.

Repeta operatiunea si pentru cel de-al doilea cozonac, pentru care poti folosi o alta combinatie de ingrediente atunci cand realizezi umplutura.

Pofta buna si Paste fericit!

Prepara si tu un cozonac moldovenesc oparit, iar musafirii pe care ii vei avea la masa de Paste vor uita de orice alt desert!

Sursa: gabrielacara.blogspot.ro

Articolul urmator
Rețeta de cozonac care se desface fâșii
Rețeta de cozonac care se desface fâșii
Ce stil vestimentar ar trebui să adopți de Paște?
Incepe quiz
Ce stil vestimentar ar trebui să adopți de Paște?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.